Přeskočit na hlavní obsah

Turecká televize: Zelenská navštívila neonacisty v Istanbulu

Istanbul navštívila na několik dnů manželka ukrajinského premiéra prezidenta Oléna Zeléňska, při jejím několikadenním programu se setkala jak s manželkou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, tedy s Emine Erdoğan, tak s hlavou pravoslavném církve patriarchou Bartolomějem I.

Navštívila také členy Jednotky speciálního určení Azov, kteří se zde zotavují. Přivezla také jejich rodiny, které jsou pod osobní ochranou tureckého prezidenta. Hlavní opoziční televize TELE 1 titulek nazvala „Manželka ukrajinského vůdce Zelenského se setkala s neonacistickými veliteli v Turecku“ s následujícím textem:

Došlo k výměně zajatců z rusko-ukrajinské války. Pět velitelů z neonacistického praporu Azov přijelo do Turecka s "ujištěním" prezidenta AKP Recepa Tayyipa Erdoğana. Velitele navštívila manželka ukrajinského vůdce Zelenského.

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenský oznámil, že vojáci praporu Azov, kteří nosí neonacistické oblečení a jsou označováni za krajně pravicovou milici, zůstanou v Turecku v "pohodlných podmínkách" až do konce války. Zelenski oznámil, že velitelé jsou v Turecku se "zárukou" prezidenta AKP Recepa Tayyipa Erdoğana.

Oficiální zpráva zní ale poněkud jinak a odhaluje účelové zkreslení informací:

Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, se v Turecku setkala s pěti veliteli brigády Azov, kteří byli propuštěni v rámci výměny zajatců pod zárukou Turecka. Rodiny, které přijely do Turecka spolu s Olenou Zelenskou, toužily po svých azovských velitelích. "Jsou v naprostém bezpečí díky záruce prezidenta Erdogana," řekl ukrajinský prezident Zelenský k situaci velitelů.

Vyjádření Tele1 koresponduje s proruskou rétorikou, která prorostla napříč Evropou (v drtivé části opoziční, snad kromě Maďarska). Důkazem jsou například organizátoři demonstrace v Praze na Václavském náměstí 3. září 2022. Tele 1 také ignoruje ostatní aktivity první dámy Ukrajiny a soustřeďuje se jen na jediný bod její návštěvy. Volbou označení "prapor" je také součástí účelového zkreslení informace zesměšněním. Prapor Azov existoval řádově jen měsíce roku 2014, než se zvětšil na velikost pluku.


Další aktivity v Istanbulu

Olena Zelenská se také setkala s řeckým patriarchou Bartolomějem I., který sídlí v Istanbulu a který je nejvyšším představitelem pravoslavného křesťanství. Tématem byl kromě jiného jeho postoj vůči ruské agresi proti Ukrajině a jeho postoj vůči patriarchovi Kirillovi I. (patriarcha moskevský a celé Rusi), který je nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve, který před nedávnem prohlásil, že "kdo zemře za Rusko v boji na Ukrajině, tak mu budou odpuštěny všechny hříchy".


Olena Zelenská a Patriarcha Bartoloměj I. (zdroj: nv.ua)

Také se 2. října 2022 zúčastnila slavnostního spuštění protiponorkové korvety třídy Ada jménem „Hetman Ivan Mazepa“ o délce 99,56 metrů a výtlaku 2300 tun, vyráběné Tureckem pro ukrajinské námořnictvo.



Také v neděli 2. října se setkala s tureckou první dámou, Emine Erdoğan. Vyjádřila svou spokojenost s tím, že Turecko přijalo 1 300 ukrajinských dětí bez rodin, požádala o pomoc při evakuaci dalších přibližně 200 dětí se speciálními potřebami a jejich přivezení do Turecka. Zelenská poznamenala, že obilný koridor a výměna vězňů proběhly za silného vedení a diplomatických schopností prezidenta Erdoğana, zdůraznila, že zejména obilný koridor zachránil svět před velkou potravinovou krizí. S prohlášením, že potřeby v oblasti zdraví se v důsledku války zvýšily, Zelenská požádala první dámu Erdoğana o dodávku sanitek a inkubátorů.


první dámy svých zemí: Olena Zelenská (vlevo) a Emine Erdoğan (vpravo)


Zelenská také podepsala prohlášení o dobré vůli o Zero waste (nulový odpad), tedy o využití všech zdrojů tak, aby neexistoval odpad (tedy 100% využití odpadu).


