Přeskočit na hlavní obsah

Jak vidí bezpečnost v Turecku: Jižní Korea

Bezpečnost je otázka, kterou si každý dovolenkář, turista či cestovatel klade před odjezdem do cíle své cesty. Turecko je tak velká země, že tam jsou místa velmi bezpečná i místa velmi nebezpečná. Každá země má svou diplomacii, ale také své tajné služby. Jak soudí situaci Jižní Korea?

Pondělní seriál Jak vidí bezpečnost v Turecku začal třemi anglofonními zeměmi ze třech různých kontinentů. Čtvrtý díl pokračuje exotickou zemí, kterou bezesporu je Jižní Korea. Ta může mít vůči Turecku odlišný přístup i vzhledem k odlišné minulosti. Jižní Korea nikdy nechtěla dobýt tureckou půdu (jako Velká Británie), nikdy neměla na území dnešního Turecka v minulosti své vojáky (jako Velká Británie nebo Austrálie) a nemá je ani nyní (jako USA). Naopak turečtí vojáci byli na území Koreje coby součást mírových sborů za dob korejské války.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí označuje stát či část území podle následujících kritérií:

1 = modrá = opatrnost při cestování

2 = oranžová = omezení cestování

3 = červená = doporučení opustit zemi

4 = černá = zákaz cestování

V současnosti je Turecko většinově v nejbezpečnější modré kategorii, částečně v kategorii červené. Ta je na rozdíl od USA, Spojeného království nebo Austrálie daleko větší a postihují velkou část jihovýchodního Turecka:

Hakkari, Van, Sirnak, Siirt, Bitlis, Batman, Mardin, Diyarbakir, Bingöl, Tunceli, Elazig, Šanliurfa, Gaziantep a v provincii Hatay pruh kolem hranice se Sýrií.



MIMOCHODEM: 24. listopadu 2023 Jižní Korea přesunula 38 zemí do kategorie 1, tedy nejbezpečnější, a to včetně Česka a Slovenska. Turecko již ve stejné kategorii bylo.


Místo katastrofy již není nebezpečím

Ministerstvo zahraničních věcí upravilo stupně cestovního varování pro jednotlivé země na základě rizika bezpečného cestování s ohledem na bezpečnostní, zdravotní a katastrofickou situaci v jednotlivých zemích s platností od 23. února 2024.

PRO PŘIPOMENUTÍ: Jih Turecka postihlo 6. února 2023 vlna silných zemětřesení, které si vyžádalo desítky tisíc obětí.

Turecko (Kahramanmaraš, Malatya, Adyaman, Osmaniye, Adana a Hatay) byla s ohledem na nedávné zlepšení bezpečnostní a katastrofické situace zrušena a snížena na stupeň 1.


mapa od 7. února 2023 do 22. února 2024


Typy incidentů a nehod

Jihokorejské ministerstvo zahraničí uvádí na stránce o Turecku také příklady nehod, které by se jejich turistům mohly stát (ale nejen jim):

Zločiny z nenávisti vůči Asiatům. Se zhoršující se situací COVID-19 v Turecku se v Evropě i jinde, včetně Turecka, vytvořila atmosféra ostražitosti a nenávisti vůči Asiatům. Pokud na vás někteří místní obyvatelé budou mít nenávistné poznámky nebo se vás pokusí napadnout, nereagujte zbytečně a co nejdříve z místa odejděte nebo zavolejte pomoc.

Nehoda horkovzdušného balónu. Nehody horkovzdušných balónů jsou v Kappadokii častým jevem. Horkovzdušné balóny jsou ovlivňovány zejména počasím, zejména silným větrem, proto je nutné kontrolovat počasí a věnovat zvláštní pozornost bezpečnosti nehod.

Zločin zaměřený na sólo cestující ženy. S nárůstem počtu korejských občanů cestujících do Turecka se zvýšil i počet incidentů. Turistky cestující samy, zejména v hlavních turistických destinacích, jako je Istanbul a Kapadocie, jsou často terčem útoků pachatelů trestné činnosti a musí být obzvláště opatrné.

Například nedávno byla jedna dvacetiletá turistka cestující sama v Kappadokii doprovázena do svého ubytování poté, co se napila s tureckým mužem, který jí nabídl, že ji provede, ale když se Turek i přes její odmítnutí pokusil vstoupit do jejího pokoje, došlo k hádce a rozbití dveří. Turistce se naštěstí podařilo dveře zamknout a rychle kontaktovat velvyslanectví, hotel zavolal místní policii a východoturecký muž byl přivolán, čímž byla nebezpečná situace odvrácena.

Turistům se doporučuje, aby cestovali pokud možno ve skupinách, a i když cestují sami, aby Turkmenům, kteří jim nabízejí, že je provedou nebo pozvou ke společnému jídlu či pití, vyjádřili rozhodné odmítnutí a předešli zbytečným incidentům tím, že nebudou reagovat na to, co vnímají jako přílišnou přátelskost.

