Přeskočit na hlavní obsah

Selektivní neobjektivita tureckého vládního kanálu TRT World. 24hodinové sledování zpráv

Některé státy mají veřejnoprávní svět ovládnutý do formy svého nástroje pro manipulaci veřejným míněním o daném státě, ať přímo nebo prostřednictvím novinářů jiných zemí, který z těchto médií čerpají. Dnes si uvedeme příklad informování z 1. května 2023, kdy byl Svátek práce.

Jaká je výchozí situace? Turecko očekává parlamentní a prezidentské volby, které mohou zvrátit historii Turecka, kdy po téměř čtvrt století by nevyhrál současný prezident Recep Tayyip Erdoğan. Mimo Turecko již volby začaly (psali jsme Turecké volby 2023 dnes startují. Není to nějak předčasně?), na území Turecka začnou za 2 týdny, tedy 14. května.


TRT World

Tento informační kanál zahrnuje jak satelitní vysílání pro Turecko, velkou část Evropy, Blízký východ a část Afriky. Vedle toho vysílá online, má své kanály na sociálních médiích a web. Poskytuje celosvětové zprávy a aktuální události se zaměřením na Turecko, Evropu, Afriku a západní a jižní Asii.



Perexy zpráv (zde z Twitteru) jsou uvedeny od půlnoci do půlnoci (tedy po celý 1. květen 2023).

Barevné rozlišení:

DAEŠ
Súdán
Ukrajina
Svátek práce
turecký zbrojní průmysl
Izrael
turecké volby

...a pusťme se do toho:

[00:08] Turecká národní zpravodajská organizace v Sýrii zneškodnila takzvaného vůdce DAEŠ s krycím jménem Abu Hussein al Qurashi, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

MIMOCHODEMCelé jeho jméno zní Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi. | Právě DAEŠ / Islámský stát byl nařčen z atentátu v Istanbulu před půl rokem (psali jsme Bomba v centru Istanbulu, mrtví i zranění).

[00:30] Náš obranný analytik Oubai Shahbandar má další podrobnosti o operaci provedené tureckými silami, které neutralizovaly vůdce DAEŠ Abu Husseina al Qurashi v Sýrii.

MIMOCHODEM: Turecká armáda je připomíná velkou chemičku, protože své nepřátele a cíle nezabíjí, ale neutralizuje.

[01:45] Turecko bude i nadále chránit práva a zájmy tureckých Kypřanů na energetické zdroje regionu, řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Čavušoğlu.

KOMENTÁŘ: První zmínka o ochraně Turků (bez ohledu hranice Turecka). Neutrální fráze "energetické zdroje" znamenají ve skutečnosti zemní plyn, nacházející se v okolí Kypru.

[02:00] Více lidí v Kamerunu nyní kupuje boty místní výroby, protože domácí výrobci se spojují, aby snížili stopu dovážených značek.

[02:30] Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan prohlásil, že turecké ozbrojené síly budou pokračovat v boji proti terorismu „bez diskriminace“.

[03:29] Letadlo C-130 tureckého letectva bezpečně přiveze 124 dalších tureckých občanů ze Súdánu do hlavního města Ankary, uvedlo turecké ministerstvo obrany.

[04:15] Ekonom a bývalý ministr financí Santiago Pena (44) vyhrál paraguayské prezidentské volby s více než 42 procenty odevzdaných hlasů.

[04:45] Abu al Qurayshi se stal čtvrtým vůdcem DAEŠ v listopadu 2022. Zde je bližší pohled na boj Turecka proti teroristické skupině DAEŠ.

[05:45] Americký ministr zahraničí Antony Blinken o víkendu v samostatných rozhovorech s vůdci obou zemí slíbil Washingtonu podporu mírového procesu mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

[06:30] Ukrajinské systémy protivzdušné obrany odrážejí ruské raketové útoky v časných ranních hodinách v oblasti Kyjeva, tvrdí místní úřady

[10:14] Nejvyšší humanitární činitel OSN míří do Súdánu kvůli „rychle se zhoršující humanitární krizi“ v konfliktem zmítané zemi, říká generální tajemník Antonio Guterres.

