Přeskočit na hlavní obsah

Turecké volby 2023: V Istanbulu se podporují i zakazují oslavy svátku práce, očekávají se dopravní problémy

Svátek práce v někdejším východním bloku zahrnoval povinné průvody a prázdná hesla. Turecko má tento svátek spojený se skutečným bojem za práva pracujících, která ještě mnohdy stále připomínají počátek 20. století. Při oslavách jen v Istanbulu v minulosti zahynuly desítky protestujících. Co je letos jiné nebo naopak stejné? Jaká jsou rizika a omezení pro turisty?


Maltepe

Stejně jako loni se hlavní odborové organizace domluvily a namísto tradičního setkání na náměstí Taksim zvolily umělý poloostrov na asijské straně města v Maltepe. Toto místo bylo schváleno také vládou. Počítá se s účastí statisíců lidí (přece jen v Istanbulu žije 16 milionů lidí, neoficiálně prý až 25).



Zajímavostí je, že pro klíčovou část (tedy od 13. do 15. hodiny) připravili pořadatelé satelitní vysílání přes Turksat (11.689 H, 3333, 5/6, Dvbs-2 8psk, 1920×1080 50i).


Doprava zdarma, speciální přívozy

Radnice města Istanbulu oslavy podporuje (starosta Ekrem İmamoğlu je členem strany CHP, která je členem Socialistické internacionály). Guvernér Istanbulu Ali Yerlikaya ze strany AKP ale oslavám nakoněn není, takže každoročně zakazuje přístup do některých částí města včetně nařízených výluk dopravy.

MIMOCHODEM: Jak je možné, že Istanbulu mohou vládnout dva lidé? Turecko totiž má již od počátku republiky dvojí mocenskou strukturu. Vedle lidem volených starostů jsou státem přiděleni guvernéři za danou provincii. Vláda má tedy možnost do určité míry kontrolovat dění v provinciích právě prostřednictvím guvernérů. To může být využíváno jen jako pojistka demokracie (trochu obdoba dvojice senát + sněmovna), ovšem úplně stejně to je možné zneužít prosazování vůle státu i tam, kde to překračuje hranice demokracie.

Ministerstvo dopravy spadá také (zatím) pod vládní stranu AKP. Pod toto ministerstvo zase spadá páteřní istanbulská kolejová doprava Marmaray. A tento rok bude na 1. máje přeprava zdarma. Ředitelství Marmaraye vydalo následující stručné vyjádření:

Naše vlaky Marmaray budou poskytovat bezplatné služby na tratích Halkalı-Gebze a Halkalı-Bahçeşehir v pondělí 1. května 2023, na Den práce a solidarity.

MIMOCHODEM: Přeprava pomocí Marmaraye zdarma může být Danajským darem pro účastníky prvomájových oslav. Na jedné straně jim umožní se dostat tam a zpět zdarma, na druhé straně to umožní všem pomocí vlaků Marmaray "se jen tak povozit zdarma", což Istanbul zažil před pouhým týdnem o Svátcích Ramadánu (svátky přerušení půstu). To je zneužitelné pro vytvoření kolapsu v této dopravě, aby se účastníci na oslavy dostat buď nemohli, nebo s obtížemi.

Istanbulská městská společnost Šehir Hatları jako alternativní dopravní síť posílila dopravu řadou lodních spojení.



Radnice Istanbulu ale nedává dopravu zdarma zcela všem. Mají na ni nárok pouze registrovaní vlastníci IstanbulKart, tedy se to nevztahuje na turisty s anonymní kartou.

Přímo radnice městského obvodu Maltepe doporučuje pro dopravu z některých částí Istanbulu následující trasy:




zdroj: Radnice Maltepe


MIMOCHODEM: Poslední snímek přestal včerejší nocí platit (viz níže).


Kadıköy

Maltepe je tedy dnes vyhraženo obřímu setkání pracujících a levice v Istanbulu. Není to ale jediné místo oslav. Jedno miniaturní bude v Kadıköyi na asijské straně města. Tuto akci organizuje SOL Parti (Levicová strana).


1. května 2023 dopoledne (zdroj: SOL Parti)


Protiakce

Prvomájové oslavy nejsou jediným, co se dnes v Istanbulu děje. Na Atatürkově letišti (konečná trasy metra M1A na evropské straně města) je dnes posledním dnem Teknofestu, státem velmi podporované a prosazované akce, které se i včera účastnil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Nesmíme zapomenout, že jsou pouhé dva týdny před volbami a strany nasazují do finiše.


