Přeskočit na hlavní obsah

Turci opouštějí vyhledávač Google a přiklánějí se k Yandexu

Čeština 2.0 byla podobně jako řada jiných jazyků obohacena v 21. století o slovo gůglit, které znamená hledat prostřednictvím vyhledávacího nástroje Google, který má na světě prakticky monopol. Turecko se ale od něj velmi mohutně odvrací.

Zde je porovnání údajů za říjen 2023 pro Turecko / Evropu:

  • Google: 62,77 % / 92,11 %
  • Yandex: 26,81 % / 2,50 %
  • Yahoo!: 1,92 % / 0,90 %
  • bing: 1,86 % / 3,44 %
  • DuckDuckGo: 0,73 % / 0,48 %
  • Petal Search: 0,07 % / 0,01 %
  • Ecosia: 0,03 % / 0,26 %
  • Seznam.cz: -- / 0,14 %
  • Qwant: -- / 0,06 %
  • Startpage: -- / 0,02 %
  • t-online: -- / 0,02 %
  • ostatní: 0,01 % / 0,07 %


ilustrační snímek (zdroj: searchenginejournal.com)


Nyní se podívejme na totéž v grafu za letošní říjen:



Evropa na rozdíl od Turecka podporuje víc bing než Yandex, přesto oba jsou na úrovni nízkých jednotek procent, zatímco Google má téměř 100 procent.

...a nyní jen samotné Turecko za říjen 2023:


Jak jsou na tom celé kontinenty? Google je na velmi vysoké úrovni na všech kontinentech. Může za to i fakt, že i když nějaká země má výrazně odlišné hodnoty, sloučením s jinými zeměmi se to prakticky ztratí.



Následující graf vykresluje používání jednotlivých vyhledávacích nástrojů od roku 2017 doteď.



Proč Turci také používají Yandex? Jeden z mnoha důvodů je, že ignoruje autorská práva, že vyhledá i jiné zdroje v porovnání s Googlem.


Cože jsou ty kachny kachny běžte?

Ano, "Bedřišku, proveď pány" zní slavná úvodní věta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný, za kterou následuje mnohokrát slovo "kachny". Podívejme se tedy na zoubek těm dalším vyhledávačům. Následující popisy jsou přebrané z Wikipedie.

Vyhledávání Google je v současnosti nejpoužívanější internetový vyhledávač, který vlastní společnost Google. Vyhledávač původně navrhli Sergey Brin a Larry Page v rámci svého výzkumu na Stanfordově univerzitě, aby ověřili funkčnost svého algoritmu pro ohodnocování webových stránek PageRank.

Yandex N.V. je ruská nadnárodní korporace specializující se na internetové služby. Spravuje nejrozšířenější webový vyhledávač v Rusku s tržním podílem přibližně 65 %. Yandex byl v dubnu roku 2012 ohodnocen jako čtvrtý nejpoužívanější webový vyhledávač na světě. Vlastní odkazy počínaje Yandex, ale ve všech doménách kromě Ruska.

Yandex.ru není na Wikipedii přímo zaznamenaná, ale dnes je to společnost oddělená od Yandex N.V. od chvíle, kdy původní vlastníci byli nuceni opustit Rusko. Yandex.ru tedy spravuje samotné Rusko se vším, co k tomu patří.

Microsoft Bing, zkráceně Bing s krycím jménem Kumo, je internetový vyhledávač provozovaný společností Microsoft. Podle firem StatCounter a CNBC, které se zabývají analýzou webových stránek, je v současnosti druhým největším vyhledávačem na internetu po vyhledávači společnosti Google. Je napsán v jazyce ASP.NET.

Yahoo! Search je Yahoo! poskytovatel webového vyhledávání, který k podpoře výsledků používá vyhledávač Bing společnosti Microsoft. Původně „Yahoo! Search“ označovalo rozhraní poskytované Yahoo!, které zasílalo dotazy do vyhledávacího indexu stránek doplněného o jeho adresář webových stránek.

