Přeskočit na hlavní obsah

Turecká vakcína Turkovac se může používat

Fáze testování je u konce, začíná výroba a používání. Ministr zdravotnictví Koca včera uvedl, že tuzemská vakcína proti COVID-19 zvaná Turkovac se může začít používat v případech nouze. Agentura Anadolu k tomu vydala následující informace:

"Od dnešního dne jsme se stali jednou z devíti zemí, které vyrábějí vakcínu COVID-19," řekl ministr zdravotnictví Fahrettin Koca ve výrobním závodě v provincii Şanlıurfa na jihovýchodě Turecka.

Mimochodem: město Şanlıurfa se takto jmenuje až od 12. června 1984. Do té doby se jmenovalo prostě Urfa. Označení Şanlıurfa (Slavná Urfa) získalo za zásluhy v bojích proti francouzské armádě ve válce o samostatnost (osvobozeno 11. dubna 1920). Dnes je kromě jiné známo tím, že nedaleko je pravěké město Göbeklitepe.

Oznámil, že vakcína se bude od příštího týdne používat v širokém měřítku.

Koca uvedl, že Turecko po půl století vyvinulo vakcínu, která byla "stoprocentně vypěstována místními tureckými vědci".




Z vakcíny Turkovac budou mít prospěch všichni lidé na celém světě

Prezident Recep Tayyip Erdoğan, který se prostřednictvím videokonference zúčastnil slavnostního ceremoniálu u příležitosti zahájení sériové výroby domácí vakcíny, uvedl, že je "nanejvýš důležité", aby Turecko vyrobilo vakcínu proti COVID-19.

"Naše vakcína TURKOVAC, která se po dlouhém období příprav a výzkumu dostala do fáze výroby a použití získáním potřebných povolení, je symbolem našeho úsilí co nejúčinněji ochránit náš lid před pandemií," řekl.

Turecko nabídne svým občanům Turkovac jako třetí vakcínu vedle vakcín Pfizer/Biontech a Sinovac.

Od počátku vývoje vakcíny Erdoğan slibuje, že vakcína bude dostupná celosvětově, a tvrdí, že bude využita ve prospěch celého lidstva.

"S výrobou vakcíny Turkovac se budeme rádi dělit o naši vakcínu s celým lidstvem," řekl.

Erdoğan rovněž uvedl, že Turecko v době pandemie sdílelo zdravotnické vybavení se 160 zeměmi a 12 mezinárodními organizacemi po celém světě.

(konec informací z agentury Anadolu)


...a teď komentář Žít Istanbul

Je trochu překvapivé, že Turecko stále nabízí čínskou vakcínu. Je otázka kolik lidí (procent / promile) si vybralo tuto variantu oproti zbytku, který volil Pfizer/Biontech (která částečně vychází také z tureckých rukou, jen v Německu).

Turecko má i historické vazby na Afriku (severní části), a tak je docela přirozené, že se snaží získat také tam významnou pozici. Vedle vojenských dronů Bayraktar může jít také o Turkovac, a kterým se bude Turecko snažit konkurovat Rusku a Číně. Rusko se snaží být partnerem africkým zemím vlažněji (přece jen působení Sovětského svazu si mnohé státy pamatují), Čína se ale ve 21. století vrhla na Afriku se vší vehemencí (tedy především na tamní nerostné zdroje). Mnohé země již získaly zkušenosti s čínským způsobem obchodování, a tak má Turecko přece jen šanci uspět.

Minulý týden hostoval turecký Istanbul již třetí "Turkey-Africa Partnership Summit" za mohutné účasti více než stovky ministrů (!) a 16 hlav států (tomu předcházelo TURKEY - AFRICA III. ECONOMIC AND BUSINESS FORUM (TABEF) z 21. až 22. října 2021). Hovořilo kromě jiného o využití právě vypuštěného satelitu Türksat 5B (psali jsme), ale také o Turkovacu. Turecko plánuje darovat Africe 15 milionů dávek vakcíny "Turkovac", kterou samo vyvinulo. Je ostudou lidstva, že pouze šest procent africké populace dostalo vakcínu Covid 19, řekl prezident Recep Tayyip Erdogan vedoucím představitelům kontinentů na sobotním summitu Turecko-Afrika v Istanbulu. Turecko požádalo o mimořádné schválení projektu "Turkovac" (což se nyní uskutečnilo). Jakmile bude souhlas udělen, budou dávky distribuovány do Afriky, uvedl Erdogan.