[10:45] Ukrajinská armáda tvrdí, že její protivzdušná obrana zničila 15 z 18 raket odpálených ruskými silami, když sirény náletu houkaly napříč Ukrajinou brzy ráno déle než tři hodiny.

[11:15] Turci po celé Evropě proudí do volebních místností čtvrtý den voleb pro volby 14. května. A německý Kolín nad Rýnem má nebývalou účast.

[12:15] Prezident Ferdinand Marcos Jr. řekl, že jeho vláda nedovolí, aby se Filipíny staly „představovacím stanovištěm“ pro vojenskou akci před setkáním s americkým prezidentem Joem Bidenem.

[12:54] Uzbečtí voliči drtivou většinou podporují ústavní změny, které slibují reformy lidských práv a prodlužují prezidentské období z pěti na sedm let, podle předběžných výsledků.

[13:07] Turecký obranný sektor se za poslední dvě desetiletí vyvíjel. Turecko je nyní jednou z mála zemí na světě s infrastrukturou a technologií pro výrobu stíhacího letounu páté generace.

KOMENTÁŘ: Jedna z mnoha zpráv oslavující turecký obranný průmysl. Ten na jednu stranu se vyvíjí opravdu dobře, ovšem těsně před volbami jsou desítky zpráv o velkém množství přelomových produktů poněkud zvláštní. Zpráva navozuje pozitivní pocit čtenáře směrem do Turecka, případně uvnitř Turecka spokojenost a hrdost (mezi řádky "je vám tady dobře, tak tu zůstaňte").

[13:22] "Jsi rasista. Můžete říct, že jsem muslim." Černý muslim byl údajně 21. dubna sražen na zem s kolenem na krku kanadskou policií. Podle policie byl muž zastaven kvůli překročení rychlosti a zadržen poté, co odmítl poskytnout identifikaci.

KOMENTÁŘ: Toto je jedna z řady zpráv typu "...a vy zase mlátíte černochy" (parafráze na vtip o Sovětském svazu). Turecká vládní či provládní média ráda informují o tom, jak je někde ubližováno menšinám či muslimům (ať skutečně nebo jen domněle). V podtextu je informace pro muslimy v Turecku, aby raději zůstali doma, protože jinde jsou na muslimy "oškliví".

[13:57] Turecký prezident Erdoğan se účastní zasedání Memur-Sen, Konfederace odborových svazů veřejných zaměstnanců, v hlavním městě Ankaře.

KOMENTÁŘ: Skoro ve dvě odpoledne je první náznak informace ohledně Svátku práce. Navozuje pozitivní náladu, protože prezident je v souladu s odborovými svazy. Co tam ale chybí je fakt, že odborových svazů je v Turecku velké množství a ne všechny jdou prezidentovi "na ruku".

[14:00] "Čína cítila krev, když pozorovala umírající hegemonii USA, a to je v souladu s rychlým hospodářským růstem Pekingu v posledních několika desetiletích."

[14:30] Ukrajinské protiútoky vytlačují ruské síly z některých pozic v obleženém východním městě Bachmut, ale situace zůstává „obtížná“, říká nejvyšší ukrajinský generál.

[14:30] Regulátoři zabavili problémovou First Republic Bank a prodali všechny její vklady a většinu aktiv JPMorgan Chase Bank.

[14:45] Loňská vlna veder si v Indii vyžádala více než 2200 obětí. A jak se země připravuje na další spalující léto, existují obavy o zranitelné, zejména děti.

[14:55] Macron čelí ve Francii celonárodním protestům na Svátek práce, když se snaží obrátit stránku s hluboce nepopulárním zvyšováním věku odchodu do důchodu.

KOMENTÁŘ: Téměř ve tři hodiny odpoledne je první přímá zpráva o Svátku práce (který je i v Turecku státním svátkem). Největší shromáždění v Turecku v istanbulském Maltepe je ignorováno, stejně jako srážky s policií v okolí náměstí Taksim, kde došlo ke zranění protestujících (ale již v dopoledních hodinách).

[15:20] Izraelské síly podle palestinského ministerstva zdravotnictví během vojenského náletu na okupovaném Západním břehu zastřelily 17letého palestinského teenagera.

KOMENTÁŘ: Zpráva patří do kategorie "podívejte se jak jinde mlátí muslimy" navozující pro turecké muslimy "všude dobře, doma nejlépe".

