Přeskočit na hlavní obsah

Požáry u tureckého Izmiru, mezinárodní letiště mimo provoz

[aktualizace v 10:28] Letní sezóna lesních požárů se v západním Turecku rozjela naplno. Již delší dobu figuruje v místních zprávách okres Buca, v posledních dnech také sousední okres Gaziemir. Požár ohrozil mezinárodní letiště a začal spalovat vedle lesa také předměstí Izmiru.


Kde to je?

Jedná se o západní Turecko, konkrétně v provincii Izmir u břehů Egejského moře. Okres Buca [budža] leží jižně až jihovýchodně od města Izmiru. Okres Gaziemir [gáziemir] je sousedním, leží na jižním okraji Izmiru. Jeho součástí je také mezinárodní letiště Adnana Menderese.


Požáry

Ministr zemědělství a lesnictví Turecké republiky İbrahim Yumaklı dnes o půl třetí v noci vydal souhrnnou informaci o situaci:

Včera (čtvrtek 18. července 2024) zasahovalo naše Generální ředitelství lesů v celé zemi celkem u 48 požárů, z toho 34 lesních a 14 venkovských. 

Během dne bylo intenzivně zasahováno letecky a pozemně u 9 požárů s potenciálem růstu. Z těchto požárů se podařilo dostat pod kontrolu požáry v Manise-Turgutlu, Burse-Orhaneli, Edirne-Keşanu, Kütahyi-Gedizu a požár v Izmiru-Bergamě, který vznikl předchozího dne. 

Požáry v Balıkesir-Altıeylül, Uşak-Sivaslı a İzmir-Foça byly deaktivovány a pokračuje úsilí o jejich zvládnutí. 

Na druhé straně; včera v 13:25 vypukl lesní požár v sousedství Zafer v okrese Buca v Izmiru z neurčitého důvodu a první zásah provedly týmy našeho Generálního ředitelství lesnictví v 13:35 během 10 minut. 

Po obdržení zprávy o požáru bylo na místo požáru urychleně vysláno 7 hasicích letadel, 19 hasicích vrtulníků, 50 pozemních vozidel, 6 stavebních strojů a 359 pracovníků. 

V době požáru byla teplota vzduchu 38 stupňů Celsia, rychlost větru 53 km za hodinu a vlhkost 25 procent. Požár se v důsledku horkého počasí, nízké vlhkosti vzduchu a silného větru v krátké době rozšířil a ohrožoval čtvrti Sarnıç, Fatih a Hürriyet v okrese Gaziemir.

Za koordinace Izmirské guvernérské správy spolu s Generálním ředitelstvím lesního hospodářství, AFAD a dalšími veřejnými institucemi byla v osadách ohrožených požárem přijata nejrůznější opatření, aby se zabránilo případným ztrátám na životech a majetku. 

Od počátku pokračují snahy o zvládnutí požáru, který nepřetržitě pokračuje, ze vzduchu i ze země, včetně vrtulníků s nočním viděním, se stmíváním počasí.

Za spolupráce a podpory všech příslušných institucí a organizací, dobrovolných hasičů, nevládních organizací a občanů pokračuje úsilí o zvládnutí požáru.



zdroj: x.com/raxin61/


Na satelitní mapě z NASA je vidět rozsah požáru, který má jak velkou rozlohu (ze severu na jih více než pět kilometrů), tak v těsné blízkosti velkoměsta Izmiru. Mapa eviduje požáry za posledních 24 hodin.


satelitní mapa požáru v Gaziemiru z pátku 19. 7. (zdroj: firms.modaps.eosdis.nasa.gov)


Že Turecko je na tom ohledně požárů v této chvíli ještě dobře je vidět na souhrnu posledních 24 hodin.



Situace není dobrá v jižní Itálii včetně Sicílie a doslova tragická na frontové linii na Ukrajině (tam je otázkou zda výbuchy způsobené municí bez následného požáru okolí jsou také zahrnuty do mapy). Velmi špatná je situace v Rusku severozápadně od Kavkazu.


Izmirské letiště zastavilo provoz

Požár se dostal asi kilometr od letištní plochy, kouř ztěžoval orientaci, množství hasičské techniky ve vzduchu. Ředitelství letiště se proto rozhodlo dočasně pozastavit vzlety a přistání. Na sociálních médiích o situaci informovala pouze společnost Pegasus Airlines (ve čtvrtek 18. července 2024 v 17:25) s tím, že lety mohou být přesměrovány například na nedaleké letiště Bodrum-Milas. Média nevěnovala situaci přílišnou pozornost.



Některé linky měly být údajně podle tvrzení pasažérů dotčených linek zrušeny, jako Sun Express s odletem v 19:50 (později nepřímo potvrzeno aerolinkami).

Asociace řídících letového provozu Turecka vydala až ve 21:25 prohlášení:

Letiště Adnana Menderese, které bylo během požáru v Izmiru uzavřeno pro civilní lety, bylo od 20:45 opět otevřeno pro lety. Požár hasilo 7 letadel a 16 vrtulníků. Děkujeme všem příslušným institucím, personálu a našim kolegům na straně letectva za jejich obětavost během požáru.


Čeští občané se obracejí jinam

Jestliže se ocitne občan v zahraničí v nesnázích, může se obrátit na zastoupení své republiky pro danou oblast. Izmir a okolí po desítky let spadalo pod Velvyslanectví České republiky v Ankaře. Ovšem od loňského roku se konzulární obvody změnily, takže (nejen) z Izmiru a okolí se obracejí na Generální konzulát České republiky v Istanbulu. Na téma jsme psali článek Jiné rozložení Turecka mezi generální konzulát v Istanbulu a velvyslanectví v Ankaře aneb kam se obracet o pomoc, kam jít volit? a předchozí varianta Česka porovnávaná se Slovenskem a dalšími zeměmi v článku Generální konzulát v Istanbulu nebo Velvyslanectví v Ankaře?.


Aktualizace v 10:28: Ministr zemědělství a lesnictví Turecké republiky İbrahim Yumaklı před chvílí na tiskové konferenci oznámil, že "lesní požáry včetně Buca-Gaziemir jsou pod kontrolou. Odsuzuji dezinformace týkající se požárů. Od dnešního dne až do 15. září jsou všechny naše týmy v pohotovosti. Bez našich občanů nemůžeme v tomto boji zvítězit."

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih