Turecko je většinově muslimskou zemí, kde většina lidí odmítá jíst vepřové maso a jiné produkty z prasat. Ministerstvo zemědělství začalo zveřejňovat výsledky svých kontrol a testů, které měly odhalit přítomnost vepřového v čistě hovězích karbanátcích velkého řetězce prodejen. V nastalém skandále se dokonce objevila informace, že lidé mohou dokonce i umřít.
Ministerstvo zemědělství a lesnictví Turecké republiky zveřejňuje databázi potravin, které ohrožují zdraví (Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar). Zde se objevily hned tři záznamy o přítomnosti vepřového masa v produktech, které toto maso vůbec obsahovat neměly. Dva záznamy patří velmi známému řetězci restaurací Köfteci Yusuf [köftedži jusuf = Karbanátkař Josef], konkrétně v jejich pobočce v okrese Yenişehir v provincii Bursa. Součástí řetězce je také sesterský projekt Döner Y.
MIMOCHODEM: Něco podobného se stalo také v Česku a mnohokrát. Například v únoru 2013 kontrola Státní veterinární správy zjistila, že masové kuličky v restauracích řetězce IKEA obsahují deset procent koňského masa, což firma označila za chybu na straně dodavatele. Zpráva se rychle dostala do médií napříč zeměkoulí, protože IKEA je velmi známý řetězec. Koňské maso obsahovaly Kuličky z hovězího a vepřového masa balené po jednom kilogramu, které byly vyrobeny ve Švédsku pro Ikea food. IKEA dostala půlmilionovou pokutou. Ve stejnou dobu Evropou rezonoval skandál obchodního řetězce TESCO, také ohledně koňského masa tam, kde být nemělo.
Skandál pomalu narůstá
Na počátku v databázi onu informaci objevili jednotlivci a podělili se s ní na sociálních médiích. Tam pomalu rostla lavina zpráv, čehož si všimla malá či alternativní média, která zprávu ověřila a poté předala dál. To notně zvětšilo dosah informace. Informaci nakonec převzala agentura Anadolu Ajansi.
Zajímavé bylo počáteční ticho ze strany samotného řetězce Köfteci Yusuf, což protestující veřejnost utvrzovalo v názoru, že jsou opravdu vinni.
Reakce řetězce
Výrobce po delší době ticha vydal oficiální tiskové prohlášení:
Vepřové maso se v našich výrobcích nikdy nepoužívalo. Dne 15.2.2024 bylo v pobočce v Çankaya v Ankaře mezi 11:25 a 11:40 hodinou odebráno 400 gramů vařeného doner kebabu. Výsledek analýzy je k dispozici 27. 2. 2024. Dne 29. 2. 2024 bylo odebráno 300 gramů vařených masových kuliček z pobočky v Etimesgut, Ankara mezi 14:40-15. hodinou. Výsledek analýzy bude zveřejněn dne 7. 3. 2024. V obou procesech se neodebírají svědecké vzorky ani ze syrového, ani z vařeného výrobku. Mohli odebrat svědecký vzorek ze surového výrobku. Protože genový test dává stejný výsledek bez ohledu na syrový nebo vařený výrobek. Mohli nám nechat svědecký vzorek syrového výrobku. Protože vyrábíme v jediném středisku. Tyto výrobky nebyly vyráběny ve zjištěných pobočkách. Pokud by byl výsledek negativní, všechny naše výrobky by byly kontaminovány a podobné problémy by se vyskytly v našich 280 pobočkách. Tyto negativní výsledky analýzy měly být v rámci běžného postupu rychle oznámeny zjištěné pobočce. O výsledku první analýzy jsme byli informováni 18. 3. 2024. Podle běžného postupu ministerstva je při zjištění negativního výsledku okamžitě informováno pracoviště, kde byl negativní výsledek zjištěn. V rozporu s touto praxí však oznámení nebylo provedeno na pobočku, ale po dlouhé době na naše ústředí. Není možné, aby naše společnost, která má v Turecku 280 poboček a zaměstnává 12 tisíc pracovníků, falšovala, jak se tvrdí, protože by nebylo v souladu s běžným tokem života, aby společnost této velikosti podstupovala takové riziko. Proto se vyhodnocuje, že výsledky analýz neodrážejí materiální realitu a že tyto výsledky mohou vzniknout v důsledku jednání zlomyslných osob nebo v důsledku kontaminace, ke které došlo při analytických testech prováděných pomocí aplikací známých jako genové testy, aniž by se na nich podílela naše společnost.
