Přeskočit na hlavní obsah

Dehonestace údajného násilníka potrestáno, násilník nikoli

Jednu tragédii stíhá další, kdy se k sexuálně násilnému činu přidává opar rasismu s nádechem politického ovlivňování případu. Osmnáctiletou İpek Er měl sexuálně napadnout Musa Orhan (pracuje v Siirtu). Ona se 16. července 2020 pokusila spáchat sebevraždu a zanechala dopis, kde důvody vylíčila. Po 34 dnech zemřela. Slavná herečka Ezgi Mola se jí proti údajnému násilníkovi zastala, herečka šla k soudu.


Jak se to mělo odehrát a co tam mohlo mít souvislost?

İpek Er pochází z městečka Beşiri (asi 10 km od města Batman, centra stejnojmenné provincie). Podle jejího dopisu na rozloučenou ji měl Musa Orhan zdrogovat a znásilnit. Její rodina ji začala pohřešovat 24. června 2020, byla nalezena 3. července v domě v Kurtalanu (provincie Siirt). Její rodina podala 7. července na Orhana trestní oznámení u siirtského státního zastupitelství, v němž uvedla, že Er znásilnil a unesl. Podle rodiny Er řekla Musovi, že se po znásilnění nemůže vrátit domů, pokud si ji nevezme za manželku. Údajně ji poslal ke svému bratranci do Izmiru a řekl, že se brzy vezmou, ale pak si vypnul telefon, aby ho nebylo možné kontaktovat.


İpek Er


10. července 2020 bylo zahájeno vyšetřování spolu s žádostí o jeho propuštění z armády. 16. července se Er pokusila zabít otcovou puškou. Přežila, ale byla těžce zraněna a následně převezena do nemocnice v Batmanu.

Ihned po pokusu o sebevraždu začala v turecké společnosti a ženských organizacích kampaň požadující Orhanovo zatčení. Následující den, 17. července, byl Orhan tureckými úřady zadržen a vyslechnut soudcem. Týden poté soud nařídil jeho propuštění až do soudního procesu s odůvodněním, že nehrozí nebezpečí útěku. Proti tomuto rozhodnutí se odvolala advokátní komora Siirtu i státní zástupce, jejich námitky ale nebyly přijaty. 27. července bylo zahájeno vyšetřování Orhana pro trestný čin sexuálního zneužití. Následně 1. září Ministerstvo vnitra oznámilo, že Orhan byl propuštěn z armády.


Kdo je ona, kdo je on?

Kdo je Musa Orhan? Nejenže se jedná o seržanta turecké armády, ale navíc patří k Šedým vlkům, což je militantní křídlo turecké nacionalistické extrémní pravice, jejichž hlavními nepřáteli jsou ne-Turci, především Kurdové. Šedí vlci jsou odnoží extrémně pravicové strany MHP, která je součástí vládní koalice s AKP.

Kdo byla İpek Er? Kurdka.

Právě tato fakta vnášejí do původně čistě sexuálního deliktu zcela jiné světlo, protože se přidává také rasová otázka.

MIMOCHODEM: na velké množství případů násilí na ženách upozornila například expozice 440 žen zabitých, 440 párů bot-osiřelo


herečka Ezgi Mola (vlevo), údajný násilník Musa Orhan (vpravo)



Ezgi Mola

Až po propuštění obviněného se do věci vložila slavná herečka Ezgi Mola. Ta 20. srpna 2020 sdílela na internetu po její smrti na adresu (musíme říci) údajného násilníka Musu Orhana následující text:

Tecavüzcü şerefsizi dışarı salan vicdanınızda boğulun. Artık yasa, dua, dilek, istek, rica, umut her şeyi elimizden aldınız ya!! Ne diyim! Yazıklar olsun! Yazıklar olsun!!! #MusaOrhanTutuklansin

Utop se ve svém svědomí, které osvobodilo toho násilnického bastarda. Vzal jsi nám všechno, právo, modlitby, přání, touhy, žádosti, naděje!!! Co na to říct! Styď se! Styď se!! #ZatkněteMusuOrhana


Mehmet Erkan Akkuş (advokát Musa Orhana) podal v červnu 2021 (skoro po jednom roce) vrchnímu státnímu zastupitelství v Ankaře trestní oznámení ohledně sdílení Ezgi Moly s požadavkem na vězení na 2 roky a 4 měsíce.

