Přeskočit na hlavní obsah

Spotřebitelská inflace Turecka nejnižší za 16 měsíců aneb jak manipulovat veřejností

Turecký statistický úřad zveřejnil údaje meziročních rozdílů spotřebitelských cen za duben 2023 při současném porovnání s výsledky za předchozích 16 měsíců. Uvedený graf i údaje jsou ale kritizovány.

Nejdřív si představme oficiální vyjádření státní agentury AA:

Podle oficiálních údajů zveřejněných ve středu se roční míra spotřebitelské inflace v Turecku, která klesala šestý měsíc v řadě, v dubnu zpomalila na 16měsíční minimum 43,68 %.

Dubnový údaj, oznámený Tureckým statistickým institutem (TurkStat), se snížil z 50,51 % v březnu, což překonalo prognózu trhu ve výši 51,33 %.

Míra inflace byla v dubnu 2022 podle TurkStat 69,97 %.

Nižším tempem rostly ceny nábytku – 43,18 % v dubnu oproti 56,12 % v březnu – a také potraviny a nealkoholické nápoje, které v dubnu vzrostly o 53,92 % oproti 67,89 % v březnu, a ceny bydlení s 43,18 %. % nárůst minulý měsíc z předchozího 56,12% nárůstu.


zdroj: AA

Nejvyšší meziroční nárůst cen zaznamenalo zdraví o 66,62 %, naopak nejnižší ceny oděvů a obuvi s 13,82 %.

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny v Turecku v dubnu zvýšily o 2,39 % a zrychlily z březnového tříměsíčního minima 2,29 %.

Turecká centrální banka na svém dubnovém zasedání ponechala týdenní repo sazbu, známou také jako měnověpolitická sazba, beze změny na 8,5 %.

Banka předpovídá, že inflace v zemi dosáhne na konci roku 22,3 %.

Tolik oficiální text. Že by potraviny rostly nejnižším tempem v porovnání s předchozím měsícem, to kupující na svých účtenkách nenacházeli, spíš naopak (viz nárůst cen masa, psali jsme).


Manipulace veřejností

Ačkoli na první pohled může vypadat všechno v pořádku, je hned několik důvodů k nesouhlasu s uvedeným grafem i údaji v něm.

FAUL Č. 1: Graf je vytvořen tak, aby navozoval zdání, že inflace klesá výrazně a že v krátké době protne osu. To klidně může, ovšem osa je posunuta, takže nezačíná na nule, nýbrž na 40 (!) procentech.


stejná data, počátek v nule, porovnání Turecka a Česka


FAUL Č. 2: Ten je na první pohled neviditelný, doplní je znalci turecké ekonomiky. Podle grafu to vypadá, že situace bude optimističtější a růžovější. Ovšem pro dosazení do reality a širšího rámce chybí údaje za předchozí rok či dva. Pak by bylo jasné, že lépe už bylo (předtím se pohybovala pod 20 %), protože současné údaje jsou prostě neudržitelné.


černá rok 2021 (neukázáno), modrá rok 2022, červená rok 2023


FAUL Č. 3: Ten není vidět ani z uvedených roků, ani z roků předchozích. Jde totiž o výše uvedených čísel. Je podezření, že i uvedená pesimistická čísla jsou příliš hezká a že turecká realita je ještě horší. To je také důvod proč kandidát na prezidenta chce vyměnit ředitele tureckého Statistického úřadu a v čadě dalších organizací (psali jsme).


nejnižší ceny hovězích kostek za poslední rok (25. 4. 2022 až 24. 4. 2023), viz Akakce


A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: AA, TUIK

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,