Přeskočit na hlavní obsah

Jak vidí bezpečnost v Turecku: Austrálie

Bezpečnost je otázka, kterou si každý dovolenkář, turista či cestovatel klade před odjezdem do cíle své cesty. Turecko je tak velká země, že tam jsou místa velmi bezpečná i místa velmi nebezpečná. Každá země má svou diplomacii, ale také své tajné služby. Jak soudí situaci Austrálie? Jak vidí bezpečnost v Evropě? Doporučuje jezdit do Turecka?


Turecko: Bezpečnost

Austrálie je země na opačné straně zeměkoule, takže může mít výrazně odlišný úhel pohledu oproti evropským zemím, případně zemím Blízkého východu. Austrálie hovoří na téma Turecka a bezpečnosti takto:

V Turecku je stále vysoká hrozba teroristických útoků. Mezi možné cíle patří turistické oblasti, dopravní sítě, nákupní střediska, hotely, modlitebny a diplomatické prostory. Buďte ostražití vůči potenciálním hrozbám, zejména v místech navštěvovaných cizinci. Vyhýbejte se davům, buďte nenápadní a všímejte si svého okolí. Sledujte aktuální informace v médiích a řiďte se radami místních úřadů.

Může dojít k demonstracím a protestům, které mohou přerůst v násilnosti. Vyhýbejte se protestům a velkým veřejným shromážděním. Sledujte média a řiďte se radami místních úřadů.



Pokud se chystáte cestovat do Turecka na oslavy Dne ANZACu, uvědomte si rizika a plánujte dopředu. Přečtěte si naši stránku "Cestování do zahraničí na Den ANZAC", kde najdete další informace o účasti na této události.

MIMOCHODEM: Den ANZAC je v Austrálii a na Novém Zélandu národním vzpomínkovým dnem, který obecně připomíná všechny Australany a Novozélanďany, "kteří sloužili a zemřeli ve všech válkách, konfliktech a mírových operacích", a "přínos a utrpení všech, kteří sloužili". Den ANZAC, který se každoročně slaví 25. dubna, byl původně vymyšlen na počest příslušníků australského a novozélandského armádního sboru (ANZAC), kteří sloužili v gallipolském tažení (tedy na území tehdejší Osmanské říše a současného Turecka), jejich prvním zapojení do první světové války (1914-1918).

Ještě před pěti lety Austrálie nahlížela na bezpečnost v Turecku výrazně jinak, jak ukazuje část mapy z 20. března 2019.



Oranžově jsou provincie Antakya, Kilis, Gaziantep, Šanliurfa, Diyarbakir, Mardin, Tunceli, Bingol, Mus, Bitlis, Siirt, Van, Sirnak a Hakkari. Červeně je označena nejen kompletní hranice se Sýrií, ale také město Diyarbakir.


Turecko: Zdraví

Malárie hrozí od května do října v oblasti Austrálií řečené Amikova (údolí Amik) v provincii Hatay a na rovině Çukurova (provincie Mersin, Adana, Osmaniye a Hatay, pozn. red.) a na jihovýchodě. Zvažte užívání antimalarik. Mezi další nemoci přenášené hmyzem patří leishmanióza a krymsko-konžská hemoragická horečka. Ujistěte se, že je vaše ubytování chráněno proti hmyzu. Používejte repelenty proti hmyzu.

Mezi potravinové, vodní a jiné infekční nemoci patří tuberkulóza, břišní tyfus, hepatitida, spalničky a vzteklina. Pijte pouze převařenou nebo balenou vodu. Vyhýbejte se syrovým nebo nedostatečně tepelně upraveným potravinám.

Alkoholické nápoje mohou být smíchány s toxickými látkami, včetně metanolu. Pijte pouze na renomovaných místech. Vyhněte se podomácku vyrobenému alkoholu. Při podezření na otravu okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.


Turecko: Místní zákony

Neužívejte ani nenoste nelegální drogy. Tresty za drogové delikty jsou přísné a zahrnují dlouhé tresty odnětí svobody.

Vždy u sebe noste průkaz totožnosti s fotografií, například kopii pasu. Originál si uschovejte na bezpečném místě.

Je nezákonné "urážet" Turecko, tureckou vlajku, prezidenta nebo vládu a zakladatele země Mustafu Kemala Atatürka. Nepoužívejte urážlivé komentáře, a to ani na sociálních sítích. Fotografování vojenských objektů je nezákonné.

V mnoha částech Turecka platí konzervativní normy oblékání a chování. Oblékejte se skromně, zejména v mešitách a svatyních. Respektujte náboženské a společenské tradice. Vyvarujte se veřejných projevů náklonnosti.


Evropa

Austrálie vidí bezpečnost Evropy následovně:



Jak je vidět, bezpečnost na úrovni "žlutá" je nejen v Turecku, ale také v Německu, Francii, Velké Británii, Dánsku, Švédsku, Moldavsku, Albánii, Bosně a Hercegovině nebo v Ázerbájdžánu.


Střední Východ

Austrálie dělí svět na následující části:

  • Ameriky (tedy severní / jižní, případně severní / střední / jižní)
  • Evropu
  • Střední Východ
  • Asii
  • Afriku
  • Pacifik

Mapa bezpečnosti Středního Východu vypadá následovně:


australský Střední Východ (zdroj: smartraveller.gov.au)


Bezpečnost na nejvyšší úrovni je v Ománu a Kataru, na úrovni žlutá (tedy jako v Německu nebo Turecku) je v Bahrajnu, Jordánsku, Kuvajtu, Spojených arabských emirátech nebo Saúdské Arábii, v oranžové Izrael a v červené zbytek včetně států sousedících s Tureckem (tedy Sýrie, Irák, Írán).

Zajímavostí je, že Turecko je zde označeno jako Evropa (byť je viditelná jen jeho asijská část).

Díly seriálu Jak vidí bezpečnost v Turecku:

Jak vidí bezpečnost v Turecku: Velká Británie

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík

ODKAZ: https://www.smartraveller.gov.au/destinations/europe/turkiye

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de