Přeskočit na hlavní obsah

Turecko chce přeskočit 5G a přejít na 5.5G, ale až roku 2026

Turecko patří mezi země, které stále používají sice pokročilou, ale stále jen čtvrtou generaci mobilního internetu. Představitelé Turecka v posledních letech hovoří nejen o páté generaci, ale dokonce o šesté generaci. Jak vypadá aktuální situace?

Ministr dopravy a infrastruktury Abdulkadir Uraloğlu zdůraznil, že chtějí přejít na 5G ve správný čas a za správnou cenu: "Chceme přejít na 5G ve správný čas a za správnou cenu. Dokončíme licenční a povolovací proces a pravděpodobně přejdeme na 5G v roce 2026. Ve skutečnosti to nebude 5G, ale něco jako 5.5G. Protože už dosáhl určitého bodu. Sledujeme také 6G ve světě a účastníme se jednání, která s ním souvisejí. Ani tento proces si nenecháme ujít."

Samotné technologie mohou být problém, kdy Turecko se nejdříve snažilo je získat ze zahraničí, později že si je vyvinou a vyrobí sami.

MIMOCHODEM: Příznivci konspiračních teorií po dobu pandemie COVID-19 kromě jiného tvrdili, že se tato nemoc šíří základnové stanice 5G. Nebyli ale schopni vysvětlit jak elektromagnetické vlny dovedou vytvořit RNA strukturu a jak to navíc zvládnou i tam, kde 5G vůbec není.

 Nyní se ukazuje, že přechodu na vyšší generaci než současnou 4.5G v Turecku brání již neexistence licencí pro příslušné frekvence. Aukce příslušných kmitočtových pásem má v Turecku teprve proběhnout, a to v příštím roce neboli roku 2025. V Česku toto již proběhlo. Český telekomunikační úřad dne 7. srpna 2020 zahájil výběrové řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů pro zajištění sítí elektronických komunikací v kmitočtových pásmech 700 MHz a 3400–3600 MHz.


Jaké jsou teoretické maximální rychlosti pro jednotlivé generace a technologie?

Jsou následující:

Mobilní standard Maximální přenosová rychlost

  • 2G (GPRS) 0,1 Mb/s
  • 2G (EDGE) 0,3 Mb/s
  • 3G (UMTS) 2 Mb/s
  • 3G (HSPA) 7,2 Mb/s
  • 3G (HSPA+) 42 Mb/s
  • 4G (LTE) 150 Mb/s
  • 4G (LTE-A) 300 Mb/s
  • 4.5G (LTE-A Pro) 1 Gb/s
  • 5G 10 Gb/s
  • 5.5G (5G-Advanced) 20 Gb/s

Uvedené maximální rychlosti je nutno brát jako čistě a silně teoretické, ke kterým se někdy reálné rychlosti ani nepřiblíží.


Vodafone Tűrkiye: Na 5.5G jsme připraveni

Vrchní ředitel (CEO) Vodafonu Türkiye pan Engin Aksoy řekl: "Dokonce i do doby, než bude přidělena frekvence 5G, pokud je 700 MHz již otevřeno pro použití, myslíme si, že to bude velmi užitečné. Otevření této frekvence zvýší rychlost a kapacitu internetu pro uživatele v Turecku. Je velmi důležité zaměřit se na efektivitu spektra s aktualizací technologií a jako operátoři musíme investovat do nových technologií, ne do starých. To je možné pouze přidělením nových frekvencí a uzavřením starých. Nařízení v této oblasti očekáváme ve druhé polovině roku."


Ergin Ersoy (zdroj: Engin Aksoy)


Aksoy připomněl globální aktivity společnosti Vodafone v oblasti 5.5G: "Jsme připraveni spustit 5.5G v Turecku již dnes. Až se souběžně s kalendářem vyhlášeným naším ministrem uskuteční výběrové řízení, až se 5G dostane k občanům, budeme jako Vodafone Türkiye poskytovat služby 5.5G našim zákazníkům. Jsme na to připraveni jak díky našim globálním zkušenostem, tak díky testům, které jsme v Turecku provedli. Naše technická infrastruktura je připravena, jsme schopni tuto službu v Turecku poskytovat. Jakmile bude 5G v Turecku spuštěno, budeme našim zákazníkům v Turecku nabízet služby 5.5G."


