Přeskočit na hlavní obsah

Terorista držel u Istanbulu 7 rukojmích na protest proti válce v pásmu Gazy

Včera se v turecké pobočce americké společnosti Procter & Gamble odehrála tragická událost. Do hlavní budovy továrny se v 15 hodin místního času dostal ozbrojený muž, vzal 7 lidí jako rukojmí (není známo zda řadoví zaměstnanci nebo manažeři).


Předvoj: Protest proti izraelským produktům, projevy prezidenta

Po sociálních sítích se v Turecku šířily obrázky, kde byla loga nejrůznějších nadnárodních společností či jejich produktů s tím, že jde o izraelské produkty a že by je lidé měli bojkotovat. Některé zdroje dodávaly ještě seznam doporučených tureckých produktů, které by lidé měli místo nich kupovat.

Na toto téma jsme psali zkraje listopadu článek Turecké radnice i veřejnost bojkotují izraelské zboží.

Někteří vzali informace příliš vážně a skutečně přestali zmíněné značky kupovat. Zároveň začal bojkot poboček McDonald’s a Starbucks. Ve všech jmenovaných případech šlo spíš o výlevy na sociálních médiích a ojedinělé akce jednotlivců než o masovou akci.

Na druhou stranu byly oficiálně pořádány demonstrace proti Izraeli, psali jsme článek .

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan se vyjádřil směrem k Izraeli a premiérovi nevídaně otevřeně a tvrdě, když označil izraelské jednání za "válečné zločiny" a premiéra Benjamina Netanjahua přirovnal k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.


Procter & Gamble: Izrael

Společnost Procter & Gamble založili ve městě Cincinnati ve státě Ohio v USA dva muži. William Procter byl původem Brit (narodil se v hrabství Herefordshire), James Gamble byl původem Ir (narodil se ve městě Enniskillen).

Turecká média z celého koncernu vypichují jednu pobočku, a to v Izraeli:

Společnost P&G má v Tel Avivu významné výzkumné a vývojové centrum, na které vynakládá značné prostředky. Podle dohody s Izraelským úřadem pro inovace poskytuje společnost P&G rizikovým společnostem, které s ní spolupracují, značné výhody v přístupu ke státnímu financování.

Kromě toho je P&G významným zákazníkem společnosti Avgol, která sídlí v průmyslové zóně Barkan na Západním břehu Jordánu, což je oblast považovaná za okupovanou Izraelem. Společnost Avgol prodává společnosti P&G výrobky pro dodávky plenek a díky tomuto partnerství generuje 43 % svých příjmů.


Procter & Gamble: Rukojmí

Pachatel si vzal bojkot "izraelských" produktů natolik k srdci, že nedbal na fakta a za svůj cíl si vybral továrnu Procter & Gamble v Gebze v těsné blízkosti Istanbulu.

Ve tři hodiny odpoledne místního času vtrhl do hlavní budovy a vzal jako rukojmí šest mužů a jednu ženu. Měl pistoli a na svém těle upevněné cosi vypadající jako výbušniny.

Útočník chtěl svým jednáním upozornit na ztráty na životech v palestinské enklávě, protože podle ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem bylo od 7. října při izraelské vojenské operaci zabito přibližně 27 000 lidí.


zdroj: serbestiyet.com


Na snímku je útočník stojící u zdi s tureckou a palestinskou vlajkou a heslem v turečtině "Brány se otevřou. Buď odpočinek v rakvi, nebo smrt pro Gazu."



Ředitelství společnosti P&G v americkém Cincinnati potvrdilo, že incident stále trvá. Její mluvčí uvedl: "Bezpečnost zaměstnanců společnosti P&G a našich partnerů je naší nejvyšší prioritou. Dnes jsme již dříve evakuovali náš závod v Gebze a spolupracujeme s místními úřady na vyřešení naléhavé bezpečnostní situace."




