Přeskočit na hlavní obsah

Turecké zemětřesení hýbe fotbalem, ten hýbe politikou, ta fotbalem

Když se do jedné věty dají slova fotbal, zemětřesení a politika, nedává to valný smysl ani logiku. Ovšem Turecko je oním lepidlem, které tyto tři velmi odlišné kategorie slepuje dohromady. Události minulého a tohoto týdne tomu dávají za pravdu. Je to lakmusový papírek aktuální situace v Turecku, která je politicky nyní velmi třaskavá. Bojí se ti, kteří se doposud nebáli, už se nebojí ti, kteří se doposud báli. Zdá se, že byl překročen bod, ze kterého není návratu.

Následující události jsou dokumentovány tak, jak šly časově za sebou pro lepší pochopení situace, kdo na koho reagoval.


Vstupní data aneb souhrn dosavadní situace

Turecký stát se za posledních 15 let propadl z nadějné země (transformující se ze zemědělské do průmyslové) do země beznadějně se propadající ekonomicky i politicky. Zatímco před po roce 2000 plnily stránky tureckých novin články o odbourávání dalších a dalších problémů na cestě do Evropské unie, nyní plní stránky novin typicky články o vnitřním či vnějším nepříteli, kteří to tureckému lidu kazí. Hyperinflace, korupce a řekněme velmi pružné a volné vykládání zákonů a přizpůsobování zákonů osobním zájmům trápí Turecko čím dál víc.

Na začátku postačilo k protestům třeba nařízení pro Turecké aerolinie o (ne)používání rtěnek pro palubní personál. Ovšem neoblíbená nařízení, regulace a zákony začaly přibývat s takovou kadencí, že je Turci začali buď ignorovat, nebo se před nimi schovávat tak, aby nebyli jejich přívalem zasypáni. Na projevy nesouhlasu už mnoho místa nezbylo (mnoho nezbývá ani míst ve věznicích, kam řada z nich za své názory doputovala).

Hyperinflace dohnala mnohé lidi nejen do kouta, ale ke zdi. Někteří již narazili zády na zeď a nemají kam couvnout. Letošní zima svým nečekaně horkým průběhem byla vůči obyvatelům části Turecka natolik vstřícná, že je ceny za energie nedrtily tolik, jak se očekávalo.

Do této i tak třaskavé situace přišlo zemětřesení, které odhalilo obrovské množství problémů až na dřeň. Naplno se projevil aktuální (ne)zájem mocipánů o problémy, minulý (ne)zájem stejných i jiných mocipánů na všech možných úrovních o (ne)kvalitu výstavby a obecně dodržování pravidel, vyhlášek a zákonů. Také na jejich hlavy se snáší kritika. A již to není werichovský "se ženou pod duchnou děláme odboj" (Balada z hadrů). Již se nahlas a veřejně hovoří o věcech, o kterých se mnozí ještě před měsícem báli šeptat i doma ve spíži.


Erdoğane, odstup!

Tato varianta se objevila ve čtvrtek 23. února 2023 na zápase UEFA mezi švýcarským klubem Basilej a tureckým Trabzonspor, kdy se objevil nápis "Enkaz var devlet yok, Tayyip Erdoğan istifa" (Jsou tu jen trosky, stát nikde, Tayyipe Erdoğane odstup), pro jistotu také v němčině. Zde se tedy neobjevuje nekonkrétní volání po rezignaci vlády, ale po hlavě vlády.


zdroj: gercekgazete.com


Za tímto stojí strana SYKP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi). Ta byla založena jen pár dnů před událostmi v Gezi parku, na což nebude chtít zapomenout. Strana je zvláštní tím, že je socialistická feministická politická strana.


Plyšáci pro děti z místa katastrofy (1)

Neděle 26. února 2023 přinesla v dějišti fotbalových západů ještě jednu pomoc. Vedení malého klubu Karaman FK (malý klub z města Karaman s počtem obyvatel někde mezi Libercem a Plzní, které je zhruba mezi městy Konya, Alanya a Mersin) se rozhodlo a v pátek 24. února zveřejnilo výzvu fanouškům pro dva sobotní zápasy (ve 12:00 proti Çatalhüyük Çumra Belediyespor, ve 14:40 proti 1922 Konyaspor), aby přinesli hračky, které by byly následně posbírány a odeslány dětem do místa katastrofy.




Vládo, odstup! (1)

Istanbulský přední klub Fenerbahče je snad odjakživa levicový, takže už z tohoto úhlu pohledu mu současná pravicová vláda moc není po chuti. Výše uvedený úvod povýšil původní mírnou antipatii na slušnou nenávist, takže jako sumář činů vlády tisíce fanoušků Fenerbahče volaly "Vládo, demisi!"



