Přeskočit na hlavní obsah

Turecko zatklo 33 osob pracujících pro izraelský MOSSAD

Včerejší protest proti Izraeli podporovaný ministry turecké vlády byl dnes doplněn další tureckou akcí proti Izraeli. Hlavní prokuratura v Istanbulu vydala zatykače na 46 podezřelých v rámci vyšetřování údajného spiknutí izraelské zpravodajské služby Mossad zaměřeného na cizince v Turecku.

Třiatřicet podezřelých bylo zadrženo dnes (tedy v úterý 2. ledna 2024) v rámci operace zvané "krtek" (turecky köstebek), oznámil ministr vnitra a bývalý guvernér provincie Istanbul pan Ali Yerlikaya.  Operace proti osobám podezřelým z účasti na špionážních aktivitách pro Izrael proběhly v osmi tureckých provinciích na 57 místech.


zdroj: odatv4.com


Turecké zdroje uvádějí, že bylo zadrženo 33 podezřelých z provádění "mezinárodní špionáže" ve prospěch izraelské zahraniční zpravodajské služby Mossad proti cizím státním příslušníkům pobývajícím v Turecku z humanitárních důvodů.

Některá turecká média rozvádějí oficiální informace dál, například že žádné další podrobnosti týkající se vyšetřování nejsou k dispozici, ale Mossad byl v minulosti zapleten do vyšetřování pokusů o únos Palestinců žijících v Turecku.

Některé turecké zdroje přímo uvádějí, že zmínění cizí státní příslušníci pobývající v Turecku z humanitárních důvodů jsou členové Hamasu z pásma Gazy (viz Afyon Türkeli).

Diplomatická situace mezi Tureckem a Izraelem se v posledních dnech rapidně zhoršuje. Situaci nepomohl výrok tureckého prezidenta, který izraelského premiéra Netanjahua přirovnal k Hitlerovi.

MIMOCHODEM: Turecko má stále ještě v živé paměti příběh turecké lodi Mavi Marmara z 31. května 2010, která vezla do pásma Gaza humanitární pomoc. V mezinárodních vodách blíž Kypru než pásma Gaza a zároveň asi 130 až 150 km od Izraele byla loď přepadena izraelským komandem, deset aktivistů bylo komandem zabito, ostatní včetně novinářů byli nelegálně odvlečeni do Izraele (přítomen byli reportér České televize Petr Zavadil a kameraman Jan Línek) včetně dalších nelegálních úkonů. Na lodi byla skutečně humanitární pomoc a žádné zbraně, což se izraelská strana snažila bagatelizovat tím, že ona pomoc nebyla dobře zabalena a že některým lékům již končila spotřební lhůta. Loď sama stále kotví v istanbulském přístavu na asijské straně města. Tři roky po incidentu se Izrael oficiálně omluvil Turecku a souhlasil s vyplacením odškodnění rodinám těch, kteří při útoku přišli o život.

Prezident Erdoğan odpovídal na otázky novinářů během svého letu zpět z Kataru. V souvislosti s tvrzením, že Izrael má plány na atentáty na členy Hamásu žijící v některých zemích včetně Turecka, Erdoğan řekl: "Pokud se dopustí takové chyby, zaplatí za to velmi, velmi vysokou cenu."

Snad žádný stát nemá zájem na tom, aby cizí zpravodajské služby operovaly na jeho území. Například ruská zpravodajská služba GRU je podezřelá ze zapojení do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v okrese Zlín nebo z otravy Sergeje a Julije Skripalových v Salisbury v anglickém hrabství Wiltshire. Řada zemí následkem toho vyhostila ruské diplomaty ze země nebo naopak odvolala své diplomaty z Moskvy. V aktuálním případě Turecka versus Izraele ale Izrael sám odvolal z Turecka své diplomaty ke konci loňského roku.

Na téma vztahu Turecka s Izraelem jsme psali:

[2023-10-15] Protiizraelské demonstrace a nálady v Turecku
[2023-10-18] Izrael vyzval své občany k okamžitému opuštění Turecka a Maroka
[2023-10-20] Izrael zavírá v Turecku velvyslanectví, USA zavírá konzulát
[2023-10-20] Izraelsko-turecká informační válka o Hamás a Pásmo Gazy
[2023-11-03] Turecké radnice i veřejnost bojkotují izraelské zboží
[2023-11-08] Istanbulská technická univerzita nebude spolupracovat s těmi, kteří proti izraelským útokům mlčí
[2023-11-10] USA varují před útoky na symboly Ameriky a Izraele v Turecku
[2024-01-01] Turecko vítá Nový rok demonstrací na podporu pásma Gazy

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,