Protože firma rozporuje informace ministerstva, jsou vládní politici, vláda i ministerstvo ve vyjadřování k případu obezřetní a velmi zdrženliví. Rozhodně není znát přímá podpora tohoto řetězce.
MIMOCHODEM: Nejde o první velký skandál ohledně potravin v Turecku v tomto roce. Před půl rokem (psali jsme článek Velký skandál značky Patiswiss v Turecku), kdy turecký výrobce čokoládových produktů měl prodávat zkažené výrobky s následnou neprofesionální reakcí CEO společnosti a zástup kostlivců, které díky tomu byly ve skříních firmy objeveny. Je zde ale velký rozdíl v reakcích i výsledku. Zatímco předtím výrobce prodával většinou prostřednictvím jiných společností a zároveň veřejnost informacím věřila, nyní je řetězec relativně nezávislý na jiných společnostech a navíc veřejnost příliš státním testům neuvěřila.
Reakce majitele
Yusuf Akkaş, majitel Köfteci Yusuf, řekl: "Kdybych byl zahraniční společností v této zemi nebo kdybych měl politické vztahy a byl jimi živen, pak by se mě nemohli dotknout. Někteří lidé nás popisují jako velmi silné. "Kdybych měl takovou sílu, žádné vzorky by se odtud nebraly."
Tento ublíženecký postoj pomohl vyburcovat veřejnost i opoziční politiky k neuvěřitelné vlně podpory.
Zničené důkazy?
Podle nejnovějších informací měl Köfteci Yusuf údajně uzavřít svůj sklad v Ankaře a zničit maso, zatímco kontrola ještě probíhala.
![]() |
zdroj: x.com/gidaajansi/ |
Přetížení náboženské horké linky
Věřící, kteří v minulých dnech a týdnech navštívili některou z poboček řetězce Köfteci Yusuf a konzumovali podezřelé produkty začali panikařit. Pro pomoc s otázkou zda zhřešili konzumací vepřového se rozhodli zavolat na Ředitelství pro náboženské záležitosti Diyanet. Jejich horká linka Alo Fetva 190 ale nebyla na takový nápor připravena, takže po přetížení zhroutila a byla dočasně odpojena.
Věřící byli uklidněni s tím, že nevědomá konzumace vepřového masa Diyanet uvedl, že občané nehřeší, pokud vepřové maso snědli nevědomky. Občanům radí: "Není hřích, není hřích, když se jí nevědomky. Musíme být opatrní, musíme to zkoumat. Jedli jsme to, protože je to spolehlivé, není žádný hřích, protože nemáme žádné informace. Budeme prosit Alláha o odpuštění za to, že jsme ji jedli bez vědomí."
Produkty řetězce Köfteci Yusuf nejsou halal
Turecká Akreditační agentura pro halal HAK (Helal Akreditasyon Kurumu) vydala v neděli 13. října prohlášení, které má vyvracet údajné informace o tom, že produkty jsou zmíněného řetězce jsou halal neboli kontrolované a schválené pro muslimy:
Akreditační agentura Halal (HAK) nevydává přímo certifikáty Halal pro výrobky nebo služby. HAK akredituje a autorizuje místní a zahraniční certifikační orgány halal, které provádějí certifikaci na základě pravomocí, jež jim byly uděleny zákonem, s ohledem na objektivní kritéria stanovená v příslušných právních předpisech a mezinárodních normách, a v případě úspěchu je akredituje a autorizuje.
Nedávno bylo zjištěno, že ve vzorcích odebraných v březnu letošního roku na dvou různých místech poskytování služeb v Ankaře v potravinářském podniku, který je zařazen na Seznam potravin, které ohrozí zdraví, ministerstvem zemědělství a lesnictví, byl zjištěn „prasečí gen“.
V době odběru vzorků a analýzy ministerstvem nemělo zařízení vydáno žádné osvědčení s akreditací HAK.