Co je pluk Azov?

Byl založen 5. května 2014 coby dobrovolnický policejní prapor Ministerstva vnitra Ukrajiny a od 11. listopadu téhož roku jednotkou hlídkové služby speciální policie Ministerstva vnitra Ukrajiny se sídlem v Mariupolu. Za krátko se kvůli ruské nepřímé agresi vůči Ukrajině zasloužil o dobytí Mariupolu. V prvním roce měla malá část pluku kontakty na krajní pravici, ultra nacionalisty a neofašisty. Od roku 2015 proběhlo několik vln denacifikace. Pluk se také zbavil těch, kteří skrytě spolupracovali s nepřítelem (tedy s Ruskem). Roku 2017 byl rozšířen na pluk.


člen pluku Azov s dcerou, Olena Zelenská

Pluk Azov se snaží udržet extrémní směry pod kontrolou. Nacionalismus je oproštěn od banderismu i od OUN (Organizace ukrajinských nacionalistů). Členy pluku jsou také Židé, u kterých není zrovna pravděpodobné, že by měli antisemitské sklony či sklony k ukrajinskému ultra nacionalismu.

Po začátku ruské agrese na jaře 2022 bránil pluk Azov Mariupol proti velké přesile ruských vojsk a nakonec se stáhl do prostoru železáren Azovstal. Vůči obráncům včetně pluku Azov a civilistům měla ruská vojska použít dokonce i zakázanou munici, fosforové bomby.


Kdo je TELE 1?

Jedná se o televizní kanál (se satelitním, pozemním i internetovým vysíláním), za kterým stojí novinář Merdan Yanardağ. S kanálem TELE 1 se obvykle pojí hlavní turecká opoziční strana CHP. Důkazem hloubky propojení je například novoroční program, kde jako jeden z hlavních hostů byl současný starosta Istanbulu Ekrem İmamoğlu (člen strany CHP).

články na téma Turecko vs. Ukrajina:

[2022-02-25] Jaké jsou turecko-ukrajinské vztahy?
[2022-02-26] Turecko sčítá škody způsobené ruskou agresí na Ukrajinu
[2022-02-28] Turecko oficiálně zavírá vstup ruským válečným lodím do Černého moře
[2022-03-02] Jak se staví turecká opozice k válce na Ukrajině?


Jaká je pozice CHP vůči válce proti Ukrajině?

To se ukázalo hned na začátku ruské agrese vůči Ukrajině na jaře 2022, kdy se na rozdíl od jiných opozičních stran prakticky k agresi nevyjádřila, a to ani jako strana, ani její čelní představitelé (mezi ně starosta Istanbulu rozhodně patří).

Turecko má problém v tom, že kvůli poměrně bezohledné verzi kapitalismu v Turecku levice až příliš inklinuje k tomu, že zaměňuje levicovost za kladný vztah k Rusku (protože to je následník Sovětského svazu coby sjednotitele levicového světa, tedy z jejich úhlu pohledu) a zároveň za silný antiamerikanismus. Tureckou levici až příliš prolnula varianta fráze „kdo není s námi je proti nám“, tedy „kdo je proti Americe, musí být s Ruskem“. Archaicky binární pohled na svět tureckou levici neopustil, spíš od počátku občanské války v Sýrii posílil. Jakákoli negativní zpráva vůči Rusku je automaticky brána jako americká dezinformace a snaha poškodit Rusko, které je vždy bez viny, případně je stejně vinno (a tedy nevinné), jako jiné země.

Vraťme se opět na začátek. Článek jen potvrzuje tragické zjištění, že v případě vítězství CHP ve volbách lze očekávat výrazný odklon Turecka od USA a naopak silnější příklon k Rusku, než má současná vláda prezidenta Erdogana. Paradoxně vztah k Evropě je jiný. Nyní opoziční CHP se etabluje jako strana sice levicová, ale proevropská. Přes oblibu strany CHP a její úspěchy na poli místních samospráv (viz všechna tři největší turecká města Istanbul, Izmir, Ankara) jejich zahraničně politické směřování nutí minimálně k zamyšlení.

A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

  1. A není náhodou paní prezidenta?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, na jednom místě jsem ji měl jako ženu premiéra. Už jsem ji provdal zpět za prezidenta. Děkuji za upozornění!

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,