[15:51] Prezident Turecka Erdoğan hovoří na programu Century of the Future v Ankaře.

[16:01] Rozkol v ortodoxním křesťanském světě má kořeny v geopolitickém soupeření mezi hlavními globálními mocnostmi a lokálních politických konfliktech na Ukrajině.

KOMENTÁŘ: Zpráva má v podtextu "podívejte se jak se křesťané perou mezi sebou, přitom my muslimové držíme při sobě"

[16:17] Turecký letecký průmysl odhaluje nové zbraně, včetně pokročilých bojových dronů a útočných vrtulníků. Oubai Shahbandar z TRT World toho má víc.

KOMENTÁŘ: Další zpráva oslavující turecký zbrojní průmysl v jediném dni. Částečnou omluvou  či výmluvou může být, že probíhá poslední den veletrhu Teknofest na bývalém Atatürkově letišti v Istanbulu. Je to příprava na následující zprávu.

[16:20] Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan hovoří na Century of Future v Ankaře:
- Národní bojové letadlo se bude jmenovat "KAAN"
- Dnes je historický den pro obranu a letectví v naší zemi

[16:28] prezident Erdoğan:
- Ve vzduchu, ve vesmíru, na zemi, na moři, jsme přítomni v každé oblasti
- Náš národ realizuje své sny jeden po druhém

[16:33] Stíhací letoun Kaan, vyvinutý společností Turkish Aerospace Industries (TAI), obsahuje technologie a schopnosti bojových letounů páté generace a poskytuje pilotům příležitost strategicky útočit na cíle vzduch-vzduch a vzduch-země.

KOMENTÁŘ: Je pochopitelné, že při prvním představení takového produktu o něm média informují. Udiví jen to, že je to už několikátý produkt v posledním měsíci (takovou kadenci nemají ani automobilky s modely pro masy). Další podivností je fakt, že se to stalo v Ankaře a nikoli v Istanbulu, kde právě probíhal Teknofest, kde byly v předchozích ročnících pravidelně k vidění byť modely chystaných armádních novinek.

[16:44] Prezident Erdoğan o boji proti terorismu:
- Od DAEŠe po PKK/PYD/YPG, zneškodníme všechny ty teroristy
- Neutralizovali jsme takzvaného vůdce DAEŠ
- Budeme pokračovat v ničení úkrytů teroristických organizací

KOMENTÁŘ: Tento projev spojuje předchozí informace tureckých médií z dneška o likvidaci hlavy Tureckého státu, úspěších tureckého zbrojního průmyslu a negativní postoje vůči muslimům v zahraničí, aby vygradoval v proaktivní zahraniční armádní politice.

[17:01] Hürjet, první domácí nadzvukový bojový letoun Turecka, uskutečnil svůj první let s cílem splnit klíčovou roli ve výcviku moderních pilotů díky svým vynikajícím výkonnostním charakteristikám.

KOMENTÁŘ: Tato zpráva jen opakuje to, co turecká i zahraniční média komentovala, dokonce i tento blog (před týdnem jsme psali První let tureckého proudového vojenského letadla Hürjet). Ale důvod proč TRT World informaci zopakovala, pochopíme s následující zprávou.

[17:08] Prezident Erdoğan o obraně:
- Hürjet bude schopen částečně nahradit naše F-16 poté, co bude vybaven našimi vlastními zbraněmi a radary
- Budeme jednou z pěti zemí vyrábějících tento typ stíhaček páté generace na světě (KAAN, národní bojové letouny)

[17:45] Turecký prezident Erdoğan představil národní bojový letoun KAAN, který má nahradit stárnoucí armádní flotilu F-16.

KOMENTÁŘ: Předchozí tři zprávy si odporují. Hürjet jako dvoumístný cvičný letoun ve stejné kategorii jako český L-39NG (psali jsme) je určen jako cvičný letoun či pro doplňkové bojové účely, ale nikoli jako možná náhražka F-16. To potvrzují také informace o letounu KAAN, který má být výrazně rychlejší než Hürjet a může (byť teoreticky) být myšlen jako náhražka F-16 (není řečeno jak staré modely, s jakým vybavením). Drtivé většině posluchačů, čtenářů a netechnických novinářů to nedojde, takže pak jen oslavují turecký zbrojní průmysl (potažmo Turecko, potažmo... víme koho).

