Přeskočit na hlavní obsah

Turecko má minci 5 lir, která předstírá, že je pamětní

Již delší dobu Turecko spekulovalo o vzniku mincí a bankovek s vyšší hodnotou, aby se dorovnala spirála inflace turecké ekonomiky. Oficiálně byla uvedena pětilirová pamětní mince, dokonce dvě, ale veřejnost ví jen o jedné. Turisté se tedy mohou setkat s mincí, o které doposud nikde ani nečetli.

Již před rokem a půl se spekulovalo o výrobě mincí s hodnotou 2 TL s tím, že mohly být v oběhu již od června 2022 (psali jsme). Protože od doby spekulace tureckého tisku (tedy v květnu 2022) k ničemu nedošlo, byla informace mylná, nebo byly přípravy zastaveny.

Podívejme se na jednotlivá fakta ohledně nové pětilirové mince (a že jich není málo).


"Pamětní" mince 5 TL poprvé

Podívejme se nejdřív na oficiální vyjádření zprostředkované agenturou Anadolu Ajansi 31. října 2023:

V Úředním věstníku bylo zveřejněno sdělení o pamětních mincích v hodnotě 5 lir, které byly vytištěny a dány do oběhu ke 100. výročí republiky. Komuniké vstoupilo v platnost 29. října 2023.

Mince mají průměr 28,15 milimetru, tloušťku 1,70 milimetru a hmotnost 8,25 gramu. Averzní strana mincí získala hloubku použitím motivu osmicípé seldžucké hvězdy na vnějším prstenci a opakováním vnější kontury tohoto motivu.



Kromě toho byl na spojnici prstence a jádra na averzní straně umístěn půlměsíc hvězdy a uprostřed bylo umístěno logo "Století Turecka". Vlevo od loga je umístěna číslice 5, dole text "turecká lira" a pod ním věta "2023". Na rubové straně je reliéf zakladatele republiky Mustafy Kemala Atatürka, dole logo 100. výročí republiky a po obvodu text "Turecká republika".

MIMOCHODEM: Od měny roku 2005 je asi nejproblematičtější právě pětilirovka. Původní hnědá barva se v emisi od roku 2009 nápadně podobala hnědé bankovce nominální hodnoty 50 lir, což je pro bankovku hodnoty 5 TL docela problém (resp. obráceně). Proto se centrální banka rozhodla, že od 8. dubna 2013 začnou tisknout 5TL bankovky se světle fialovou barvou. Tím se sice přiblížily barvou bankovce 200TL, ale to už tak kritické není. A teď se zdá, že se i tato nová bankovka bude postupně měnit za minci.

Vzhled mince je sice zajímavý, ale hrátky s čísly mohou být pro méně znalé či neznalé (tedy i turisty) zdrojem problému. Mince sice na jedné straně má číslovku 5, ovšem tu následuje stylizovaný půlměsíc tak nešťastně, že to mohou někteří chápat jako číslovku 50. A druhá strana mince se odkazuje na sté výročí vzniku republiky, takže i tam je číslovka, a to 100.



Úřední věstník byl uveden 31. října, přestože platnost podle tiskové zprávy byla o dva dny dříve. Úřední věstník také uvádí také složení:

  • kroužek: 64 % měď, 32 % zinek, 4 % nikl
  • střed 64 % měď, 27 % zinek, 9 % nikl

Oproti jiným mincím složených ze dvou částí, které jsou nyní v oběhu, má tato mince menší procento mědi.

MIMOCHODEM: Turecký tisk spekuluje o tom, že se připravuje výroba mincí s hodnotou 2,5 liry. Údajně se původně mělo jednat o mince s nominální hodnotou 2 TL, ale na žádost prezidenta byla změněna na 2,5 liry (tak jako v minulosti; poslední mince 2,5 TL byly staženy roku 1989). Nyní se údajně čeká jen na podpis prezidenta a výroba může začít. Alespoň to tvrdí Sözcü nebo T24. Mince hodnoty 2,5 TL mají mít náklady srovnatelné s jejich nominální hodnotou, na rozdíl od jednolirových, jejichž výroba stojí zhruba stejně. Tedy údajně.