Při soudním procesu získala Ezgi Mola podporu ze sociálních médií a na Twitteru byl otevřen hashtag #EzgiMolaYalsızDeğildir (Ezgi Mola není sama) nebo #YalnızDeğilsinEzgiMola (Ezgi Molo, nejsi sama). Mezi jejími podporovateli patřil vedle tisíců a tisíců dalších například Tunç Soyer, starosta İzmir Metropolitan Municipality z hlavní opoziční Republikánské lidové strany (CHP), který na Twitter napsal: "Vzpoura Ezgi Mola je vzpourou všech, kteří věří v rovnost pohlaví a hájí Istanbulskou úmluvu."

Její herecká kolegyně Hazal Kaya na Twitter napsala: "Ezgi Mola označil násilnickou spodinu za "násilnickou spodinu", co je na tom špatného? Musa Orhan je zároveň vrah, který způsobil smrt člověka, a je na svobodě. Nikdo nemůže zaručit, že nevezme život jiné ženě."

Herečka na poděkování těm, kteří ji podpořili, řekla: "Je příjemné cítit, že nejsem takhle sama, vážení. Děkuji vám všem, mám vás moc ráda a vím, že láska nás zachrání."

Soud nakonec v pátek 1. října 2021 vynesl rozsudek, že se Ezgi Mola dopustila trestného činu urážky zvukovou, písemnou formou či videem a rozhodl o peněžité pokutě 5200 TL, což je přibližně dvojnásobek turecké minimální čisté mzdy (psali jsme). Od toho okamžiku se na sociálních médiích vyvolala bouře rozhořčených příspěvků odmítajících odsouzení (byť pouze finanční) a na adresu Musy Orhana se snášejí neporovnatelně horší slova, než napsala Ezgi Mola. Také se objevily hashtagy #HepimizEzgiMolayız (všichni jsme Ezgi Mola).

Kdo je vlastně Ezgi Mola? Aktuálně ji diváci mohou vidět na televizním kanále TRT1 v seriálu Masumlar Apartmanı, ale mohli ji spatřit například ve filmech jako Hokkabaz (Iluzionista; 2006, režie i hlavní postava Cem Yılmaz), Dedemin İnsanları (Dědečkovi lidé; 2011; režie Çağan Irmak), ale hlavně Kocan Kadar Konuş (2015). Od března 2021 ji mohou diváci vidět účinkovat také v reklamě turecké ING Bank, nebo spotu tureckého Ministerstva zdravotnictví s výzvou k očkování proti COVID-19. Kromě jiného se aktivně zastává a zviditelňuje nespravedlnosti typu násilné činy na ženách apod. Při požárech přede dvěma měsíci se také přidala k #HelpTurkey neboli Global Call (psali jsme), aby následně řada z nich čelila problémům ze strany tureckého státu (psali jsme).


Do případu vstupuje politika

Poslanec Lidové demokratické strany (HDP; je známa vysokým procentem Kurdů) za provincii Batman pan Feleknas Uca neúspěšně požadoval od tureckého Ministerstva spravedlnosti vysvětlení, proč byl obviněný Musa Orhan propuštěn, přestože (podle něj) existuje dostatek důkazů pro trestní stíhání.

Případ komentovali také další. Například Saruhan Oluç (další poslanec za HDP) tvrdil, že ochrana Musy Orhana ze strany vlády je dalším příkladem systematického útlaku kurdského národa.