[17:51] Milník let se zapsal do historie, když bezpilotní stíhačka Bayraktar Kızılelma poprvé veřejně letěla vedle pilotované stíhačky na největším světovém leteckém, kosmickém a technologickém festivalu Teknofest v Istanbulu.

[18:07] Pátrání pokračuje po texaském střelci, který zabil pět svých sousedů, včetně 8letého dítěte, poté, co byl požádán, aby přestal střílet z pušky na své zahradě pozdě v noci. Přejetím prstem 👉 zobrazíte údaje o násilí způsobeném zbraněmi v USA v roce 2023.

KOMENTÁŘ: Zprávy tohoto typu v současné době oblétají média v mnoha zemích včetně Turecka. Přestože to zapadá do kategorie "podívejte se, jak je jinde ošklivě, raději zůstaňte doma v Turecku", nelze zveřejnění hodnotit negativně.

[18:15] Palestinská beduínská vesnice al Araqib opět zničena izraelskými silami.

KOMENTÁŘ: Další ze zpráv kategorie "hele, bijou muslimy". To ale nemění nic na tragičnosti události jako takové a naléhavost o ní informovat.

[18:27] Hasan Abdullah z TRT World je na akci Century of Future s nejnovějšími informacemi o nových domorodých válečných letounech a letadlech Turecka

KOMENTÁŘ: Dnes je záplava zpráv o tureckém zbrojním průmyslu. Kvóta informací o Turecku byla jistě řadou zahraničních médií uspokojena, takže již nezbývá místo na další, takže zahraniční novináři nemají motivaci pátrat dál. Mimochodem je již půl sedmé večer, zprávy z Turecka o Svátku práce veškeré žádné (ale o francouzském ano).

[18:30] Súdánští válčící generálové souhlasí s tím, že pošlou své zástupce na jednání, potenciálně do Saúdské Arábie, i když se obě strany střetnou v hlavním městě navzdory dalšímu třídennímu prodloužení křehkého příměří – vyslanec OSN.

[18:58] Podle Mezinárodní organizace práce je z každých 8 osob vykonávajících nucenou práci jedno dítě a více než polovina těchto případů zahrnuje komerční sexuální vykořisťování.

[19:15] Více lidí bude nuceno uprchnout z bojů v Súdánu při hledání bezpečí a základní pomoci, říká náměstek generálního tajemníka UNHCR Raouf Mazou.

[19:21] "Mnoho pracujících a vyškolených mozků ve zdravotnictví prchá ze Súdánu."
Jak těžké boje v Súdánu eskalují, bitva mezi silami dvou znepřátelených generálů přivedla zdravotnický systém země na pokraj kolapsu.

[19:30] Jocka Zonfrilla, moderátora oblíbené televizní kuchařské soutěže MasterChef Australia, našla policie v Melbourne mrtvého.

KOMENTÁŘ: Po aktuálních a důležitých informacích o dění v Súdánu došlo i na zprávu typu kuriozity. Podvědomě to říká "nic důležitějšího se ve světě ani v Turecku neděje"

[19:52] Výbuch v elektrárně v Savannakhet v Laosu způsobil bouřlivý výbuch, jasná světla a oblak kouře viditelný ze sousedního Thajska 27. dubna. Nebyly hlášeny žádné oběti a probíhá vyšetřování s cílem určit příčinu incidentu.

[20:05] Turečtí emigranti ve Finsku, Švédsku, Kataru a Libanonu začali hlasovat pro prezidentské a parlamentní volby, které se mají konat v celém Turecku 14. května.

KOMENTÁŘ: Oni sice začali hlasovat již ráno, ale to neřešme...

[20:32] Co bude dál s reformami soudnictví v Izraeli?
Danny Ayalon říká, že se zdá velmi nepravděpodobné, že v Izraeli bude existovat široký konsenzus o navrhovaných reformách soudnictví.
Podívejte se na celou epizodu zde (link na Youtube)

KOMENTÁŘ: Jen za dnešek jde o třetí (a opět negativní) zprávu na adresu Izraele. Na to, že jde o kanál o všech zemích a že v Turecku i jinde se děje mnoho dalších věcí, je to věc pozoruhodná...

