Přeskočit na hlavní obsah

Turecko má být vzorem boje proti koronaviru

Každá země je přehlcena zprávami o vlastní zemi, tu a tam se ještě připletou šokující informace, dříve z Číny, dnes z Itálie, dokonce i z Česka. A jak je na tom Istanbul, potažmo Turecko? Prý doposud nula, je to vůbec možné?


Turecko si je podle indicií vědomo situace. Již v lednu zavedlo termokamery na letišti v Istanbulu, protože právě sem přilétali z kritických zemí. Turecko v únoru vyvinulo a dodává i do zahraničí sadu pro snadné testování koronaviru. Istanbul minimálně od prvního března dezinfikuje každou noc kompletně zastávky metra a Marmaray, vlaky dokonce dvakrát denně (v noci a přes den mimo špičku). Obdobně jsou na tom autobusy MHD. Na stanicích Marmaray jsou bezdotykové zásobníky s desinfekcí od 4. března. V metru v Istanbulu jezdí skupina lékařek a instruuje spolucestující o náležité hygieně a o koronaviru jako takovém.


Turecko také uzavřelo hraniční silniční i vlakové přechody do Íránu a zablokovalo také leteckou dopravu do této země.
To není nic světoborného. Sever Itálie je v karanténě, takže nikdo nesmí cestovat.
To není totéž. Turecko zavřelo cestu totálně, zatímco Itálie uzamkla jen místní. Kdo není z těch regionů, může se vrátit domů.
A roznesou tak nákazu dál. Tomu říkám moudré rozhodnutí. A co že se do toho Turecko tak obulo?
Nevím, ale lze se dohadovat. Jednak prostě může chránit zdraví a životy vlastních obyvatel. Za další – Turecko je oblíbenou destinací pro dovolené, turistický průmysl tu je významnou součástí ekonomiky.
Takže zas jen prachy.
No, kolik tisíc nebo milionů lidí pracuje v turismu? Nebýt toho, mohou být bez práce. Nebo chceš, aby to dělali jen z lásky k turistům?
Aha, tak jsem to nemyslel.
Tak to neříkej. Když udělá Česko, Německo, nebo USA něco dobře, tak to se říkat smí. Ale když Turecko udělá něco dobře, to se říkat nesmí, nebo se hned musí vytvořit nějaká očerňující teorie, ať postavená na pravdě, jen na půl pravdivá, lživá, nebo zcela mimo problematiku, tedy o něčem jiném?
Něco jako „vy zas bijete černochy“? Ale asi máš pravdu. Je fakt, že Turecko budí v Česku velké emoce, aniž by o Turecku lidé něco věděli. Však proto existuje i Žít Istanbul 😊
Heh… taky pravda. A co s tou koronou?
Tu tady neprodávají, tady mají jenom turecké pivo.
Hahaha… trapný pokus o vtip. Tím se v Česku lidi bavili už před časem.
Ale nejenom v Česku, ale i tady v Turecku.
Když se vrátím k těm hranicím, jak je na tom Turecko?
Vlastně výborně. Hranice jsou problematické i normálně, a tak jsou skoro uzavřené, nebo uzavřené. To boji proti koronaviru pomáhá.
A s kým sousední vlastně Turecko?
Pozemní hranice má s těmito státy: Bulharsko, Řecko, Sýrie, Irák, Írán, Ázerbájdžán, Arménie a Gruzie. Však jsme si už o tom povídali.

