Přeskočit na hlavní obsah

Ankara je sto let hlavním městem

Dnes 13. září 2023 se připomíná 100. výročí události, která zásadně změnila historii země. Na tento den totiž připadá výročí přidělení statutu hlavního města Turecké republiky, kterým se v roce 1923 stala Ankara.

Právě dnes je to přesně jedno století od okamžiku, kdy město Angora přebralo od města Konstantiniyye titul hlavního města zbytku Osmanské říše. Stalo se tak těsně před vyhlášením Turecké republiky a nedlouho předtím, než se Angora přejmenovala na Ankaru a Konstantiniyye na Istanbul (psali jsme v článku Přejmenovávání tureckých měst a Historie všech hlavních měst Osmanské říše a Turecka).



Před vznikem Turecké republiky byl Istanbul hlavním městem Osmanské říše, která zahrnovala velkou část jihozápadní Asie, severovýchodní Afriky a jihovýchodní Evropy. Po skončení první světové války byla říše poražena a podmínky pro Tureckou republiku byly sjednány v roce 1920 ve Sèvreské smlouvě. Istanbul byl od 16. března 1920 okupován vojsky čtyř států (psali jsme). Sté výročí osvobození při odchodu posledního vojáka Istanbul slavil před několika dny (psali jsme).



Ankara se stala centrem tureckého odporu proti dohodovým mocnostem, které chtěly rozdělit území Osmanské říše mezi sebe. V roce 1922 se stal Mustafa Kemal Atatürk, vůdce tureckého odporu, prezidentem nově vznikajícího Turecka. Atatürk se rozhodl přesunout hlavní město z Istanbulu do Ankary, která leží ve vnitrozemí a mohla tak být snáze bráněna před zahraničními útoky (na toto téma jsme psali článek Stěhování hlavního města od moře do vnitrozemí nejen v Turecku).



V roce 1923 byl tureckým (tedy nikoli osmanským) parlamentem schválen zákon, kterým se Ankara stala novým hlavním městem Turecké republiky, a to s účinností od 13. října 1923. Přesunutí hlavního města do Ankary mělo vliv na celou zemi a přineslo s sebou pro město obrovské změny v politickém, ekonomickém a kulturním životě. Ankara se rychle rozvíjela a stala se moderním městem s vynikající infrastrukturou, významnými institucemi a kulturními centry.


Angora nebo Ankara?

Nejdřív jedno, pak druhé. Město dalo své jméno z doby Osmanské říše angorské vlně střižené z angorských králíků (Ankara tavşanı), dlouhosrsté angorské koze (Ankara keçisi), jejíž srst je zdrojem mohéru, a angorské kočce (Ankara kedisi). Oblast je také známá svými hruškami, medem a muškátovými hrozny (však značka vína Kavaklıdere pochází právě z okolí dnešní Ankary).


Mustafa Kemal Atatürk


ZAJÍMAVOST: Ankara byla hlavním městem keltského království Galacie [WIKI] neboli Galie východu (neplést s Galícií neboli Haličí, dnes částečně v Polsku, částečně na Ukrajině). Pro Kelty používali totiž Helénové označení Galatai. Apoštol Pavel vytvořil „List Galatským“ (turecky ‚Pavlus'un Galatyalılara mektubu), součást Bible, Nového zákona. Istanbulská nejslavnější věž Galata je tedy vlastně věží Keltskou (a janovští coby její stavitelé ji nazývali Věží Kristovou, Christea Turris). Podobně fotbalový klub Galatasaray SK se tak dá překládat jako palác Keltů. Ten byl založen pro studenty výběrové střední školy Galatasaray.

Ankara se vlastně nazývala Angora a nepřímo má vztah svým způsobem i k českému profesoru Bedřichu Hroznému. Právě ten jako první na světě rozluštil chetitštinu (jazyk Chetitů) a položil tak základy oboru chetitologie. Jméno tohoto města totiž vychází z chetitského Ankuwaš, pokračuje přes antické Ánkyra a Ancyra (řečtina a latina), Engürü (otomanská turečtina) a v podobě Angora pro ostatní svět až do současné formy Ankara. Především západní svět používal verzi Angora, která vydržela 29. března 1930. Od toho data turecká pošta přestala doručovat do Ankary korespondenci, adresovanou do města Angora.

ZAJÍMAVOST: Byl to právě profesor Hrozný, který ve svých záznamech hovořil ještě roku 1925 o tomto městě jako o Angoře (nikoli o Ankaře).

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,