Další poslanec za HDP Barış Atay (plným jménem Barış Atay Mengüllüoğlu) rovněž požadoval vysvětlení propuštění, čímž si vysloužil ostrou kritiku ministra vnitra Süleymana Söylua, který ho obvinil ze sympatizování se Stranou kurdských pracujících (PKK) a DHKP-C (obě na seznamu teroristických organizací jak Turecka, tak EU) a doporučil mu, aby se "nenechal chytit". Následující noc Barış Atay prohlásil, že byl hospitalizován po útoku pěti osob, což se mělo odehrát v Istanbulu ve čtvrti Kadıköy v noci z 30. na 31. srpna 2020. Z napadení obvinil právě tureckého ministra vnitra Söylua. Ten v reakci naopak obvinil politickou stranu HDP a teroristickou organizaci PKK, že tuto záležitost vytahují, aby před veřejností skryly své vlastní činy. Tři z útočníků byli zadrženi 2. září 2020 a předáni k trestnímu smírčího soudu, ale po prvním slyšení konaném 25. listopadu 2020 byli propuštěni.

Někteří politici se snaží propojit či případně vysloveně vytvořit rovnítko mezi legální politickou stranu HDP a teroristickou organizací PKK. Jednoznačným pojítkem mezi HDP a PKK je jejich etnická příslušnost (obě skupiny jsou převážně kurdské).

Soud s Musou Erhanem by měl začít 16. října 2021, tedy za dva týdny.

Tak to je hustý. To jako v Turecku není spravedlnost? Takže počkej: podle toho dopisu měl ten Musa Orhan nějak sexuálně obtěžovat tu İpek Er, která se pak zastřelila. Pochopil jsem to správně?
Aspoň tak se to prezentuje.
Rozumím. A když tamta herečka o něm napsala, že je hloupej a že se má stydět, že mu má být hamba, tak hned se objevila žaloba, která ji za to chtěla dostat pomalu na dva a půl roku do lochu?
Je to tak. Ale soud jí uložil jen zaplatit pokutu.
No, pěkné, moc pěkné. Tohle bych nechtěl soudit.
Že je tam velká tragedie, to je jasné. Nejhorší je, že sexuální delikty jsou často spíš slovo proti slovu, tady už jenom dopis proti slovu. A suď to. Když to vezmu, tak čistě teoreticky tu jsou tyhle možnosti:

  • oběť píše pravdu, udělal to opravdu on
  • oběť opravdu byla sexuálně zneužitá, ale udělal to někdo jiný
  • ona byla paranoidní či jinak nemocná, takže se sexuální obtěžování událo pouze v její hlavě
Jiná možnost, myslím, neexistuje. Ta herečka operovala s tou první možností, ale nelze pořád vyloučit, že jsou tady i další.
Nezapomeň ještě na to, že tady jsou další scénáře navazující na tu první možnost:
  • udělal to, byl soudem uznán viným
  • udělal to, ale soud ho osvobodil
  • neudělal to, ale byl soudem uznán viným
  • neudělal to, soud ho osvobodil
Pouze v prvním případě lze onoho pana Musu Orhana označit jako násilníka, protože to uznal soud a on sám je s tím zajedno. V ostatních případech je to údajný násilník, ať se nám to líbí, nebo nelíbí. Veřejný lynč a navíc jen domnělého pachatele přece jen není přípustný v žádné alespoň trochu spravedlivé zemi. Prostě emoce stranou, ať se nám to líbí nebo nelíbí. Protože herečka hraje v kdejakém filmu a i některých reklamách, finanční postih ji nijak nebolí. Řekl bych, že právě s tím soud počítal.
Na ni je přísnost, jen co je pravda. Ale co on? Podle soudu nehrozí nebezpečí útěku, ale co ovlivňování případných svědků? Myslím, že se ještě dozvíme věcí, až se nám to nebude chtít číst. Takže – no dá se vlastně říct, že první odsouzenou osobou v případě znásilnění ženy, je jiná žena, která ji navíc nikdy neviděla a ani o ní v době znásilnění nevěděla?
Je to sice za jiný trestný čin, ale kolem a kolem...

A tak je to kolem světské spravedlnosti se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: haberturk.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,