Mincí je velké množství, ale je zde reálné nebezpečí, že lidé si je opravdu schovají jako památeční, takže to i při množství 100 milionu kusů situaci na trhu nemusí vyřešit. Ovšem může se dorazit časem další množství, takže řešení může být trvalé.


Pětilirová mince na seznamu pamětních mincí není

Státní mincovna s velkou pečlivostí zveřejňuje informace o pamětních mincích. Jsou k dispozici rozměry, hmotnost, složení, vydané množství, motiv, zobrazení obou stran.

Tato pečlivost ale prozradila, že s výše zmíněnou pětilirovou mincí je opravdu něco jinak. Mezi pamětními mincemi totiž na seznamu uvedena není.


Spousta "pamětních" mincí hodnoty 1 lira

Desítky let byly turecké mince poměrně nudnou záležitostí. Ale od roku 2012 se vydalo spousta podob jednolirové mince, která je běžným platidlem. Někdy se označují jako "pamětní mince v oběhu".

MIMOCHODEM: To známe i z Česka, například výroční dvacetikoruny (tři vzory roku 2018 a další tři roku 2019), nebo ve formě bankovek (viz 1000 Kč vzor 2008 s přítiskem 30. výročí ČNB a české měny).


 

To je důkaz toho, že výše popsaná mince není pamětní v klasickém slova smyslu, ale běžným platidlem.


Jak tedy má vypadat pamětní mince?

Pamětní mince mají oproti běžným mincím velké množství odlišností:

  • velikost neboli rozměry. U běžných mincí jde o kombinaci rozměrů, hmotnosti a výrobních nákladů (tedy aby se vešly do peněženky, aby se s ní dalo platit v automatech, aby se státu vyplatila výroba).
  • vyrobené množství. Pamětních mincí se vyrobí jen takové množství, tedy emise uspokojující sběratele, numismatiky, což je obvykle v desítkách tisíc kusů. Mince určené jako oficiální platidlo se vyrábí v množstvích porovnatelných s počtem obyvatel státu.
  • nemají grafiku pro pro běžné mince. Mince určené pro běžné používání totiž musejí mít několik informací, které z nich činí použitelné platidlo:
    • viditelná nominální hodnota (tedy ve výše uvedených případech 1 TL nebo 5 TL) a dostatečně velká pro snadnou čitelnost
    • stát, který je vyrobil, a to pouze v místním oficiálním jazyce (není vždy podmínkou)
  • distribuce pouze na speciálních místech. Jedná se o předmět pro specialisty jako numismatici, sběratelé atd.
  • prodejní cena nemusí být stejná jako nominální. Oficiální platidlo musí mít cenu shodnou s tou, která je na minci vyražena, pamětní mince se může lišit
  • nedá se s nimi platit. Tato podmínka je typická pro tzv. neoběžní pamětní mince.

Dokonce pojem pamětní mince je součástí českých zákonů, konkrétně českého zákona č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí: "Pamětní mince je tuzemská mince vyrobená z obecných nebo drahých kovů určená ke sběratelským účelům."

Je tedy dost věcí, které se od oběhových mincí liší. Je ale nutno podotknout, že existuje oběžné pamětní mince, tedy platná měna, kde je předpoklad, že se mohou stát terčem sběratelství i mimo okruhy numismatiků.


Bimetalové mince

Mincí složených ze dvou různých částí není po světě tak málo, jak se na první pohled zdá. V moderní historii to postupně byly či jsou:

1982: Itálie, mince s nominální hodnotou 500 lir

1987: Maroko, mince s nominální hodnotou 5 dirhamů

1988: Francie s mincí o nominální hodnotě 10 franků

1988: Monako, mince s nominální hodnotou 10 franků

1988: Thajsko, mince s nominální hodnotou 10 bahtů

1991: Sovětský svaz, mince s nominální hodnotou 10 rublů

1993: Česká republika, mince s nominální hodnotou 50 Kč

1993: Hongkong, mince s nominální hodnotou 10 dolarů

1993: Indonésie, mince s nominální hodnotou 1 000 rupií

1995: Izrael, mince s nominální hodnotou ₪10

1996: Kanada, mince s nominální hodnotou 2 dolarů (přezdívaná "toonie")