Trestné činy spojené s drogami:

  • Muž v istanbulské čtvrti Sultanahmet omdlel poté, co přijal nápoj od přátelského Turka, který mu poradil cestu, a byly mu ukradeny věci
  • Dvě dvacetileté turistky ztratily vědomí poté, co vypily nápoj, který jim nabídl Turkmen vydávající se za řeckého obchodníka v Istanbulu, a byly jim ukradeny všechny věci.
  • Dvacetiletý muž s batohem na zádech byl doprovázen cizincem, který se představil jako Argentinec, a po ubytování v hotelu v Kappadokii po vypití nápoje poskytnutého stejnou osobou omdlel a byly mu odcizeny všechny věci.
  • Korejského obchodního cestujícího, který sám popíjel pivo v restauraci v turistické oblasti Istanbulu, oslovil Turek a vypil s ním dvě piva, načež ztratil vědomí, a když se probral, popíjel s Turkem v baru na neznámém místě a nakonec za nápoje zaplatil přibližně 1 milion KRW (jihokorejských wonů, asi 17.300 Kč nebno 680 eur, pozn. red.). Obchodní cestující uvedl, že nebyl opilý alkoholem, ale vzhledem k množství požitého alkoholu měl podezření, že pivo bylo okořeněno drogami. Cestujícím se doporučuje, aby si dávali pozor na pití s cizími lidmi a vyhýbali se pití nápojů od lidí, které neznají.

Nabídka baru a nucená úhrada falešného účtu. Jedná se o nejčastější případ v turistických oblastech Istanbulu, přičemž se nejedná o žádné konkrétní roční období. Profesionální obtěžovatelé oslovují oběti přátelským způsobem, např. udávají směr, a lákají je do podniku, který zaměstnává ruské hostesky, poté jim předloží účet na tisíce dolarů a násilím požadují zaplacení. Oběti si často nejsou schopny zapamatovat přesnou polohu a název podniku, takže často nedojde k podání policejního oznámení, a když odmítnou zaplatit, je jim často vyhrožováno fyzickým násilím. V poslední době se tento podvod vyvíjí a jako advokáti jsou najímáni cizinci a byly zaznamenány případy korejských občanů, kteří se stali oběťmi zahraničních advokátů, kteří si je spletli se spolucestujícími a doprovázeli je do baru. Je třeba být ostražitý a obezřetný, když vás osloví cizí lidé.

Dopravní nehody způsobené vozidly z půjčoven. Pokud se stanete účastníkem dopravní nehody způsobené špatně udržovaným vozidlem z půjčovny nebo motocyklem, budete muset zaplatit velkou částku za opravu a často není možné si na náklady na opravu stěžovat, protože můžete být trestně stíháni za řízení bez mezinárodního řidičského průkazu. To je zvláště časté v oblasti Středomoří, například v Kapadokii a Antalyi, a protože cizinci nejsou kryti zdravotním pojištěním, pokud se při nehodě zraníte, mohou vám vzniknout tisíce dolarů na účtech za nemocnici a škody na majetku.

Sexuální napadení a obtěžování:

  • Ve čtvrti Ulus v Ankaře oslovil dvacetiletou turistku s batohem na zádech muž tureckého původu, který jí nabídl cestu, vylákal ji do opuštěného domu v asanační oblasti a pokusil se ji sexuálně napadnout, ale když se bránila, okradl ji o její věci a utekl.
  • V Nevsehiru oslovil dvacetiletou turistku Turek, který jí nabídl, že si ji vyfotí, a poté, co mu nabídla, že ho odveze do hotelu, se ji pokusil sexuálně napadnout ve svém vozidle, a když se bránila, okradl ji o její věci a utekl.
  • Zaměstnanec autobusové společnosti, který podával nápoje v autobuse jedoucím z Istanbulu do Antalye, sexuálně napadl cestující ženu.
  • V září 2014 Turek, který sledoval Korejku jedoucí v osobním autě, ji přinutil zastavit na kraji silnice a pokusil se ji sexuálně obtěžovat tím, že jí sahal na nohy a předstíral, že má poruchu na autě.

Vydávání se za policistu, krádeže platebních karet a výběry hotovosti. Místnímu muži, který se u turistické atrakce v Istanbulu vydával za policistu, byla odcizena platební karta a vybrána hotovost. Místní, který se vydával za policistu, přistoupil k turistovi a požádal ho o pas, a když korejský turista pas neměl, požadoval hotovost jako pokutu. Když však turista hotovost neměl, požadoval heslo k jeho kreditní kartě a osobní údaje ve jménu provedení kontroly. Místní, který se vydával za policistu, také zkontroloval peněženku a věci korejského turisty, a když mu je vrátil, tajně mu odcizil kreditní kartu a vybral hotovost z bankomatu.

Je však otázkou nakolik jsou popisované případy stále platné (konkrétně nenávist vyvolaná pandemií COVID-19).

MIMOCHODEM: Protože má korejština ještě není tak skvělá (resp. dovedu říct snad jen kimči), děkuji tímto tvůrcům překladové aplikaci DeepL za služby tohoto systému.


Jak hodnotí okolí Turecka?

Ve stejné modré Jižní Korea hodnotí z tureckého okolí také Řecko nebo Ázerbájdžán, v bílé Bulharsko. V oranžové je Arménie, Gruzie a Irák (kromě hranice kolem Turecka, která je červená). Sýrie je hodnocena stejně jako Irák (v černé).



Následující mapa zobrazuje velké území od Evropy a Afriky až po jihovýchodní Asii.



Seriál Jak vidí bezpečnost v Turecku má již následující díly:

Jak vidí bezpečnost v Turecku: Austrálie

Jak vidí bezpečnost v Turecku: Velká Británie

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

A tak je to ohledně Turecka se vším.

Patrik Veselík

ZDROJE: go.kr, go.kr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,