Policie zhruba po devíti hodinách rukojmí osvobodila. O osudu útočníka ani jeho osobě není nic známo. Nikomu z rukojmích ani jiným osobám se nic nestalo.


Turecká média? Téměř ticho

Na to jak neobvyklý, násilný a odsouzeníhodný čin pachatel spáchal se tématu turecká média skoro vůbec nevěnují. V případě jiných činů se vedou na řadě televizních kanálů mnohahodinové debaty, noviny rozebírají dané téma téměř jako seriál atd. A nyní? Nic.

Titulní strany dnešních novin vypadají následovně:

  • Hürriyet: malý článeček vpravo uprostřed
  • Sabah: nic
  • Sözcü: středně velký článek vpravo dole
  • Cumhuriyet: nic
  • Türkiye: nic
  • Yeni Şafak: nic
  • Karar: nic
  • Akşam: nic
  • Milliyet: drobný článeček vlevo dole
  • Yeni Akit: nic
  • Türkgün: nic
  • Yeniçağ: nic
  • Posta: malý článek uprostřed dole
  • Milli Gazete: nic
  • Aydınlık: nic
  • YeniBirlik: nic
  • Milat: nic
  • Takvim: nic
  • Evrensel: nic
  • Yeni Asya: nic
  • BirGün: nic
  • Yeni Mesaj: nic
  • Korkusuz: malý článeček vpravo dole
  • Yeni Söz: nic

Především provládní média se svorně věnují ročnímu výročí zemětřesení, které ale bude až za 4 dny (oslavují co a kolik se pro oblast udělalo), dále prezidentův výrok, že Turci nemohou být bez islámu, že Izrael zase zabíjel v Gaze, protestech zemědělců napříč EU, o vraždě Diyarbakırlı Ramazana Hodži (a jak skvělá policie rychle chytila vraha), že herec a hudebník Ata Demirer shodil 30 kilo za jediný měsíc, o inflaci, o vraždě taxikáře v Izmiru (a jak skvělá policie rychle chytila vraha), na téma letounů F-16 a někdy i F-35, případně co udělali představitelé opozice či vlády špatně nebo dobře (to už podle politického a náboženského směru novin).


Turečtí politici a vláda? Ticho po pěšině...

Znalci turecké politiky vědí, že reakce jsou velmi extrémní. Buď se reaguje extrémně silně a extrémně rychle, nebo se stejně extrémně mlčí. Mezi ty, kteří doposud nezareagovali, jsou:

  • Předseda nejsilnější strany AKP a zároveň prezident Turecka Recep Tayyip Erdoğan
  • Předseda vládní MHP Devlet Bahčeli
  • Předseda opoziční CHP Özgür Özel
  • Předsedkyně opoziční Iyi Parti Meral Akšener
  • Ministr vnitra Ali Yerlikaya


Je málo chvil, kdy se vláda a opozice shodnou. Toto je jeden z těch momentů. Příčinami jsou protiizraelský a zároveň propalestinský postoj, blížící se volby a další. Reagovali pouze představitelé provincie Kocaeli.

Na téma vztahu Turecka s Izraelem jsme psali:

[2023-10-15] Protiizraelské demonstrace a nálady v Turecku
[2023-10-18] Izrael vyzval své občany k okamžitému opuštění Turecka a Maroka
[2023-10-20] Izrael zavírá v Turecku velvyslanectví, USA zavírá konzulát
[2023-10-20] Izraelsko-turecká informační válka o Hamás a Pásmo Gazy
[2023-11-03] Turecké radnice i veřejnost bojkotují izraelské zboží
[2023-11-08] Istanbulská technická univerzita nebude spolupracovat s těmi, kteří proti izraelským útokům mlčí
[2023-11-10] USA varují před útoky na symboly Ameriky a Izraele v Turecku
[2024-01-01] Turecko vítá Nový rok demonstrací na podporu pásma Gazy
[2024-01-02] Turecko zatklo 33 osob pracujících pro izraelský MOSSAD

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: gazeteoku.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,