Přeskočit na hlavní obsah

Střelba před istanbulským justičním palácem, 3 mrtví a 6 zraněných

Dnes před polednem zaútočili dva teroristé na justiční palác v Istanbulu. Výsledkem jsou tři mrtví včetně obou útočníků. Je to vlastně již třetí teroristický čin v Istanbulu a okolí za poslední dva týdny.


Co to je, kde to je?

Justiční palác je obvyklé označení pro velkou soudní budovu, která případně zahrnuje také jiné činnosti pro potřeby justice. Istanbulský justiční palác byl slavnostně otevřen v červenci 2011. Tehdy se hovořilo o tom, že jde o největší justiční palác v Evropě. Slouží nejen pro záležitosti provincie Istanbul (prokuratura, trestní soudy, soudy pro duševní vlastnictví, exekuční úřady atd.), ale také jako soudní budova pro několik istanbulských okresů.

MIMOCHODEM: Velikost istanbulského justičního paláce někteří srovnávají se slavným justičním palácem v belgickém Bruselu. Stavba budovy justičního paláce byla zahájena 31. října 1866 a byla dokončena 15. října 1883. Budova byla zapálena ustupující německou armádou roku 1944 a musela být notně zrekonstruována. Roku 1980 byla budova opět ve velmi špatném stavu, takže ji musela řada úředníků opustit. K rekonstrukci došlo až roku 2003, kdy byla zahájena celková přestavba. Po deseti letech prací bylo nutné zahájit rekonstrukci lešení, protože kvůli korozi ani to už nevyhovovalo bezpečnostním pravidlům (to už připomíná filmovou parodii Žhavé výstřely 2 se slavnou větou "Jde nám o muže, co přišli zachránit muže, co zachraňovali muže."). Pět let poté se v průběhu rekonstrukce zřítila část stropu. Dokončení rekonstrukce vnější části budovy je plánováno na  tento rok nebo rok 2025, možná rok 2030 nebo 2032. Interiér se má dočkat dokončení údajně až roku 2040 (tedy téměř půl století od zahájení rekonstrukce). Česko tedy není jediné, kdo má podobné problémy...


Istanbulský justiční palác (ilustrační snímek)


Istanbulský justiční palác se nachází na evropské části města. Podle mapových systémů jako Google Maps nebo Wikipedie je umístěn v městském obvodu Kağıthane ve čtvrti Çağlayan poblíž stejnojmenné zastávky metrobusu a zároveň stejnojmenné zastávky metra trasy M7.

Realita je ale jiná. Çağlayan se sice jmenuje ono náměstí, ovšem čtvrť se jmenuje Şişli Merkez, městský obvod Şişli. Mapové systémy navíc samy sobě protiřečí, když uvádějí jako adresu Kağıthane, přitom hranice městských obvodů ve stejných mapových systémech říkají něco jiného. Systém Mapy.cz uvádějí adresu správně.


Co se stalo?

Dva členové DHKP-C (Revoluční lidová osvobozenecká strana/fronta; marx-leninská strana, kterou Turecko i Evropská unie považuje za teroristickou organizaci) dnes v 11:46 dopoledne zaútočili na budovu justičního paláce vybaveni pistolemi. Ještě před vstupem do samotné budovy je ale zastavila policejní ochrana a zátarasy. Mezi útočníky a policií nastala přestřelka, v průběhu které byli oba útočníci zastřeleni. Tři policisté byli zraněni, rovněž tři civilisté, jedna osoba zemřela.


zneškodnění útočníci


Ministr vnitra Ali Yerlikaya půl hodiny poté komentoval situaci následovně:

Dnes ve 11:46 hodin došlo k pokusu o útok na kontrolní stanoviště před branou C istanbulského soudu Çağlayan. Dva útočníci, 1 žena a 1 muž, byli dopadeni mrtví. Zraněno bylo 5 osob, včetně 3 policistů.

O čtvrt hodiny později rozšířil sdělení:

Dnes byl spáchán pokus o teroristický útok na kontrolní stanoviště před branou C soudní budovy Çağlayan. Bylo zjištěno, že zrádci jménem E.Y. a P.B., kteří byli zneškodněni, byli členy teroristické organizace DHKP/C. Zatímco teroristé, kteří se pokusili o útok, byli zneškodněni, 6 osob, včetně 3 policistů a 3 občanů, bylo zraněno.

Našim zraněným přeji brzké uzdravení.

Později jiné zdroje doplnily, že jména útočníků jsou Emrah Yayla a Pınar Birkoç.



Do 2,5 hodiny po útoku navštívil místo guvernér Istanbulu Davut Gül jak místo činu, tak zraněné v nemocnici. Stávající starosta Istanbulu neměl šanci místo navštívit (stejně jako řada jiných politiků), protože zrovna dnes jsou na shromážděních na místech, kde přesně před rokem bylo zemětřesení.


Co na to turečtí politici?

Tentokrát panuje shoda. Čin razantně odsoudili všichni:

  • předseda AKP a prezident Turecka Recep Tayyip Erdoğan
  • předsedkyně Iyi Parti Meral Akšener
  • současný předseda CHP Ozgur Ozel
  • bývalý předseda CHP Kemal Kilicdaroglu
  • ministr vnitra Ali Yerlikaya
  • guvernér Istanbulu xxx Gül
  • starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu
  • vládní kandidát na starostu Murat Kurum

Politici pojali dnešní teroristický čin razantně, rychle jej odsoudili, napříč politickým spektrem. Situace byla podobná jako při teroristickém útoku na kostel v Sariyeru před x dny (psali jsme v článku Teroristický útok na kostel v Istanbulu, jeden mrtvý). O to víc křičí ticho, které se rozhostilo v médiích i neexistujícími výroky politiků, když další terorista zajal sedm osob v továrně Procter & Gamble v Gebze v těsné blízkosti Istanbulu (psali jsme v článku Terorista držel u Istanbulu 7 rukojmích na protest proti válce v pásmu Gazy).


Střelba již v minulosti: Stejná skupina, stejný cíl

Dne 31. března 2015 vzali dva členové DHKP-C v šestém patře justičního paláce jako rukojmí prokurátora Mehmeta Selima Kiraze. Požadovali, aby policie oznámila jména čtyř příslušníků bezpečnostních služeb, kteří jsou podle nich spojeni se smrtí Berkina Elvana (patnáctiletý chlapec, který šel pro chléb, ale byl 16. června 2013 při tzv. událostech v Gezi parku zraněn policistou, přičemž za necelý rok zemřel; stal se jedním z hlavních symbolů protestů veřejnosti vůči policii a vládě). Policie s ozbrojenci vyjednávala šest hodin, ale nakonec vtrhla do budovy soudu "kvůli výstřelům, které se ozývaly zevnitř prokuratury". Oba ozbrojenci během operace zemřeli, zatímco státní zástupce byl těžce zraněn a později na následky zranění zemřel.

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,