Datum vydání halal certifikátu tuzemským certifikačním orgánem pro různé výrobky vyráběné pouze v hlavním výrobním středisku příslušného podniku na základě právních předpisů a mezinárodních norem je 15. srpna 2024.
Kromě toho se halal certifikát vydaný příslušnou organizací v srpnu vztahuje pouze na „mleté maso, masové polotovary a masové směsi, vývar z kostí s morem a polévku“, které jsou vyráběny v hlavní výrobní základně podniku.
Přítomnost genů podléhajících Seznamu potravin, které mohou ohrozit zdraví, byla zjištěna při poskytování služeb ve 2 soukromých restauracích, které tyto výrobky přivezly z centra a připravily je ke konzumaci.
Proto jsou restaurace, v nichž zařízení poskytuje stravovací služby a které podléhají seznamu ministerstva, vyloučeny z halal certifikátu vydaného s akreditací HAK.
V reakci na všechny tyto události si HAK vyžádala oficiální obhajobu od vydavatele certifikátu, aby ověřila, že v procesu nedošlo k žádnému zanedbání apod. a rovněž zahájila proces auditu na místě u téže instituce.
HAK bude i nadále posuzovat žádosti o akreditaci obdržené od domácích i zahraničních subjektů posuzování shody v souladu s pravidly a zásadami stanovenými v mezinárodních normách v této oblasti. HAK bude rovněž nadále v pravidelných intervalech monitorovat a kontrolovat certifikační orgány, které akreditovala, a to jak v souladu se svými pravidelnými plány dohledu, tak v závislosti na zpětné vazbě získané z trhu a rizikové situaci, která může vzniknout podle výkonnosti organizací.
Zajímavá je úporná snaha agentury nejmenovat firmu, o které píší. Je znát, že je to tanec mezi vejci.
Reakce veřejnosti
Jak se dalo očekávat, veřejnost se rozdělila do tří skupin. Jedna začala řetězec potichu bojkotovat, takže se po sociálních sítích začaly šířit snímky prázdných poboček. Druhé skupině to bylo jedno, ale zajímavá je třetí skupina. Od země s většinovým muslimským obyvatelstvem se nechala očekávat odmítavá až rozzuřená negativní reakce. Opak byl pravdou. Začali naopak pobočky plnit, provolávat v nich oslavné fráze a vše samozřejmě dokumentovat na sociálních sítích. Tato skupina odmítala věřit, že jejich oblíbená restaurace by byla něčeho takového schopna. Občané věří firmě Köfteci Yusuf více než oficiálnímu dokumentu vlastního státu. Někteří ekonomové se bez jakýchkoli důkazů snažili náhodnými výpočty demonstrovat, že velká firma nemá opravdu zapotřebí podvádět a předváděli ukázkovou bagatelizaci.
MIMOCHODEM: Před několika měsíci se část akcechtivé veřejnosti domáhala protestu vůči řetězci Köfteci Yusuf, protože ten nechtěl bojkotovat produkty společnosti Coca-Cola, protože ta je přece spojena s Izraelem a Izrael je přece ten špatný.
Do hysterie se zapojily také známé osobnosti. Podpora pro Köfteci Yusuf od Bedrettina Aydoğdu, známého jako Bedri Usta: "Volám svým kolegům. Dnešní spiknutí proti mistru Yusufovi bude zítra vypracováno proti vám. Nyní je čas na podporu."
Včera večer fanoušci Bursasporu opouštějící zápas Kahramanmaraşspor šli podpořit Köfteci Yusuf.
Skandál a dění kolem něj si všiml také karikaturista Metin Üstündağ.
Podpora politiků
Skandál nabral opravdu velké rozměry, takže si vynutil reakci politiků. Člen zakládajícího výboru opoziční strany IYI a poslanec tureckého parlamentu za provincii Muğla pan Metin Ergun se rozhodl, že pro podporu řetězce Köfteci Yusuf je navštíví, nechá se vyfotit a snímek nasdílí na sociálních médiích. Snímek kritizují odpůrci Izraele, kteří poukazují na plakát se sdělením "jeden nápoj zdarma" s vyobrazením Coca-Coly.