1996: Maďarsko, mince s nominální hodnotou 100 forintů

1997: Spojené království, mince s nominální hodnotou 2 liber

1998: Brazílie, mince s nominální hodnotou 1 real

2000: Filipíny, mince s nominální hodnotou 10 peso

2000: Albánie, mince s nominální hodnotou 100 Lekë

2002: Eurozóna, mince s nominální hodnotou 1 € a 2 €

2005: Turecko, mince s nominální hodnotou 50 kurušů a 1 lira

2009: Maďarsko, mince s nominální hodnotou 200 forintů

2009: Indie, mince s nominální hodnotou ₹10

2013: Singapur, mince s nominální hodnotou 1 dolar

2017: Spojené království, mince s nominální hodnotou 1 libry

2019: Indie, mince s nominální hodnotou ₹20

2019: Filipíny. mince s nominální hodnotou 20 peso

2021: Japonsko, mince s nominální hodnotou 500 jenů

2021: Kostarika, mince s nominální hodnotou 500 colónů

2023: Turecko, mince s nominální hodnotou 5 TL

Seznam jistě není úplný.


Pamětní mince 5 TL podruhé

Toto je zcela jiná kapitola, ačkoli se o ní nemluví ani nepíše. Ve stejný den totiž byla uvedena skutečná bronzová pamětní mince také s hodnotou 5 lir, ovšem způsobem, velikostí a v množství obvyklém pro neoběžné pamětní mince.



Tato mince má všechny atributy mince pamětní:

  • velká hmotnost 134 gramy
  • velký průměr 70 mm neboli 7 centimetrů
  • malé množství vyrobených kusů neboli emise, tedy 20 tisíc
  • není vyražena hodnota mince (tedy 5 TL), ale číslovka 100 odpovídající účelu (sté výročí republiky)
  • informace byla zveřejněna adekvátně účelu
  • prodává se pouze na speciálním místě
  • cena mince s hodnotou 5 TL činí 650 TL (tedy 130x tolik)


A kde ji koupit? Je v prodeji od 28. října 2023 po dobu dvou let, a to v prodejně Generálního ředitelství mincovnictví a tisku známek, která se nachází na adrese Dikilitaş District, Yenidoğan Sk., No:55 Beşiktaş/ISTANBUL (v pracovní dny v době od 07.45 do 17.00), a také prostřednictvím internetového obchodu (údajně).


Informace o dva dny později

Nové mince, to není něco, co se vyrobí ze dne na den. Je to plánováno dopředu, včetně mediální kampaně. Zatímco v řadě jiných případů má agentura Anadolu Ajansi informace dopředu (což je vzhledem k jejímu postavení logické) a tudíž informuje včas a někdy i velmi dopředu, v tomto případě se informace zveřejnila až dva dny poté.

Tisková zpráva zmiňuje úřední věstník a platnost od 29. října, přitom samotný úřední věstník byl vydán 31. října 2023. Ať je problém tam či tam, rozhodně se jedná o zvláštní okolnost.

Můžeme se jen dohadovat o důvodech. Rozhodně to o něčem svědčí.


Chystá se mince s hodnotou 20 lir?

Před časem turecký tisk spekuloval o přípravě mince s nominální hodnotou 20 lir včetně toho, že to měli potvrzené reálně existující mincí.

Ano, ta mince skutečně existuje. Je stříbrná a pozlacená, má nominální hodnotu 20 lir a byla vydána 1. září 2020 (viz mincovna). Jedná se ale o pamětní minci, které bylo vyraženo 10 tisíc kusů. Také na tom je znát, že obecná znalost z oboru numismatiky je v Turecku na nízké úrovni. Některý tisk tedy utrpěl pěknou blamáž za tuto kachnu.

Na druhou stranu očividně existující potřeba o posun hranice mezi mincemi a bankovkami včetně posunu bankovek na vyšší nominální hodnoty tu je. Ani bankovka nejvyšší hodnoty nestačí na menší nákup, nejmenší bankovka nestačí na nákup nejlevnějšího chleba.