Petal Search je mobilní aplikace pro Android založená na vyhledávání, kterou vlastní a provozuje společnost Huawei (tedy čínská společnost napojená na čínskou vládu, pozn. red.) a jejímž cílem je umožnit uživatelům najít aplikace a webové výsledky poskytované službou Microsoft Bing.

DuckDuckGo je webový vyhledávač, který klade důraz na soukromí uživatelů, úmyslně nevytváří efekt tzv. filtrovací bubliny a nijak neprofituje prodejem osobních informací uživatelů. Společnost provozující vyhledávač DuckDuckGo, Inc., sídlí v Paoli v Pensylvánii ve Spojených státech.

Ecosia je webový vyhledávač, jehož provozovatel sídlí v německém Berlíně. Zakladatelem startupu je Christian Kroll. Spolupracuje se Světovým fondem na ochranu přírody, jemuž odvádí 80 % svých příjmů z reklam, konkrétně na program ochrany deštných pralesů.

Startpage.com je webový vyhledávač, který jako svoji hlavní přednost prezentuje zachování soukromí uživatelů. Dříve byl známý jako metavyhledávací systém Ixquick, Startpage v té době byla jiná služba. Obě stránky byly sloučeny v roce 2016.

Qwant je proprietární webový vyhledávač provozovaný francouzskou společností Qwant. Jeho provozovatelé tvrdí, že nesledují uživatele a nepersonalizují výsledky vyhledávání, takže uživatelé nejsou v rámci vyhledávání uzavřeni ve své sociální bublině. Je tak považován za vyhledávač ctící soukromí uživatelů.

t-online.de je německý zpravodajský portál, který vlastní a vydává digitální multikanálová mediální společnost Ströer. Měsíčně jej navštíví více než 179 milionů uživatelů, kteří přicházejí od 29 milionů unikátních návštěvníků. Redakce sídlí v Berlíně.

Seznam.cz ("najdu tam, co neznám") je český internetový portál a vyhledávač. Byl založen roku 1996 Ivem Lukačovičem a posléze se stal jedním z prvních českých internetových katalogů a vyhledávačů v České republice. V roce 2003 Ivo Lukačovič představil nového maskota společnosti, psa Krastyho, který se od té doby objevuje na domovské stránce. V roce 2005 Seznam.cz nahradil dosavadní fulltextovou technologii od Jyxa svou vlastní. Tu od té doby dále vyvíjí a provozuje dodnes.


Co se stalo letos v říjnu? Čím se provinil Google?

Jeho největší vina je, že je americký. To je pro některé uživatele internetu jako červený hadr pro býka. Turecko má bohaté zkušenosti z působení americké armády v zemích okolo Turecka (Irák, Sýrie, potažmo celý Blízký Východ), takže je skepse dlouhotrvající.

A co se stalo v říjnu, že skokově poklesla důvěra v Google? Hamás zaútočil na Izrael, který následně zaútočil na Pásmo Gazy. To rozjelo protiizraelské a tudíž protiamerické postoje (včetně demonstrací), což mělo za následek dočasné uzavření konzulátu či velvyslanectví Izraele a USA v Turecku a útoky na ty řetězce, které podporují izraelské vojáky v Izraeli.

Na dané téma jsme psali:

[2023-10-15] Protiizraelské demonstrace a nálady v Turecku
[2023-10-18] Izrael vyzval své občany k okamžitému opuštění Turecka a Maroka
[2023-10-19] Turecko vyhlásilo třídenní státní smutek
[2023-10-20] Izraelsko-turecká informační válka o Hamás a Pásmo Gazy
[2023-10-20] Izrael zavírá v Turecku velvyslanectví, USA zavírá konzulát
[2023-10-27] Velký meeting v Istanbulu pro Palestinu již zítra
[2023-11-03] Turecké radnice i veřejnost bojkotují izraelské zboží

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: statcounter.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,