[20:28] Prvomájové protesty v Paříži ve Francii přecházejí v násilnosti, protože propukají střety mezi demonstranty a policií.

KOMENTÁŘ: Druhá zpráva o Svátku práce, opět z Paříže, opět negativní (a stále žádná zpráva z Turecka).

[21:01] Ředitel turecké agentury obranného průmyslu Ismail Demir hovoří s TRT World a poskytuje nejnovější aktualizace o tureckém domácím bojovém letounu.

KOMENTÁŘ: Oni sice hovořili již odpoledne, v satelitním vysílání TRT World v 19:25, ale nechť...

[21:15] Mezi francouzskou policií a demonstranty propukly střety, když tisíce lidí vyrazily do pařížských ulic na Mezinárodní den pracujících, aby si vybily svůj hněv nad kontroverzní důchodovou reformou francouzského prezidenta Macrona podepsanou minulý měsíc.

KOMENTÁŘ: Již třetí zpráva o tom jak jsou v Paříži francouzští policisté oškliví na demonstranty na Svátek práce.

[21:53] Bílý dům nyní odhaduje, že jen od prosince Rusko utrpělo na Ukrajině 100 000 obětí, včetně více než 20 000 zabitých.

[22:04] Generální ředitel Turkish Aerospace Temel Kotil hovoří s TRT World a vysvětluje vizi Turecka v oblasti letectví pro druhé století

KOMENTÁŘ: Tento rozhovor běžel v přímém přenosu na TRT World ve 20:13. Již se obtížně počítá počet zpráv oslavujících turecký zbrojní a kosmický průmysl.

[22:54] Nové záběry ukazují dům Abú al Qurajšiho, takzvaného vůdce teroristické organizace DAEŠ, poté, co ho Turecko zneškodnilo během operace v Sýrii 30. dubna.

[23:15] Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy vystupuje v izraelském parlamentu v době napjatých vztahů mezi izraelskou vládou a demokratickým prezidentem Joem Bidenem.

KOMENTÁŘ: Je to neuvěřitelné, ale je to již čtvrtá zpráva o dění v Izraeli v jediném dni.

[23:21] Policie zasáhla při prvomájových protestech v Paříži a dalších francouzských městech poté, co do ulic vyšli odpůrci nedávné důchodové reformy prezidenta Emmanuela Macrona. Další demonstrace se konaly v některých částech Evropy a tisíce lidí volaly po změnách práv pracovníků.

KOMENTÁŘ: Stejně neuvěřitelné je, že o dění na pařížských ulicích byla je také čtvrtá zpráva.

To je vše, co se na kanálu TRT World vešlo do zpráv 1. května 2023. Vypadá to, že za 1. květen si prémie zasloužili reportéři z Paříže, Izraele, Ankary a Istanbulu.


...a co se dělo v Istanbulu?

Také letos bylo umožněno vládě příznivému odborovému svazu HAK-İŞ (Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu), aby položili věnce a květiny k Monumentu republiky na istanbulském náměstí Taksim. Provládní média po celý den dělala rozhovory právě se členy této organizace, ale nikoli s jinými.

Na Taksim byl zákaz přístupu (několik stanic metra a lanovky bylo na příkaz istanbulského guvernéra vyřazeno z provozu), celé náměstí bylo obklopeno jak několika řadami policejních zátaras, tak i řádnými a speciálními policejními jednotkami. Dokonce kdo jen rozprostřel transparent i ulice daleko od Taksimu, byl hned napaden uniformovanými i civilními jednotkami a zpacifikován. Ze strany protestujících byla hlášena zranění.

Na asijské straně Istanbulu se v Maltepe konalo obří shromáždění istanbulských pracujících a příznivců současné opozice (především strany CHP). Celá akce proběhla v klidu, nejsou hlášeny žádné problémy. O Svátku práce v Istanbulu i Turecku jsme včera psali v článku Turecké volby 2023: V Istanbulu se podporují i zakazují oslavy svátku práce, očekávají se dopravní problémy.

A tak je to ohledně médií a předvolební nálady v Turecku se vším.

Petr Vnouček

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,