Přeskočit na hlavní obsah

Partnerství mezi Jihomoravským krajem a tureckou provincií Mersin podepsáno

 Jak uvádí Jihomoravský kraj, podpisem memoranda o vzájemné spolupráci v pátek 2. září 2022 vyvrcholila návštěva delegace tureckého města Mersin na jižní Moravě.

Memorandum podpisem stvrdil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a starosta tureckého Mersinu Vahap Sečer (CHP). Slavnostnímu aktu byli přítomni náměstek hejtmana Jan Zámečník a radní Vladimír Šmerda. Vůli spolupracovat obě strany symbolicky završily společným vysazením stromu v areálu vily Löw-Beer.


Vahap Sečer (vlevo) a Jan Grolich (vpravo)


Sám Vahap Sečer to na Twitteru komentoval následovně: Při mé zpětné návštěvě hejtmana Jana Grolicha a Jihomoravského kraje, kterému se také říká křemíkové údolí České republiky, který má nejhustší železniční systém v Evropě o délce 9500 km, jsme podepsali dohodu o vzájemné dobré vůli a spolupráci mezi Jihomoravským krajem a Mersinem.

MIMOCHODEM: Označení Jihomoravského kraje křemíkovým údolím České republiky lze chápat jako nadsazené. Navíc za skutečnou obdobu kalifornského "křemíkového údolí" lze považovat Rožnov pod Radhoštěm, kde se procesory dříve opravdu vyráběly, případně dnes části Brna, kde se ale procesory nebo čipy obecně nevyrábějí, ale částečně navrhují, případně je v Brně řada vývojářských poboček významných firem, například IBM, Siemens apod., z místních firem třeba Grisoft > AVG Technologies (dnes součástí pražské společnosti Avast), Cígler Software (dnes Solitea Česká republika), Illusion Softworks > 2K Czech, Kiwi.com, Zoner a další. Záměna Brna za Jihomoravský kraj lze tureckému partnerovi odpustit, když je Brno jeho součástí.

Samo město Mersin na jihu Turecka je velmi ploché a přímo vybízí k podpoře cyklistiky, což město také dělá (psali jsme). Město má také největší a tudíž nejdůležitější přístav Turecka (o jeho odvrácené stránce jsme psali).

MIMOCHODEM: Nejčastěji je známo partnerství mezi městy, kterému se říká družební či sesterská města. Partnerství ale uzavírají také například kraje, jak je z výše uvedeného příkladu patrné.


Kdo je kdo?

Provincie Mersin má rozlohu 15853 km² a člení se na 13 okresů a má 1 868 757 obyvatel. Provincie je západní částí regionu zvaného Čukurova, který má určité společné s prvky právě s Moravou (od zemědělství na jihu po doly na severu, tedy při binárním dělení Česka na Čechy a Moravu). Provincie Mersin je známa svou bohatou přírodou, ale také zemědělstvím od banánových plantáží až třeba po bavlníkové (Turecko je sedmým největším producentem bavlny na světě). Bohaté zdroje vody slouží jako její zdroj nejen pro provincii jako takovou, ale také pro Severokyperskou tureckou republiku (psali jsme). Kolují zvěsti o tom, že také provincie Mersin má být rozdělena na dvě (psali jsme).



Jihomoravský kraj není třeba příliš představovat. Má rozlohu 7188 km² a je tvořeno sedmi okresy. Oproti provincii Mersin má tedy zhruba poloviční rozlohu. K 31. 12. 2020 měl Jihomoravský kraj 1 195 327 obyvatel, takže asi dvě třetiny provincie Mersin.



Města jsou sice od sebe poněkud dál (na delší procházku), ale to nemění nic na partnerství.




Jak to začalo?

O možné spolupráci Jihomoravského kraje s tureckým regionem Mersin jednal v pondělí 17. května 2021 hejtman Jan Grolich s tureckým velvyslancem Egemenem Bağışem. Společně s velvyslancem si hejtman následně prohlédl vnitřní prostory a vybavení Jihomoravského inovačního centra, kde se jednání konalo.

Půl roku poté (přesně 9. – 11. listopadu 2021) jihomoravská delegace vedená hejtmanem Janem Grolichem zamířila do tureckého regionu Mersin. Spolu s hejtmanem pracovní cestu absolvoval také radní Vladimír Šmerda a předseda zastupitelského výboru pro meziregionální vztahy Petr Springinsfeld. Jihomoravané v Turecku jednali o problematice odpadového hospodářství, boji se suchem, spolupráci v oblasti školství, inovací, vinařství a prevence katastrof. Delegaci přijal starosta tohoto téměř dvoumilionového města Mersin Vahap Sečer i guvernér regionu Ali İhsan Su. Nechyběla například jednání ve vodárenském podniku města nebo návštěva česko-turecké společnosti TemSA, která zabývá výrobou autobusů (psali jsme).

A nyní (v pátek 2. září 2022) byl (pro změnu zase na Moravě) podepsán výsledek předchozího jednání.

MIMOCHODEM: Provincie Mersin letos oslavila 20 let od přejmenování z Ičel na Mersin (psali jsme). Bohužel tuto změnu ještě nezaregistroval Microsoft, a tak vytrvale například v mapách v Excelu uvádí Ičel, ačkoli se ve zdrojových datech Mersin (psali jsme).

Jako se Česko či Slovensko administrativně člení na kraje, Maďarsko na župy, Polsko na vojvodství, Německo na spolkové země, Francie na regiony, španělsko na autonomní společenství, Turecko je děleno na provincie.

MIMOCHODEM: Slovensko je sice dělené na kraje, které vede předseda samosprávného kraje, ale neoficiálně se mu ještě z dob Uherska říká župan (tím se myslí funkce a nikoli domácí oděv, převlečník).

Podle Wikipedie je kraj územní jednotkou menší než stát (případně země) a obvykle větší než okres. To odpovídá také tureckému dělení, kdy provincii říkají "il" a okresu "ilče". Proto se při překladu (nejen) do češtiny používá často nesprávně pojmu "město", ačkoli by se mělo použít "provincie". Turecko totiž nerozeznává rozdíl mezi hlavním městem provincie a provincií jako takovou.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,