Stalo se tak 25. února 2023 na zápase tohoto klubu s mužstvem Konyasporu.


SK Slavia Praha: 50 tisíc Kč ve zboží pro místo katastrofy

Darovat něco, to je lidské. Přední pražský fotbalový klub se rozhodl také přispět a předání se uskutečnilo na zápase proti Slovácku v Edenu 26. února 2023. Jak uvádí SK Slavia Praha, čestní hosté zápasu jsou generál Ing. Luděk Prudil, poručík Ing. Marek Steiner, který v Turecku byl zástupce velitele USAR, a turecký velvyslanec v ČR, jeho excelence Egemen Bagis (správně je to Egemen Bağış).


zdroj: Twitter SK Slavia Praha


Jen pro připomenutí: nejde o fotbalový klub mladších žáků horní dolní, ale o jeden z nejbohatších klubů České republiky. A daroval... ano, daroval sportovní nápoj Gatorade v hodnotě 50 tisíc Kč. SK Slavia Praha uzavřela v dubnu 2008 smlouvu se společností PepsiCo o partnerství (ta vyrábí nejen kolové nápoje, ale také Gatorade).


Plyšáci pro děti z místa katastrofy (2)

Neděle 26. února 2023 přinesla v dějišti fotbalových západů ještě jednu pomoc. Fanoušci Bešiktaše se rozhodli v zápase proti klubu Antalyaspor symbolicky právě v odehraném čase 4:17 (přesný čas zemětřesení) doslova zasypat hrací plochu tisíci a tisíci plyšovými hračkami, které byly následně posbírány a odeslány dětem do místa katastrofy.


Kdo neháže plyšáka, není Turek, hop hop hop! (zdroj: sbs.com.au)



zdroj: sbs.com.au


Navíc vedle vchodu na stadion Bešiktaše jsou místa pro vkládání darů pro postižené oblasti.


Vládo, odstup! (1)

V průběhu stejného fotbalového zápasu začal celý stadion v čele s fanoušky Bešiktaše skandovat "Vládo, demisi!"



Následně dav zazpíval Izmirský pochod, který oslavuje zakladatele tureckého státu Mustafu Kemala Atatürka.


Provládní provokatér! Pryč s ním!

Na zápase Bešiktaše se stala ještě jedna zajímavá věc. Proti chování fanoušků (resp. proti jejich protivládnímu názoru) začal silně protestovat provládní fanoušek a dožadoval se policejního zásahu, načež byl zpacifikován davem. Policie se ale zachovala zajímavě. Dav byl v klidu, kdo se rozčiloval, byl onen provokatér. Takže policie nechala dav davem a vyvedla provládního provokatéra.


Vládo, odstup! (2)

Druhým klubem vyzývajícím tureckou vládu k rezignaci, byl Galatasaray, a to ve stejný den, jen v zápase s klubem Alanyaspor.


Šéf strany MHP: ruším členství v Bešiktaši!

Devlet Bahčeli byl voláním po odvolání vlády (tedy i jeho vlády, ač jsou vedle AKP jen malým přívažkem) pohoršen do té míry, že se i na sociálních médiích dovolával spravedlnosti. To si představuje tak, že by se zápasy mohly hrát "opatrně", nebo zcela bez diváků. Jako osobní odvetu se rozhodl, že zruší členství v klubu BJK Bešiktaš.


Odsuzujeme volání po rezignaci a trestáme fanoušky Fenerbaahče

Fotbalové kluby Kayserispor, Konyaspor, Alanyaspor a některé další slogan odsoudily a tvrdily, že politika by se na stadionech dělat neměla.



Vedení týmu Yukatel Kayserispor bylo z fanoušků Fenerbahče tak vyjukané, že se rozhodli jednat. Následně mělo být rozhodnuto, že v souladu s rozhodnutím provinční bezpečnostní rady Kayseri nebudou diváci hostujícího týmu (Fenerbahče) vpuštěni na zápas Kayserispor-Fenerbahče (bude se odehrávat 4. března na stadionu RHG Enertürk Energy).


Bešiktaš: Členství bylo zrušeno před časem, neplatil jste členské poplatky!

Kdo očekával, že tato tragikomedie už končí, neodcházejte od svým přijímačů. Klub totiž zjistil, že zmíněný politik už dávno členem není. Protože neplatil členské příspěvky, tak mu bylo členství automaticky zrušeno.


Fenerbahče: Proč?

Na tento klub se snesla snůška kritiky, ať od různých činitelů fotbalových svazů, tak například z klubu Kayserispor, jak jsme již psali, kteří zakázali vstupu fanoušků Fenerbahče na zápas tuto sobotu. Klub reagoval 28. února 2023 oficiálním vyjádřením:

S překvapením jsme se dozvěděli, že naši fanoušci nebudou v sobotu 4. března 2023 v souladu s rozhodnutím provinčního bezpečnostního výboru Kayseri vpuštěni na venkovní zápas proti Yukatel Kayserispor.