Svátek práce z úhlu pohledu státní agentury

Agentura Anadolu Ajansi také připomněla tento svátek už vzhledem k tomu, že také v Turecku se jedná o svátek garantovaný státem. Pohled je ovšem... jiný.


Svátek práce: 2022 (zdroj: AA)


Loňská vzpomínka na vznik státu krásně zamaskovává tureckou historii, navíc i z těchto let. A aby se zamaskoval zákaz provozu stanic metra v okolí Taksimu i zákaz přístupu veřejnosti, byl umožněn přístup vládě příznivé odborové organizaci HAK-İŞ, jejíž vedení a vybraným členům bylo dovoleno jít na náměstí Taksim k Monumentu republiky (kolem něj se otáčí historická tramvaj T2) a nechat se vyfotit.


Svátek práce: 2022 (zdroj: AA)


Krvavá historie oslav Svátku práce v Istanbulu

Nejtragičtější událostí byl 1. květen 1977 ("Kanlı 1 Mayıs", krvavý první květen), kdy během demonstrace k údajně kvůli "nevhodnému zásahu policie" zemřelo nejméně 34 lidí a 136 dalších bylo zraněno (některé zdroje uvádějí ještě vyšší čísla). Tato událost je známa jako "Masakr na náměstí Taksim". Byl dokladem bouřlivého konce 70. let, kdy docházelo k vražedným útokům mezi levicí a pravicí, což vyvrcholilo vojenským převratem 12. září 1980. Veřejnosti bylo jasně dáno najevo, že se namísto politických bojů mají věnovat například fandění sportu.


logo použité 1. května 1977, které se stalo symbolem Svátku práce i mementem krvavého masakru


snímek z 1. května 1977 (před masakrem)


snímek z 1. května 1977 (po masakru)

Významný turecký rocker a levicový aktivista Cem Karaca nazpíval za doprovodu skupiny Dervišan rok na to pochod Bir Mayıs, který se stal hymnou Svátku práce v Turecku.



Oslavy Svátku práce byly plně pro Taksim obnoveny až roku 2010 a pokračovaly až do roku 2012. Všechny tři roky probíhaly oslavy mírumilovně bez jakýchkoli bezpečnostních incidentů. Přesto byly oslavy roku 2013 tvrdě potlačeny policií. Tyto události z 1. května 2013 přispěly k napětí mezi lidem a vládou, které vyvrcholilo tzv. událostmi v Gezi parku na konci téhož měsíce.


Taksim: 2023

Toto náměstí a potažmo Třída nezávislosti (případně i s okolními ulicemi) jsou symbolem demonstrací a protestů (Gezi Park by mohl vyprávět, však bude mít za měsíc výročí 10 let; to může být podle spekulací důvod proč vláda posunula termín voleb před toto výročí). Guvernér provincie Istanbul každoročně zakazuje na významné dny kolejovou dopravu do dané oblasti.

Tento rok jsme museli počkat do nočních hodin, kdy se odhodlal poslat informaci dotčené společnosti, tedy Metro Istanbul. Ta je hned zveřejnila (tedy v 22:45) následující zprávu:

V souladu s rozhodnutím úřadu guvernéra Istanbulu budou v pondělí 1. května uzavřeny stanice Şişhane, Taksim a Osmanbey naší linky metra M2 Yenikapı-Hacıosman a naší lanové dráhy F1 Taksim-Kabataş. Naše vozidla nebudou zastavovat na stanicích Şişhane, Taksim a Osmanbey.


...a co turisté?

Ti by se měli raději vyhýbat jak městskému obvodu Beyoglu (či alespoň klíčovým částem), ale také by se raději měli vyhnout jak Maltepe a Kadıköyi, tak i Marmarayi. Problematická doprava může být také na evropské straně města směrem na bývalé letiště (tedy metro M1A z Yenikapi). Právě Yenikapi je styčný bod pro všechny problematické cesty (metro M1A na Atatürkovo letiště, metro M2 přes Taksim a Marmaray na Maltepe).

Na téma Svátku práce a/nebo omezení v oblasti Taksimu jsme psali:

[2020-05-02] Turecko, korona, pátek, práce svátek
[2021-05-01] Omezení metra M2 kvůli strachu z demonstrací v Istanbulu
[2021-07-01] Protest na Taksimu začíná, guvernér Istanbulu zablokoval metro
[2022-06-26] Istanbul: zákaz Pride parade, někde i vypnuta městská doprava
[2023-03-08] 
MDŽ po tureckém způsobu se zákazy a příkazy

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík, Gerhard Pavel Turek

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,