Skryté nahrazování bankovky mincí

Turecko má od 1. ledna 2009 jako nejmenší papírové platidlo bankovku hodnoty 5 TL. Od nynějška má také minci stejné hodnoty. To znamená jediné: budou nějakou dobu koexistovat, aby se začaly bankovky stahovat z oběhu. A jestliže na jedné straně škály ubude jedna bankovka, musí na druhé straně jedna přibýt. V tomto případě to znamená bankovka s nominální hodnotou 500 TL.

MIMOCHODEM: Po měně od 1. ledna 2005 platila dočasná měna zvaná Yeni Türk lirası (zkratka YTL). Ta měla pro bankovky rozpětí od 1 do 100 lir. Následná stálá měna od 1. ledna 2009 měla bankovky od 5 do 200 lir, která od té doby platí dodnes.

Příchod pětilirové mince je již čtvrtá reálná změna v mincích turecké liry v tomto roce. Potichu se začaly vyrábět tenčí, lehčí a jednodušší varianty jednolirové mince a mince s nominální hodnotou 50 kurušů (tedy 0,5 liry), také začaly mizet mince hodnoty 5 kuruš (tedy 0,05 liry). Mince hodnoty 1 kuruš zmizely krátce po jejím uvedení.

MIMOCHODEM: Proč se změnily mince nominální hodnoty půl a jedna lira, proč se změny netýkaly mincí nižších hodnot? Jedním z možných vysvětlení je, že se pomalu stáhnou z oběhu, protože v praxi již moc neznamenají.

Změny v oblasti bankovek se od dubna 2013 neodehrály. Zatím.


Kuruše to mohou mít spočítané

Jako měla Česká republika haléře pro hodnoty pod 1 Kč, má Turecko pro hodnoty pod 1 liru kuruše. Ovšem od nástupu současné liry od 1. ledna 2009 téměř hned zmizela mince 1 kuruš, již nějakou dobu mizení mince 5 kuruš, pomalu začínají mizet i mince s nominální hodnotou 10 a 25 kurušů, údajně i 50 kurušů (půl liry).

Je pravdou, že kvůli inflaci a díky stále rozšířenější úhradě platebními kartami potřeba kurušů viditelně klesá. Může být, že budou oficiálně zrušeny, ovšem to je spekulace s delším výhledem. Spekuluje se také o tom, že mince jsou stahovány z oběhu také coby zdroj drahých kovů.


A proč s tím většina lidí nemá problém?

Informace o nové minci 5 lir proběhla jednak se zpožděním, jednak se ztrácí v záplavě zpráv z Pásma Gazy, Izraele a jejich okolí. Na dalším místě jsou zprávy o stém výročí Turecké republiky. Tato vražedná kombinace odrazuje skoro všechny od hledání dalších zpráv.

Dalším problémem je to, že běžný člověk ani netuší, že existuje numismatika a pamětní mince a jaká tam panují pravidla. Pro ně je pamětní mince taková, která k nim nějakou cestou připutuje (typicky při placení v obchodě), která vypadá přijatelně a kterou si schovají. Pro ně je pamětní mince právě tato. A jsou za ni rádi.

Jestliže jsme se nedostali přes pojem numismatika, nemá cenu ani otevírat kapitolu z ekonomie a co znamená nahrazování bankovek mincemi.


Slovníček

mincovna = darphane

pamětní mince = hatıra parası

mince = madenî para

drobné, kovové = demir parası


Na téma jsme psali:

[2022-05-10] Turecko údajně připravuje mince 2 TL
[2022-06-28] Turecko údajně připravuje novou bankovku a minci, což přináší řadu otázek
[2023-04-13] Letos vydávané turecké mince jsou tenčí, lehčí a bez zdobení
[2023-05-07] 
Nizozemská státní banka varuje před jednolirovými mincemi
[2023-06-12] Schovejte si mince 5 kurušů, přestaly se údajně vyrábět

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: AA, Darphane, Resmi gazete

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,