Největším světovým producentem (dokonce třech čtvrtin!) lískových oříšků je Turecko. Právě to zásobuje svět jak surovými oříšky pro přímou spotřebu, tak slouží jako surovina pro jiné producenty, jako je italský gigant Ferrero, používající právě turecké lískové oříšky (nejen) pro Nutellu. Celý tento průmysl se stále více propadá do problémů.
Problém č. 1. Stárnoucí rodiny
Pomalou ale stoupající nevýhodou je fakt, že produkce lískových oříšků je typicky postavena na rodinných firmách, které mají menší množství stromů. V době sklizně se rodina sejde (i když jejich dospělé děti či vnuci bydlí jinde, dokonce i mimo Turecko) a několik týdnů se věnují sklizni a základnímu zpracování po sklizni.
| sběr lískových ořechů v černomořské oblasti - ilustrační foto (zdroj: AA) |
Problém je, že rodiny stárnou, přímo v místě produkce žije stále menší množství lidí, jejichž průměrný věk nepříjemně rychle stoupá. Mladé rodiny nemají v dnešním světě motivaci zůstat a pokračovat v rodinné tradici. V černomořské oblasti Turecka, typické pro produkci, není kromě lovu mořských ryb či produkci čaje příliš jiná možné živobytí (i rybolov má vážné problémy, proto je stále častější produkce ryb v chovech, sběr čaje má zase problém ve shánění brigádníků na krátkou sezónu). Základní stavební kámen celé pyramidy lískooříškového průmyslu má závažné trhliny.
Stejně jako v dalších oblastech zemědělství závislých na sezónních pracovnících se také lískooříškový průmysl potýká se stoupajícími náklady na zaměstnance, stejně tak jako na jejich stále větší nedostatek. Do toho s postupujícím odchodem Syřanů zpět do vlasti ubývá počet potenciálních pracovníků.
Problém č. 2: brouci
Nejen po Turecku se šíří katastrofa, které se v turečtině říká "kokarca" [kokardža] (smraďoch), plným názvem Halyomorpha halys (Kahverengi Kokarca Böceği), česky kněžice mramorovaná (jak jsme psali na podzim 2020 v článku Istanbul je zaplaven invazním broukem). Ta je silně invazním druhem (původem většinou z Číny), který se v Evropě i v Turecku objevila až v posledních letech, zato se množí rapidně a mnohde jsou těchto brouků záplavy (prvotní výskyt byl překvapivě ve Švýcarsku, které mnozí považují za klíčovou zemi pro produkty z lískových oříšků a kakaa).
Právě tento brouk se ukázal jako přímá a rychlá katastrofa pro producenty lískových oříšků. Napříč Tureckem se v posledních pár letech objevily feromonové lapače, které se snaží eliminovat jejich množství. Boj tím ale nekončí.
Problém č. 3: Voda
Stoupající nedostatek vody se i v Turecku projevuje stále silněji. Jak producenti lískových oříšků delší dobu připomínají, je nutný zásah a pomoc státu. V případě lískových oříšků je navíc situace horší v porovnání s jinými komoditami. Zatímco produkce prakticky všeho se odehrává více méně na rovině a je možné relativně snadno vytvářet zavlažovací kanály, v případě lískových oříšků je to velmi komplikované. Produkují se totiž v úzkém pobřežním pruhu u Černého moře, kde je jak příznivá vlhkost a deště, tak prudké hory, kde se kanály tvoří opravdu obtížně.
Svět se připravuje, ale je to málo
Je to sice ovlivněno i jinými faktory, ale zdá se, že se svět na katastrofu pomalu a potichu připravuje. Obsah lískových oříšků se v různých produktech neustále snižuje. Například již jmenované Ferrero Nutella začínal s 50 procenty lískových oříšků, aby klesla na na číslo blížící se 10 procentům.
Problém je v češtině zván jako "smrskflace" a jde o skrytou inflaci. Je to nejen postupným a téměř neviditelným zmenšováním objemu a velikosti produktů, tak změnou poměru surovin, samozřejmě v neprospěch těch klíčových (tomu se zase říká šuntflace).
Ačkoli je to v neprospěch zákazníků, pozitivem je menší spotřeba lískových oříšků. Špatná zpráva je, že šuntflace již proběhla, takže již není příliš kam ustupovat (maximálně lze namísto lískooříškových produktů vyrábět produkty s příchutí lískových oříšků, tedy s minimálním až stopovým množstvím klíčové suroviny).
Výrobci se snaží producenty přivázat k sobě stále silněji. Roku 2014 Ferrero koupil největšího tureckého vývozce lískových oříšků Oltan.
Ani to ale nestačilo. Italský výrobce Ferrero se roku 2017 obrátil na výrobce mimo Turecko, které je největším světovým producentem, aby uspokojil své potřeby lískových oříšků. Společnost hledá nové výrobce v mnoha zemích od Kanady po Chile a Austrálii. Většina výše uvedených problémů se ale bohužel týkají také jich.
Drastický nárůst cen, výrobce Nutelly opustil Turecko, pěstitelé panikaří
Červenec letošního roku znamenal zásadní a drastický zlom, kdy cena za jednu tunu lískových oříšků stoupla z 9 na 18 tisíc dolarů. Společnost Ferrero se buď snažila vykupovat od menších pěstitelů za staré ceny (čemu se pěstitelé bránili), nebo objednávky pozdrželi s vidinou, že ceny mezitím poklesnou. Mezitím mnozí turečtí pěstitelé zvažují plány do budoucna tváří v tvář letošní sezóně, kdy namísto řádově tun mnozí sklidili jen desítky kilogramů.
Ferrero mezitím začalo odebírat surovinu pro své výrobky z jiných států, jako z USA nebo Chile, kde Ferrero v posledních letech zvýšilo svou produkční kapacitu. Jak pro Financial Times šéf divize nákupu lískových oříšků společnosti Ferrero Marco Botta, který přirovnal situaci ke hře Samuela Becketta "Čekání na Godota" a řekl, že se společnost "stala Godotem pro krále lískových oříšků v Turecku." USA nebo Chile má ale na rozdíl od Turecka větší možnosti na rozšiřování ploch na pěstování (Chile má sice porovnatelnou rozlohu s Tureckem, USA má ale více než 12x tolik).
Společnost Ferrero současné pozastavení nákupu nechápe jako diplomatické sdělení definitivního konce. Marco Botta dodal, že i přes pauzu v nákupu je společnost Ferrero nadále odhodlána dlouhodobě investovat v Turecku, a to i bez formálních dohod s tureckou obilní radou (TMO).
Klíčový je stát
Pozice státu je ve vodohospodářství nezastupitelná. To si musejí uvědomit i ty státy, kteří se stále domnívají (i navzdory stále hrozivějším číslům), že boj o vodu začíná i končí u státu, ať správou přírody, tak svými přímými i nepřímými projekty a nařízeními. Jde o běh na velmi dlouhou trať s tím, že čím dříve se začne konat, tím je celková cena nižší.
A tak je to v Turecku se vším.
Patrik Veselík
ZDROJE: Yeni Safak
Komentáře
Okomentovat
Kvůli systematickému útoku porno webů bylo zrušeno anonymní vkládání komentářů. Nyní mohou komentovat jen uživatelé s účty Google. Děkuji za pochopení.