Jako sportovní klub Fenerbahçe nemůžeme toto rozhodnutí v žádném případě akceptovat.

Podle našeho názoru je toto rozhodnutí podivným rozhodnutím, které nemá nic společného se sportovními kritérii a které prohloubí sociální segregaci.

Nemá jiný význam než zabránit našim fanouškům v podpoře našeho týmu a potrestat náš klub.

Fenerbahçe je sportovní klub s příznivci po celé Anatolii, s příznivci, kteří podporují svůj tým všude, bez ohledu na město.

Rádi bychom věděli, z jakého důvodu byli naši příznivci zbaveni tohoto práva v tomto citlivém období, kdy se od nich očekává, že budou sjednocovat, integrovat a zdaleka nebudou rozdělovat.

Vyzýváme všechny relevantní a odpovědné strany, aby toto rozhodnutí přezkoumaly a od této chyby se odvrátily.

Vedení klubu Fenerbahče si svých zastánců mírně zastalo. Tím se ale rozbouřily vody fanoušků fotbalu a zároveň příznivců demokracie, kteří volali i po odstoupení šéfa Fenerbahče Aliho Koče.


Fanoušci Galatasaraye či Bešiktaše: Stojíme za fanoušky Fenerbahče!

Fanoušků Fenerbahče se nečekaně začali zastávat fanoušci úhlavních nepřátel, tedy zbylých dvou klubů z istanbulské "svaté trojice". Boj za demokracii je pro ně v tuto chvíli silnější, než meziklubová rivalita. Navíc sami udělali totéž a dokonce ve stejný den, ale jejich kluby částečně nebo úplně unikly hněvu mocipánů.

Slavné fotbalové kluby Istanbulu (trojice Bešiktaš, Fenerbahče, Galatasaray) začínají držet při sobě svými skutky. Připomíná to reálné dění v roce 2013, v roce tzv. událostí v Gezi parku, kdy miliony lidí v Istanbulu a další miliony ve velkých městech celého Turecka protestovaly proti vládě. Události zasáhly do natáčení dokumentárního filmu, takže ten zásadně změnil původní scénář, aby se nakonec jmenoval Istanbul United (psali jsme).


Kritické výročí kritických "událostí v Gezi parku"

Jak je toto svázáno s fotbalem? Velmi. Do nočních hodin ze čtvrtka na pátek se jednalo o ekologický protest proti kácení stromů v Gezi parku (stručně řečeno). Ovšem v noci zasáhla policie a protestující měli velmi násilně z parku vyhnat. Při zásahu měl zemřít jeden protestant.

Nastala stejná situace, kterou známe z 17. listopadu 1989 z Národní třídy, kdy měl zemřít student. A byli to právě ti nejradikálnější fanoušci Bešiktaše (který má nedaleko Gezi parku stadion), kteří zburcovali celý Istanbul a svolali na stejný den protest všech, kteří s danou praktikou státu nesouhlasili. Od té chvíle se z ekologického protestu stal protest vůči vládě a všemu, co vláda představuje. Ještě ten večer sice policejní těžkooděnci vyhráli, ovšem následujícího dne se jako lavina směrem ke Gezi parku vyrojily ze všech možných uliček, ulic a tříd Istanbulu miliony lidí, kteří už svým počtem donutili policii, aby na několik týdnů nechala protesty bez zásahu. Istanbul a trochu i velká města zažily stejnou náladu a euforii, jako zažila Praha a trochu i velká města Československa po zásahu na Národní třídě. Zatímco v Československu to byl konec dosavadního režimu, v Turecku bylo vítězství jen dočasné, aby se poté nejenže všechno vrátilo do předchozích kolejí, ale po těch kolejích se začalo jezdit více a tvrději.

Letos je to deset let. Lidé mohli ztichnout, lidé mohli zmizet, ale nemohli zapomenout. Ve dnech výročí se často zakáže pobyt na náměstí Taksim či dalších místech, dočasně se zavřou některé stanice metra. Těsně před výročím by toto jen přililo oleje do ohně. Lze si představit, že i toto mohlo hrát roli v rozhodnutí přesunout volby namísto chvíli po výročí na chvíli před něj (psali jsme). Je ale otázka, zda tato škatulata hejbejte se mohou jakkoli ovlivnit chování voličů.

MIMOCHODEM: Změna termínu voleb z června na polovinu května může mít kromě jiného i ten důvod, že by se při červnovém termínu těsně předtím "zavzpomínalo" na Gezi park (například zákazem pohybu v klíčových oblastech Istanbulu), což by některým politikům a stranám rozhodně nepřidalo. 

A tak je to v Istanbulu i Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,