Jeho kolega Selçuk Türkoğlu, poslanec stejné strany za provincii Bursa, sepsal dlouhý podpůrný příspěvek pro sociální média, jeho kolega poslanec za stejnou provincii a stejnou politickou stranu se ve stejný den nechal vyfotit.
![]() |
Hasan Toktaš (zdroj: x.com/HasanToktasTR/) |
Poslanec za další opoziční stranu CHP Mustafa Sarıgül na sociální média umístil nejdřív ve čtvrtek 10. října "Pokud necháte tento národ jíst vepřové maso, styďte se.", aby v neděli 13. října zveřejnil výzvu opačného směru "Köfteci Yusuf, čekám na tebe v Erzincanu. Otevřeme si pobočku v Erzincanu" (oboje doplněno videem, což činí na nejrůznější témata prakticky každý den).
MIMOCHODEM: Provincie Erzincan se nachází na východě Turecka, zatímco řetězec Köfteci Yusuf prozatím expandoval skoro do všech provincií, ovšem v západní polovině Turecka.
Starosta velkoměsta Ušak pan Özkan Yalım za stranu CHP se rozohnil ještě více:
Nedejme prostor velkému spiknutí!
PODPOŘME Köfteci Yusuf a majitele firmy Yusuf Akkaş, kteří jsou zcela národním kapitálem a národními podnikateli.
Nehrajme do karet globálním společnostem rychlého občerstvení proti lynčování, pomluvám a ničivým útokům na Yusufa Akkaşe, kterého znám.
Rozvíjet podnikání v Turecku a vydělávat si na živobytí pro 12 tisíc lidí by nemělo být tak těžké.
Překážky musí být odstraněny a spravedlnosti musí být učiněno zadost co nejdříve.
Zajímavé je, že se řetězce zastávají opoziční politici. Pokud toto má být nástroj boje s vládou, vládní politikou a vládními stranami, tak to není zrovna vhodné bojiště. Je otázkou nakolik je toto přípustné ze strany vrcholných politiků dělat svým způsobem reklamu jednomu řetězci. Vedle něj totiž existují také další jako řetězec Köfteci Ramiz, se kterým se Köfteci Yusuf často srovnává. I negativní reklama je reklama.
Zajímavá je velmi výrazná odlišnost oproti skandálu okolo tří diskontních řetězců A101, BIM a Šok roku 2022, kdy se objevila silná slova, silné akce i silné bojkoty a dokonce i fyzické útoky na prodejny (psali jsme v článku Obchodní válka s řetězci přerostla v napadání prodejen i nový zákon). Oproti tomu je aktuální postoj státu a vládních politiků velmi slabý.
Reakce prezidenta republiky
Skandál se rozrostl do té míry, že si vyžádal reakci prezidenta republiky:
Při kontrole ve Vámi zmíněné karbanátkové restauraci bylo zjištěno nevhodné jídlo ve dvou pobočkách v Ankaře. Na státní zastupitelství je podáno trestní oznámení. Existují námitky. Soud nejprve ruší rozhodnutí našeho ministerstva zemědělství, a když ministerstvo proti tomuto rozhodnutí podá námitky, jsou tentokrát námitky akceptovány.
Tato zpráva o auditu je zveřejněna po dokončení a dokončení soudního řízení. Administrativní úkony našeho ministerstva jsou rovněž pod soudní kontrolou.
Každý má také právo se bránit. V důsledku toho soud s konečnou platností rozhodne a ministerstvo zveřejní výsledek kontroly.
Tyto kontroly budou pokračovat, probíhají. Závěrem lze říci, že jídlo je problém, který je opravdu třeba brát vážně.
Tato reakce se dá očekávat od každé odpovědné hlavy státu, která je v souladu s ministerstvem vlastní vlády a v dané situaci.
Smrtelné nebezpečí?
Na webu televizní stanice Tele1 (nenáboženská opoziční televize) se objevil článek o tom, že vepřové maso může být zdrojem smrtelné choroby s tím, že její jméno zveřejnili, viz titulek Nová noční můra ve skandálu! 'Parazit' v mase divočáka může být smrtelný. Má se jednat o nemoc zvanou trichinelóza, kde příčinou onemocnění je parazit Trichinella spiralis neboli svalovec stočený. Po přečtení článku mohou i tolerantní Turci bez zábran k vepřovému masu nabýt přesvědčení, že vepřové je asi opravdu nebezpečné, jak věřící neustále tvrdí. Jaká je ale realita?