V polovině září probíhala jednání s Pákistánem, Ázerbájdžánem, Argentinou, Kolumbií, Polskem, Paraguayí, Ázerbájdžánem, Maďarskem, Uzbekistánem, Severokyperskou tureckou republikou, Kyrgyzstánem a Malajsií o provedení studií vakcíny Turkovac fáze 3 v těchto 12 zemích.

Turkovac zatím nefiguruje v žádném z porovnání, viz Yale, Mayo Clinic a řada dalších. Profesor Ateş Kara, člen vědecké rady pro koronaviry, před dvěma týdny uvedl, že první získané údaje ukazují, že Turkovac je "velmi úspěšný" a možná dokonce "o něco lepší ve srovnání s jinými inaktivovanými vakcínami". To je nutno správně interpretovat. Jiné inaktivované vakcíny, to znamená porovnání s čínskou CoronaVac (firmy Sinovac Biotech). Vlastní vývoj vakcíny na bázi inaktivního viru probíhá také ve francouzské firmě Valneva.

Mimochodem: Ignoraci Turecka českými novináři opět nelze přehlédnout. Lze to dokázat nyní právě na vakcíně Turkovac. Přestože se o ní píše v Turecku i mimo něj více než rok, v doméně .cz nelze najít jediný článek. Na Slovensku v doméně .sk existuje více než desítka článků na sledovaných stránkách. A ještě více článků má Polsko, Maďarsko, Rakousko (tedy všechny okolní země), dále třeba Francie, Norsko, Rumunsko a další. Své čtenáře informují o Turkovacu například New York Times, Reuters, Deutsche Welle, BBC a další. Podobné to bylo v případě vraždy, která zahýbala celou Evropou kromě Česka (psali jsme).

Vakcína Turkovac byla dříve označována jako ERUCOV-VAC. Prezident Recep Tayyip Erdoğan ji přejmenoval na Turkovac. Ovšem někteří tuto vakcínu označují jako TURKOVAC, jiní TurkoVac, jiní Turkovac. Vakcína byla vyvinuta na Univerzitě Erciyes (z města Kayseri v centrální části Turecka). První testovací fáze začala v listopadu 2020, druhá fáze od 10. února 2021, třetí 22. června 2021.

Podle Akademie věd České republiky se očkovací látky dělí na tyto kategorie (v závorce příklady vakcín proti COVID-19):

  • Vakcíny na bázi RNA (viz BioNTech/Pfizer a Moderna)
  • Vakcíny na bázi virového nosiče (viz Vaxzevria firmy AstraZeneca, Jenssen firmy Johnson & Johnson a jedna dávka Sputnik V firmy Gamaleya)
  • Vakcíny na bázi bílkovin (viz Sanofi/GSK a Novavax)
  • Oslabené nebo inaktivované celovirové vakcíny (viz Covaxis firmy Bharat Biotech International, Vero Cell firmy Sinopharm, CoronaVac firmy Sinovac, VLA2001 a VLA2101 firmy Valneva, Turkovac, QazVac firmy Kazakhstan RIBSP, Covi Vax firmy National Research Centre Egypt a další)

Seznam zhruba stovky vyráběných či vyvíjených vakcín lze najít na https://covid19.trackvaccines.org/vaccines/.

Mimochodem: V Turecku se vyvíjí ještě další vakcína. Jedná se o Koçak-19 Inaktif Adjuvanlı COVID-19 Vaccine společnosti Kocak Farma.

Další úhel pohledu je ze zemí třetího světa. My máme stále snahu se na věc dívat z pozice vyspělých bohatých zemí s fungující zdravotní péčí, kde se řeší problém jak nejrychleji naočkovat třetí dávkou vysoce účinné vakcíny dospělé a začít očkovat děti od pěti let. Země třetího světa potom nemají k dispozici vakcíny ani na první očkování, ani pro dospělé. To je pak skvělé podhoubí pro generování nových a nových mutací COVID-19. Turkovac může být jednou z možností jak to pro některé země změnit.

Že si Turecko chválí vlastní vakcínu, to je docela pochopitelné i předvídatelné. Zatím nejsou známy testy, počkejme si na nezávislé hodnocení. Právě nyní se nabízí konfrontace s novou mutací / variantou Omikron, která již definitivně usazuje i na jiných kontinentech. Díky typu vakcíny zřejmě v porovnání s některými západními nemusí být nejostřejší tužkou v penálu (tedy nejostřejší injekční stříkačkou v nemocnicích), ale až realita ukáže nakolik může proti stávajícím i budoucím mutacím uspět.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: AA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,