Přeskočit na hlavní obsah

Varování před možnými teroristickými útoky na turisty v Istanbulu

[aktualizace v 16:04 / 2.2. v 15:53 / 16:56] Řada států NATO varovala své občany v Turecku na potenciální nebezpečí, od USA po Českou republiku. Čeští turisté zaregistrovaní v systému DROZD byli také informováni (Češi trvale bydlící v Istanbulu či Turecku bohužel ne). Švýcarsko dokonce dočasně istanbulský konzulát uzavírá.

Tu je přesný text varování, který 30. ledna 2023 zveřejnil Generální konzulát České republiky v Istanbulu:

Varujeme občany ČR před možnými teroristickými útoky na turisty v Istanbulu

Varujeme občany České republiky před možnými bezprostředními útoky teroristů proti kostelům, synagogám a diplomatickým zastoupením v Istanbulu nebo na dalších místech, které jsou populární mezi západními návštěvníky Turecka. Jedná se zejména o tyto části Istanbulu: Beyoglu, Galata, Taksim a Istiklal. Turecké úřady se uvedenými hrozbami zabývají.

Doporučuje se zvýšená opatrnost a bdělost na veřejných prostranstvích, vyhnout se davům, včetně shluků zahraničních turistů, sledovat místní dění a zprávy a řídit se pokyny místních úřadů a bezpečnostních složek.



Jen doplňuji, že Galata (tedy oblast kolem Galatské věže) je čtvrť v rámci městského obvodu Beyoğlu. Do stejného obvodu spadá také náměstí Taksim, tak Třída nezávislosti, turecky İstiklal Caddesi. Právě tam před čtvrt rokem explodovala nálož (psali jsme články Bomba v centru Istanbulu, mrtví i zranění a Výbuch nečekaně rozvířil diplomatické vztahy). Zpráva sice výslovně neuvádí historické centrum Istanbulu (v sousedním městském obvodu Fatih, jen přes Galatský most), což je také turisticky velmi atraktivní oblast. Varování je obecné, ony příklady uvádějí také další státy, zde je jako příklad kompletní varování ze strany USA z 27. ledna2023:

Vláda USA varuje své občany před možnými bezprostředně hrozícími odvetnými útoky teroristů na kostely, synagogy a diplomatické mise v Istanbulu nebo na dalších místech, kam se západní občané často vydávají, zejména v oblastech Beyoglu, Galata, Taksim a Istiklal. Turecké úřady tuto záležitost vyšetřují. Tato zpráva aktualizuje bezpečnostní upozornění z 27. ledna 2023 týkající se incidentů spojených s pálením koránu v Evropě.

Opatření, která je třeba přijmout:

    • Zůstaňte ve střehu na místech, kde se často pohybují lidé ze Západu.
    • Vyhýbejte se davům lidí.
    • Buďte nenápadní.
    • Všímejte si svého okolí.
    • Sledujte aktuální informace v místních médiích.
    • Nejnovější výstrahy a zprávy pro občany USA naleznete na našich webových stránkách.


Ono pálení koránu Rasmusem Paludanem před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu a Kodani (a nepovolené ve Finsku) má přímý vztah se vstupem Švédska a Finska do NATO a ovlivnění rozhodnutí muslimského Turecka (psali jsme Kontroverze kolem tureckých podmínek vstupu Finska a Švédska do NATO). Objevují se zprávy, že Rasmus Paludan sloužil ruským zájmům (což naznačil finský ministr zahraničí), protože Rusko vstup těchto dvou států do NATO odmítá (je ovšem nutno dodat, že se Švédsko a Finsko rozhodly pro vstup do NATO právě proto, že právě Rusko napadlo vojensky svého souseda, Ukrajinu).

MIMOCHODEM: Přestože je Evropa zastáncen kulturních hodnot a pálení knih je chápáno jako velký přečin proti nim, stalo se poslední dobou populární pálit speciálně korán, což předvádějí příslušníci či příznivci krajní pravice. O tom se přesvědčilo i Brno, kdy začátkem července 2016 během happeningu Iniciativy Martina Konvičky (jak zní vzletný název extrémistického uskupení) byly spáleny listy koránu, na akci zvané Ramadán po Česku se zase konzumovalo vepřové a pil alkohol a promenádou dívek ve spodním prádle. Je to stejný pán a stejné uskupení, kteří na Staroměstském náměstí stříleli do vzduchu atrapami zbraní (kdo to ale pozná), ale také skutečnými zbraněmi (slepé náboje nebo airsoftové zbraně). Na výročí okupace "zpřátelenými vojsky" 21. srpna 2016 sehrál se svým hnutím zinscenovanou předstírali okupaci Prahy Islámským státem, což vyvolalo paniku především zahraničních turistů. Martin Konvička také prohlásil, že „pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás muslimové nameleme do masokostní moučky“ nebo „koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami.

UPDATE V 16:04: Situace je zřejmě vážnější, než je na první pohled vidět. Generální konzulát Švýcarska v Istanbulu na webu dnes napsal:

  • Z bezpečnostních důvodů bude Generální konzulát Švýcarska až do odvolání uzavřen. Schůzky na víza a pas budou zrušeny.



UPDATE 2. 2. V 15:53: Ke švýcarskému konzulátu se od 30. ledna 2023 přidal také Generální konzulát Nizozemska (děkuji za upozornění Yasemin Janka Prekop!):

Due to possible protests in the vicinity of the Dutch Consulate General in Istanbul and an increased threat against Western targets, the Dutch Consulate General in Istanbul will be temporarily closed to visitors from 30 January 2023.

Přidaly se také Belgie...

The Consulate General of Belgium in Istanbul is temporarily closed to the public for security reasons.

...Itálie... [přidáno v 16:56]

Si informa che il 2 febbraio il Consolato Generale sarà chiuso al pubblico. Per i casi di comprovata emergenza, contattare il Funzionario di turno al numero: +90 555 458 5844 (Italiano) +90 555 234 1906 (Turco)

Informujeme vás, že dne 2. února bude generální konzulát uzavřen pro veřejnost. V případě prokázané nouze kontaktujte Duty Officer na čísle: +90 555 458 5844 (italsky) +90 555 234 1906 (turecky)

...Německo...

Wichtiger Hinweis: Das Deutsche Generalkonsulat Istanbul bleibt heute (01.02.) geschlossen!

Důležitá poznámka: Německý generální konzulát v Istanbulu bude dnes (02/01) uzavřen!

...Velká Británie...

V současné době existuje zvýšená hrozba teroristických útoků na kostely, synagogy, velvyslanectví/konzuláty a další místa navštěvovaná lidmi ze Západu v Istanbulu. Britský generální konzulát v Istanbulu není v současnosti preventivně přístupný veřejnosti. Turecké úřady to vyšetřují. Měli byste být opatrní a řídit se radami místních bezpečnostních orgánů, sledovat zprávy v médiích a mít aktuální informace o těchto cestovních radách.

...Francie...

Fermeture du consulat général de France à Istanbul les jeudi 2 et vendredi 3 février 2023.

Uzavření Generálního konzulátu Francie v Istanbulu ve čtvrtek 2. a v pátek 3. února 2023.

...nebo Švédsko:

There is an increased risk of incidents in places frequently visited by foreigners. Manifestations and incidents may occur in the area close to the Consulate General. If you have a booked appointment, please contact us to rebook via email or phone. For migration matters, use the e-mail address migration.istanbul@gov.se , for consular matters use konsul.istanbul@gov.se.

A tak je to kolem pravicového extrémismu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,