Trichinelóza má v případě těžké infekce může být i smrtelné, což ale má být jen asi ve 2 % případů. Ještě důležitější je ale informace, že zmíněný parazit se může do lidského organismu dostat jen po konzumaci syrového nebo nedostatečně uvařeného masa. Jinými slovy člověk se nemůže nakazit, jestliže je pokrm dostatečně tepelně připraven. Tím se zabrání nejen této, ale celé spoustě dalších nemocí, a to nejen z vepřového, ale také hovězího a dalších typů mas. Tak jako tak k nejdůležitějším preventivním opatřením je provádění kontroly masa na jatkách.
MIMOCHODEM: Mezi zdroje nemocí z nedostatečně tepelně zpracovaného masa mohou být bakterie Clostridium perfringens, bakterie rodu Salmonella, Escherichia coli a řada dalších. Některé jsou běžnější v hovězím, některé ve vepřovém, některé v kuřecím. Společné je, že se zlikvidují řádným tepelným zpracováním.
Vepřové a v Turecku?
Stále se vyhýbáme otázce, která se nabízí. Ano, také v Turecku jsou vepříny a produkty z vepřového se prodávají. Místa prodeje jsou tak vzácná a ceny jsou ovšem tak vysoké, že i několikrát předčí cenu hovězího masa. Co by tedy teoreticky nutilo firmu tajně přidávat vepřové maso, když by se to finančně vůbec nevyplatilo?
Pokud uvažujeme touto cestou, tak nic. Ovšem je zde jiná cesta, kde cena je diametrálně odlišná. V Turecku je poměrně hodně divočáků a často se stává, že myslivec neví co se zastřeleným kusem udělat. Nabízí je tedy "na černo" k prodeji tam, kde by se mohlo maso zpracovat.
Skandál vyvolal reakci chovatelů vepřů. Manažer dovozu společnosti Gourmet Pork zabývající chovem a prodejem vepřového masa pan Halit Özbahçıvan uvedl, že vepřové maso, které používají společnosti uvedené na seznamu ministerstva, není maso domácích prasat chovaných na farmách, ale divočáků. "Bylo by zbytečné používat maso z prasat chovaných na farmách, aby bylo levnější. Žádná společnost toto riziko nepodstoupí, když existuje taková cenová škála. Nepoužívají zdravá prasata z farem, ale divoká prasata, která jsou nelegálně lovena a obchodována."
To by mohlo vysvětlit teoretické přidávání vepřového masa včetně případného výskytu svalovce stočeného ve svalovině. Jiná otázka je zda by se kontroly neměly zaměřit také na tom zda tepelné zpracování. A samozřejmě je otázka etiky onoho článku, který informaci o smrtelnosti pojídání vepřového vypustily.
Nepřímý argument spíš vypovídající o podhoubí připomenul turecký novinář v exilu Adem Yavuz Arslan. Ten připomněl článek, na kterém před dvaceti lety pracoval a který dokumentoval nelegální výkrmnu prasat v istanbulském městském obvodu Maslak. Čtenář si sám měl spojit dvacet let starý případ se současným objevem ministerstva zemědělství (ačkoli jakákoli přímá souvislost chybí). Na téma vepřového v Turecku existuje také kniha Türkiye'de Domuz Gerçeği (prasečí realita v Turecku), kterou napsal Reşit Haylamaz a která vyšla roku 1996 (tedy před 28 lety, mimochodem právě v roce, kdy byla otevřena první restaurace Köfteci Yusuf). Je také otázkou nakolik jde o objektivní informace či jestli se tam nepromítá například muslimský pohled na věc.
Vítěz? Köfteci Yusuf
Bez ohledu na to jak to bylo, stávající pobočky řetězce se naplňují k prasknutí, žádosti o nové pobočky se hrnou. Konkurence může jen tiše závidět a připravovat reklamní kampaň, která nemůže současnou vlnu podpory přebít.
A tak je to v Turecku se vším.
Patrik Veselík
Komentáře
Okomentovat