Kde je 5G v této chvíli?

Na mapě nPerf.com se 5G plošně vyskytuje v západní a střední Evropě (poslední výspou 5G na východě jsou Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko), části Bulharska a Řecku, Jižním Kypru a Izraeli, některých státech Perského zálivu (samozřejmě se pokrývá jen území obydlené lidmi) a pak až v Indii.


pokrytí 5G podle nPerf (zdroj: nPerf.com/en/map/5g)


Přímo v Turecku je několik testovacích základnových stanic 5G, typicky na mezinárodním Letišti Istanbul (tedy největším, na evropské straně města).


Na téma 5G jsme psali:

[2024-03-06] Turecko přejde na mobilní 5G roku 2026. Možná. Česko již pracuje na 6G
[2024-02-27] Turecko se chystá na mobilní 5G a 6G. Kde v Turecku už 5G je?
[2023-02-28] 
5G v Turecku ještě vlastně není, ale je v plánu. Už řadu let
[2022-03-24] Který turecký operátor má nejen pro iPhony nejvíc služeb?
[2020-02-13] Který operátor má pro iPhony nejvíc služeb?
[2015-04-22] Erdoğan: 5G v Turecku roku 2017

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

USA varují své občany v Turecku

[ AKTUALIZOVÁNO VE 14:01 ] Velvyslanectví USA na Velký pátek 29. března 2024 zveřejnilo varování pro své občany, které ale platí pro všechny cizince, které na území Turecka pobývají: Zprávy pro občany USA: Kontrola imigračních dokladů Velvyslanectví USA si je vědomo zvýšeného vymáhání imigračních zákonů v celé zemi. Podle tureckých zákonů musí mít všechny osoby v Turecku vždy u sebe průkaz totožnosti s fotografií a jsou povinny na požádání policii předložit své doklady. Turecká policie běžně kontroluje doklady totožnosti a imigrační doklady, včetně povolení k pobytu a/nebo vstupních razítek. Osoby, které nemohou okamžitě předložit doklady o své totožnosti, občanství a legální přítomnosti v Turecku, mohou být zadrženy nebo převezeny do deportačního centra.  Kontroly dokladů mohou být prováděny na policejních kontrolních stanovištích nebo úředníky na ulici či v jakékoli formě veřejné dopravy, včetně autobusů, vlaků a trajektů. Turecké orgány mohou být v civilu a nemusí být okamžitě ident

Tragické následky vichřice v Turecku: mrtví, nezvěstní, potopené lodě, záplavy, sníh, školní prázdniny

[ AKTUALIZACE V 13:55 ] Žáci a studenti Turecka měli skvělé rozloučení s týdenními podzimními prázdninami. Od pátku do pondělí bylo území skoro celé republiky a okolní moře bičováno vichřicí a silným deštěm. Rušeny byla jak lodní, tak letecká spojení. I tak se bohužel Turecko nevyhnulo ztrátám na životech. Sníh: Některé silnice musely být uzavřeny Začněme bílou nadílkou, která na některých místech severního Turecka dosáhla až půl metru. Některé silniční tahy byly vyřazeny z provozu i přes veškerou snahu silničářů. Na řadě míst pod velmi těžkým mokrým sněhem padaly stromy, objevily se i sesuvy půdy.  MIMOCHODEM : Někteří pod návalem emocí a informace o sněhu v Istanbulu sdílejí snímky zasněženého historického centra Istanbulu, spousty sněhu na některých známých ulicích. Snímky jsou sice pravé, ale z jiné doby. Sněžení přineslo sice nadílku do Istanbulu, ale zcela mimo historické centrum, dokonce většinou i mimo obydlené části města. Sorry folks, next time! silnice Orhaneli-Bursa na jih