Hranice Turecka

Ale pořád se mi nechce věřit, že by Turecko nic nemělo.
To ani Turkům. Ale věř nebo nevěř, informace jsou, jaké jsou. Ministr zdravotnictví například nabádá Turky žijící v zahraničí, aby teď do Turecka nejezdili, pokud to neni opravdu nutné.
To je ale velká komunita, miliony lidí, napříč Evropou.
Také nabádá Turky, kteří se vrací ze zahraničí, aby zůstali po návratu v domácí karanténě po dobu 14 dnů.
Jako těm, kteří se nebudou cítit dobře?
Ne, všem. A to není všechno. Všichni starší 50 let by si měli rozmyslet jakýkoli pobyt venku, pokud to není nezbytně nutné.
To je jak v zemích, kde je docela dost případů. Jsi si jistý, že Turecko nic nemá?
Oficiálně se tvrdí, že se otestovalo přes 2000 pacientů, ale žádný nebyl nakažený. Ministr tohle komentuje s tím, že kdyby včas nezavřeli hranice s Íránem, tak asi 50 tisíc lidí týdně může překročit hranice.
Neletělo ale nějaké letadlo z Íránu do Turecka?
Ano, letělo. Evakuovalo Turky, kteří tam byli. Ale všech 65 bylo negativní a všichni nakonec byli z nemocnice v Ankaře propuštěni.
V Česku se zavírají školy, na Slovensku také. Přituhuje.
No i v Turecku se o tom má uvažovat. Turecko na situaci zatím docela vydělává, nebo k tomu bude mít možnost.


Jak?
Třeba Rusko přestalo některé zboží odebírat z Číny, místo toho zvolilo Turecko.
Co třeba?
Například rajčata, nebo obecně ovoce a zeleninu.
A je vůbec Turecko (a hlavně Istanbul) připravené na případnou epidemii?
7. března starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu představil třeba mobilní hygienický tým (turecky Mobil Hijyen Filosu).
Zajímavý krok, asi důležitý, ale jsem zvědav na realitu.
To každý. Všichni se bojí.
Ale není to na nich vidět, jak to?
Protože jsou trénovaní. Kdekdo zažil zemětřesení, u kterého navíc ztratili příbuzného nebo známého, zažívali desítky let teroristických útoků PKK, řadu převratů. Prostě jsou trénovaní. V Istanbulu se navíc očekává velké zemětřesení, takže každá rodina by ještě před koronavirem připravené evakuační zavazadlo, doma základní zásoby atd. V Česku takové katastrofy nejsou, nic se tam neděje, takže není odolnost.
No média v Česku, to je taky věc, sociální média také.
To je další věc. Tady se to bere smrtelně vážně a jakýkoli pokus o paniku se chytá hned v zárodku. Měli zatknout někoho, kdo na sociální sítě dával informaci, že koronavirus už v Turecku je.


Hustý.
Hele, právě mi přišel email z Turkish Airlines. Rekapitulují, že už v minulosti přerušili jakékoli letecké spojení s Čínou, Íránem, Jižní Koreou a Itálií. Kabiny letadel na trasách z Hongkongu, Tchaj-wanu, Japonska, Malajsie, Singapuru a Thajska mají být speciálně čištěny pomocí dezinfekčního napařování. V letadlech mají být instalovány HEPA filtry, které mají 15 až 30x za hodinu pročistit veškerý vzduch na palubě jak od prachu, ale také od virů včetně COVID-19. Na zmíněných letech mají být na toaletách na palubách speciální dezinfekční prostředky.
Evidentně leteckým společnostem teče do bot, tak ubezpečují zákazníky, že dělají všechno, aby byli všichni v pořádku.
Do bot teče nebo poteče všem, obávám se. Turecko mělo být prý kontaktované zástupci 26 zemí včetně USA nebo Velké Británie, aby konzultovali turecký způsob boje proti koronaviru. Takže teď hlavně klasika – nepanikařit, dodržovat hygienu a pokyny příslušných úřadů.
Už mě ta korona vážně přestává bavit.
To kdekoho. Teď si hlavně musíme držet palce. O nás samotné ani tak moc nejde, ale spíš o naše příbuzné a známé, kteří patří do rizikových skupin ať svým zhoršeným zdravotním stavem, nebo věkem, nebo obojím.

Komentáře

  1. Ještě v podvečer jsem si říkal kolik nových případů v Česku přibylo, že jich je 41. Teď čtu, že jich je 61!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,