Přeskočit na hlavní obsah

Do Turecka jen s registrací předem, po Turecku jen s HES kódem

[aktualizováno 24.3.] Od pondělí 15. března 2021 se mění jak pravidla pro vstup do Turecka jakoukoli cestou (letecky, pozemní, vodní), tak i pravidla pro vstup do veřejných prostor. Vezměme si to tedy popořádku.

Povinný vstupní "COVID" formulář

Všichni cestující ve věku nad 6 let cestující do Turecka letecky jsou povinni vyplnit „Vstupní formulář pro cestující“ prostřednictvím webové stránky https://register.health.gov.tr/ během 72 hodin před odletem / odjezdem, tedy s platností od příletu / příjezdu do Turecka od půlnoci z 14. na 15. března 2021 tureckého času neboli 14. března 2021 od 21:00 UTC (22:00 středoevropského). Letecké společnosti jsou povinny zkontrolovat, zda je tento vstupní formulář vyplněn buď z mobilních zařízení cestujících (mobil, tablet, notebook), nebo vytištěný na papíře. Tento požadavek se nevztahuje na tranzitní / přestupující cestující a posádku (to je pro cestující, kteří do Turecka přilétají). Formulář je anglicky, španělsky, arabsky, rusky, německy, nebo turecky (dnes ráno dodatečně přibyla francouzština a perština; 24.3. zjištěna také italština).



Trochu zmatku může působit kolonka Country of Origin. V dalších jazycích to je uvedeno jako País de Origen / Geldiği Ülke / Ausgereist aus (Land) / Страна прибытия. Poslední tři jazyky napovídají, že to není země původu (tedy odkud cestující pochází), ale země odjezdu (či odletu), tedy země, ze které cestující do Turecka přilétá (přijíždí). Pravidla sice platí v drtivé většině pro cestující leteckých společností, malá část ale do Turecka přijíždí také pozemní cestou (vlak, silnice), ale také lodí.



Výhodou je, že za vyplnění formuláře dostane turista od tureckého Ministerstva zahraničí HES kód. Cestující tak nemusí již shánět kde jej získat. HES kód není doklad o zdraví, ale je to něco jako zdravotnický "COVID" občanský průkaz. Tento kód odkazuje na záznam v centrální státní databázi a může mapovat pohyb osoby a v případě nutnosti i trasovat (tedy teoreticky).


HES kód (skoro) všude

Od 15. března budou zavedeny kontroly kódu HES ve všech veřejných institucích a organizacích i všech veřejných a soukromých školách a institucích přidruženým k Ministerstvu národního školství (MEB). Podobně na tom je široká škála od restaurací, kaváren, čajoven přes turecké lázně nebo masážní salony až po obchodní domy (tam už byl HES kód vyžadován dříve).

Problémové to může být pro ty turisty, kteří přijeli do země ještě před vstupním formulářem, takže HES kód mít nemusejí, ani o povinnosti vědět nemusejí (do návštěvy prvního zařízení, které po nich HES kód bude chtít). Potom mohou mít recepce hotelů či delegáti poněkud napilno.



Kódy států lze najít například na stránkách českého Ministerstva zahraničních věcí. Česká republika má CZE, pro Slovensko je SVK.

Je to mimochodem přesně dva měsíce poté, co začala HES kód vyžadovat istanbulská městská doprava (páruje se s IstanbulKart, tedy istanbulskou verzí pražské Lítačky). Na téma jsme uvedli několik článků:

Turecko: Souhrn COVID-19 opatření z poloviny ledna 2021

Hromadná doprava s IstanbulKart pouze s HES kódem

Problémy cizinců s IstanbulKart a HES kódem: také se vám to nedaří spárovat?

Patrik Veselík

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,