Přeskočit na hlavní obsah

Turecká centrální banka úrokovou sazbu nezvyšuje ani pro srpen

Turecká centrální banka dnes ve 14 hodin zveřejnila své rozhodnutí ohledně úrokové sazby. Ta opět zůstává na stávající úrovni. Totéž rozhodnutí centrální banka učinila také předchozí čtvrtrok (tedy v dubnu, květnu, červnu a červenci) a předtím v únoru.

Od parlamentních a prezidentských voleb na jaře 2023 se úroková sazba upravovala následovně:

  • 22. června 2023 skokově zvýšil úrokovou sazbu z 8 a 15 % (psali jsme)
  • 20. července 2023 opět zvýšil z 15 na 17,5 % (tedy o 2,5 procentního bodu), psali jsme
  • 24. srpna 2023 zvyšuje centrální banka ze 17,5 na 25 % (tedy o 7,5 procentního bodu), psali jsme
  • 21. září 2023 zvyšuje centrální banka ze 25 na 30 % (tedy o 5 procentních neboli 500 bazických bodů), psali jsme
  • 26. října 2023 zvyšuje centrální banka z 30 na 35 % (psali jsme)
  • 23. listopadu 2023 zvyšuje centrální banka úrokovou sazbu z 35 na 40 % (psali jsme)
  • 21. prosince 2023 zvyšuje centrální banka z 40 na 42,5 % neboli o 2,5 procentního bodu neboli 250 bazických bodů (psali jsme)
  • 25. ledna zvyšuje centrální banka úrokovou sazbu z 42,5 na 45 %, tedy o 2,5 procentního bodu neboli 250 bazických bodů (psali jsme)
  • 22. února centrální banka oznámila, že žádné zvýšení nebude (psali jsme)
  • 21. března zvyšuje centrální banka z 45 na 50 % (psali jsme)
  • 25. dubna centrální banka oznámila, že žádné zvýšení nebude (psali jsme)
  • 23. května centrální banka oznámila, že žádné zvýšení nebude (psali jsme)
  • 27. června centrální banka oznámila, že žádné zvýšení nebude (psali jsme)
  • 23. července centrální banka oznámila, že žádné zvýšení nebude (psali jsme)
  • 20. srpna centrální banka oznámila, že žádné zvýšení nebude



POZNÁMKA PRO ČTENÁŘE: Protože účet Žít Istanbul a účet autora jsou na Facebooku zrušeny, nejsme schopni reagovat na komentáře. Proto doporučujeme je vkládat přímo pod článek.

Lze se ještě silněji domnívat, že úroková sazba dosáhla svého vrcholu, nebo se k němu přiblížila (tedy v případě, že by v příštích měsících ještě k nějakému zvýšení došlo).

MIMOCHODEM: Stalo se zvykem, že toto rozhodnutí Turecká centrální banka vydávala čtvrtek čtvrtého týdne v měsíci. Zdá se, že od července 2024 začala zveřejňovat v úterý čtvrtého týdne v měsíci.



Centrální banka přinesla ke dnešnímu rozhodnutí následující komentář:

V červenci se základní vývoj měsíční inflace oproti předchozímu měsíci mírně zvýšil a zůstal pod průměrem druhého čtvrtletí. Ukazatele za třetí čtvrtletí naznačují, že domácí poptávka nadále zpomaluje a inflační dopad tohoto zpomalení se snižuje. Zatímco inflace u zboží by měla klesat, zlepšení inflace u služeb bude pravděpodobně opožděné. Vysoký průběh a strnulost inflace ve službách, inflační očekávání a geopolitický vývoj udržují inflační rizika při životě. Výbor zdůraznil, že pro proces dezinflace je stále důležitější sladění inflačních očekávání a cenového chování s prognózami. 

Rozhodné nastavení měnové politiky sníží základní trend měsíční inflace a posílí dezinflační proces prostřednictvím obnovení rovnováhy v domácí poptávce, reálného zhodnocení turecké liry a zlepšení inflačních očekávání. Vzhledem k opožděným účinkům zpřísňování měnové politiky se Výbor rozhodl ponechat základní úrokovou sazbu beze změny, přesto zopakoval svůj obezřetný postoj vůči proinflačním rizikům. Přísné nastavení měnové politiky bude zachováno, dokud základní trend měsíční inflace nebude vykazovat výrazný a trvalý pokles a dokud se inflační očekávání nesblíží s předpokládaným rozmezím prognózy. V případě výrazného a trvalého zhoršení inflace bude nastavení měnové politiky zpřísněno.

V případě neočekávaného vývoje na úvěrových a vkladových trzích bude měnový transmisní mechanismus podpořen dodatečnými makroobezřetnostními opatřeními. Podmínky likvidity jsou s ohledem na možný vývoj pečlivě sledovány. Sterilizační nástroje budou nadále účinně využívány. 

S ohledem na zpožděné účinky zpřísňování měnové politiky bude Výbor přijímat taková politická rozhodnutí, aby zajistil takové měnové a finanční podmínky, které sníží základní trend inflace a přiblíží inflaci ve střednědobém horizontu pětiprocentnímu cíli.

Ukazatele inflace a základní inflace budou pečlivě sledovány a Výbor bude rozhodně využívat všechny dostupné nástroje v souladu s hlavním cílem cenové stability. V případě neočekávaného vývoje na trzích úvěrů a vkladů bude měnový transmisní mechanismus podpořen dalšími makroobezřetnostními kroky. Podmínky likvidity jsou s ohledem na možný vývoj pečlivě sledovány. Sterilizační nástroje budou nadále účinně využívány. 

S ohledem na zpožděné účinky zpřísňování měnové politiky bude Výbor přijímat taková politická rozhodnutí, aby zajistil takové měnové a finanční podmínky, které sníží základní trend inflace a ve střednědobém horizontu přiblíží inflaci pětiprocentnímu cíli.

Ukazatele inflace a základní trend inflace budou pečlivě sledovány a Výbor bude rozhodně používat všechny dostupné nástroje v souladu s hlavním cílem cenové stability.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: TCMB

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih