Přeskočit na hlavní obsah

Lovná sezóna v Černém moři začíná, ve Středozemním až za 2 týdny

Již dva týdny některé obchody vyprodávají skladové zásoby chlazených a mrazených ryb, aby uvolnily sklady pro novou sezónu. Ta začíná ve třech mořích kolem Turecka, ve Středozemním moři až v polovině měsíce.

Klasický průběh je, že od prvního dne se nasadí neuvěřitelné ceny, které v následujících týdnech klesnou na nový standard. Na cenu má vliv nejen kurs turecké liry a další ekonomická kritéria Turecka, ale také příroda neboli jaký je úlovek v daném regionu daného druhu ryby.


zdroj: twitter.com/TCTarim/


Kterých moří se týká lovná sezóna? Je to Černé moře (nejvyšší kvalita), Marmarské moře (nejnižší kvalita) a Egejské moře (střední kvalita). Týká se to také Bosporu (kvalitní pelamida) a Dardanel (vynikající sardinky).

MIMOCHODEM: Součástí Bosporu je také záliv zvaný Zlatý roh / Halič. Plinius Starší uvádí, že ústí řeky (Keras; dnešní Haliç) bylo nazýváno Zlatý roh kvůli hojnosti ryb v tomto zálivu, především lufara dravá. Ta je ostatně vyobrazena na mincích Římské říše z 3. století našeho letopočtu (římský císař Publius Septimius Geta). Město na břehu Zlatého rohu se nazývalo Byzantion (zakladatelem byl řecký kolonizátor Byzas, který město roku 667 př. n. l. založil; letos tedy Istanbul slaví 2689 let od svého založení).


Jak se ty potvory jmenují a jak jsou velké?

Povolené minimální velikosti jednotlivých druhů lovných mořských ryb (stejné jako minulou lovnou sezónu):

  • hamsi = sardel obecná (Engraulis encrasicolus; European anchovy), ANE, 9 cm
  • istavrit (karagöz istavrit) = kranas obecný (Trachurus trachurus; Atlantic horsemackerel), HOM, 13 cm
  • sardalya = sardinka obecná (Sardina pilchardus; European sardine), PIL, 11 cm
  • palamut = pelamida obecná (Sarda sarda; Atlantic bonito), BON, 25 cm
  • mezgit = treska bezvousá (Merlangius merlangus; Whiting), WHG, 13 cm
  • lüfer = lufara dravá (Pomatomus saltatrix; Bluefish), BLU, 18 cm
  • kırlangıç = štítník červený (Chelidonichthys lucerna; Tub gurnard), kód nemá, 18 cm
  • kalkan = pakambala velká (Scophthalmus maximus; Turbot), kód nemá, 45 cm
  • eşkina = smuha tmavá (Sciaena umbra; Brown meagre), kód nemá, 35 cm
  • dil balığı = jazyk obecný (Solea solea; Common sole), SOL, 20 cm
  • barbunya = parmice nachová (Mullus barbatus; Red mullet), kód nemá, 13 cm
  • tekir = parmice pruhovaná (Mullus surmuletus; Striped red mullet) 11 cm
  • levrek = mořčák evropský = mořský vlk (Dicentrarchus labrax; European seabass) 25 cm
  • çipura = çupra = mořan zlatý = pražma královská (Sparus aurata; Gilt-head bream) 20 cm


Třípísmenná zkratka je kód druhu ryby, definovaný Evropskou unií (jestliže ji ryba nemá, nemusí země hlásit vylovený objem). Anglický název může pomoci se vyznat v některých jídelních lístcích pro turisty.

MIMOCHODEM: Také mistr tesař se někdy utne a povedlo se to také Evropské unii, resp. EHS. Nařízení Rady (EHS) č. 3880/91 ze dne 17. prosince 1991 o předkládání statistik nominálních odlovů členských států provozujících rybolov v severovýchodním Atlantiku. Problém způsobila parmice pruhovaná, která má v nařízení sice správné latinské jméno Mullus surmuletus, ovšem zde uvedené anglické Red mullet odpovídá sice příbuzné, ale jiné rybě, parmici nachové (Mullus barbatus). Anglicky je to správně Striped red mullet. Bohužel přepracované znění nařízení Evropského parlamentu a rady Evropského společenství č. 218/2009 ze dne 11. března 2009 o předkládání statistik nominálních odlovů členských států provozujících rybolov v severovýchodním Atlantiku mělo řadu změn (přibyl například jazyk obecný), ale výše zmíněná chyba zůstala.

Je nutno přiznat, že ve Velké Británii si až příliš často jméno této ryby zkracují, takže nechtěně zaměňují jména dvou druhů ryb. Příkladem je stránka Cornwall Good Seafood Guide. To by se dalo přirovnat českému označení "pampeliška" pro smetanku lékařskou, zatímco jméno "pampeliška" náleží podobnému druhu "pampeliška podzimní" (Scorzoneroides autumnalis; změnou škatulek se ale nyní jmenuje podzimka obecná nebo máchelka podzimní). Ale aby byl zmatek dokonalý, smetanka lékařská se nově jmenuje pampeliška smetánka nebo pampeliška lékařská (také zde se vědci přou o škatulky neboli taxonomii).

Výše uvedený seznam ryb je obecný, existují ale také lokální speciality, viz izmarit neboli modrák ostronosý (Spicara smaris). Přestože se vyskytuje od Atlantského oceánu přes Středozemní po Černé moře, je často chytán v Egejském moři, tedy také u Izmiru (zřejmě i proto izmarit, ačkoli starořecké "smarís" má mít předřecký původ), což mu tvoří přirozeného protivníka proti istavritu (vazba na Istanbul, protože se loví také v okolních vodách Černého moře).

MIMOCHODEM: Lufara dravá je v Turecku známá šesti různými jmény, kdy klíčem je velikost ryby. Jsou to (od nejmenšího po největší) defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara (viz článek Chutná ryba lufara dravá má v turečtině šest různých jmen).


Jak bude letos?

Předseda svazu rybářských družstev Samsun pan Atıf Malkoç řekl korespondentovi Anadolu Ajansi, že jsou připraveni na rybářskou sezónu, která začne 1. září 2023 a skončí 15. dubna 2024. S poukazem na to, že loňská sezóna byla pro rybáře produktivní, Malkoç řekl: "Loňský rok byl pro rybáře jednou z nejlepších sezón. Doufám, že bude dobrá i letos."

Jestli i letos očekávají hojnost sardelí, pokračoval Malkoç následovně:

"V moři se letos objeví sardel. Není tam žádná pelamida (palamut). Jeden rok se to stane a jeden rok ne. Souvisí to s mořskou vodou. Letos hodně pršelo, bylo chladno a pak se moře oteplilo. Současné známky vypadají dobře. Počasí je trochu horké, bylo by dobré, kdyby se ještě trochu ochladilo. V loňském roce bylo v Turecku uloveno téměř 200 tisíc tun sardelí neboli ančoviček (hamsi). V regionu Samsun se vyprodukovalo 70 tisíc tun ryb. Letos to snad bude lepší."

Jestli jsou u pobřeží vidět velká i malá hejna ryb, Malkoç uvedl, že to může být předzvěst hojnosti:

"V loňském roce přebytek pelamid pohltil sardele. Pelamida obecná je nenasytná ryba, která hodně žere sardele. Lufara dravá (Çinekop, lüfer), ti všichni žerou sardel. Všechny ryby v moři jedí sardel. Rybáři také loví sardelky. Když jsou v moři sardelky, vyděláváme peníze."

S vysvětlením, že ceny se mohou měnit podle cen nafty a množství vylovených sardelí, Malkoç dodal, že moře bude letos hojné, ale mořská voda by měla klesnout z 29 stupňů na 23-24 stupňů.


zdroj: twitter.com/tcbestepe/


Lovnou sezónu 2023-24 na slavnostním večeru v Poyrazköy v istanbulském městském obvodu Beykoz uvedl prezident republiky Recep Tayyip Erdoğan.


Dovolenkáři: A co my s tím?

Místní si prostě počkají na správnou dobu, ale dovolenkáři si mohou užívat jen týden, dva, tři. Na rozdíl od léta mají možnost podzimní dovolenkáři a turisté šanci jíst opravdu čerstvě vylovené ryby a nikoli chlazené či zmrazené produkty loňské sezóny. To má velmi velký vliv na kvalitu výsledného jídla.

Ti, kteří tráví dovolenou na pobřeží Středozemního moře, si musí na čerstvé ryby počkat ještě 2 týdny (pokud nejsou poblíž Egejského moře).

Kde končí a začíná Egejské moře? Na to dá odpověď článek Kolik moří je v Egejském moři a kde jsou jeho hranice?.

Popřejme tedy rybářům "Vira Bismillah" a následně strávníkům dobrou chuť.

A tak je to ohledně ryb se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,