Přeskočit na hlavní obsah

Velké zemětřesení v Istanbulu s městem laškuje. Nervozita stoupá

Odborníci opření o statistiku tvrdí, že v Istanbulu dochází k silnému zemětřesení nad magnitudo 7 zhruba jednou za 250 let. Podle některých z nich již Istanbul "přesluhuje", protože čas vypršel, takže to velké hrozí každým okamžikem. V sobotu malé zemětřesení právě v očekávaném budoucím epicentru naznačuje, že příroda na Istanbul nezapomněla.

V sobotu 19. srpna 2023 nastal v 17:43 místního času nastalo zemětřesení o síle 3,8 (později zpřesněno na 3,9) s epicentrem asi 29 kilometrů jiho-jihozápadně od Silivri (nejzápadnější část Istanbulu) nebo asi 60 km jihozápadně od bývalého mezinárodního Atatürkova letiště.

Toto zemětřesení bylo natolik slabé, že jen malé množství citlivých lidí, lidí ve výškových budovách na některém podloží byli vůbec schopni zemětřesení cítit. Istanbulem ale otřásla zpráva o tomto zemětřesení.


zdroj: gulsehir.com


Lidé na první pohled zemětřesení ignorují. Normálně chodí do práce, smějí se, rozčilují se, jezdí městskou dopravou, chodí do parku, do kina. Ale jen při soukromém hovoru s nejbližšími přáteli či rodinou se přiznají, že je zpráva toto malém zemětřesení vystrašila. Ptají se sami sebe, jestli to je předzvěst blížícího se velkého zemětřesení, nebo mohou jen mávnout rukou.


zdroj: emsc.eu


Poslední silnější zemětřesení

Poslední středně silné zemětřesení s epicentrem přibližně ve stejném místě (40°53'24.0"N 28°10'22.8"E neboli 8GGCV5QF+X6) zažil Istanbul 26. září 2019 v 13:59 místního času, a to o síle 5,8 ML / 5,7 Mw. Následky naštěstí nebyly tak tragické. Zemřela jediná osoba (a to na infarkt), zraněno bylo 43 osob. Ovšem škody byly zjištěny ve strukturách 473 domů.


epicentrum zemětřesení 26. září 2019


Pokrytí mobilních telefonů společností Türk Telekom, Turkcell a Vodafone bylo po zemětřesení po určitou dobu celostátně přerušeno, zatímco mobilní internetové služby a pevné linky postiženy nebyly. To překvapilo řadu lidí i odborníků, že i tak relativně slabé zemětřesení mělo tak silný vliv na mobilní síť.

MIMOCHODEM: Zemětřesení nad magnitudo 5 není tak časté. Za posledních 14 dní (tedy dva týdny) bylo v rámci Evropy jediné (na Krétě 13. srpna, M5,0), v rámci Evropy a blízkého okolí byly tři (již zmíněné, dále 10. srpna v Turecku s M5,2, psali jsme, konečně 16. srpna M5,2 v Turkmenistánu). Rozhodně to nejsou desítky denně, jak si mnozí myslí, ale také to nejsou jednotky ročně. Ročně se celosvětově počítá počet zemětřesení s M7 a více na přibližně 10 až 20.



Jak z výše uvedeného grafu vyplývá, letošní počet velkých zemětřesení (pět) je vysoce pod průměrem, takže nás ve zbytku roku ještě několik silných zemětřesení někde na zeměkouli čeká. Jestli bude jedno z nich v Istanbulu či v Turecku, to nikdo nedovede předpovědět.

LOTERIJNÍ OTÁZKA: Není to nějaká fáma, hra politiků, odvádění pozornosti či cokoli dalšího? Ne, opravdu není. Nebezpečí je reálné. A kdy to může přijít? Kdykoli. To nikdo neví. Může být být kdykoli v příští vteřině, minutě, hodině, dni, týdnu, měsíci, roce, desetiletí, století. Nejpřesnější údaj, který lze o termínu říct je, že nikdo neví. I přes snahu odborníků celého světa se dodnes nepodařilo vytvořit spolehlivý způsob jak předvídat blížící se zemětřesení. Maximálně se dělají odhady a pravděpodobnost.


zdroj: emsc-csem.org


Někteří se z Istanbulu již odstěhovali, někteří to plánují. Někteří se alespoň stěhují v rámci Istanbulu do bezpečnějších čtvrtí, do bezpečnějších budov. Istanbul horečně varuje celé město a upozorňuje na domy, které by zemětřesení nevydržely. Také se připravuje na záchranné práce včetně distribuce pomoci a odvoz lidí pryč z budoucí zasažené oblasti. Vytyčuje se oblast, kterou by mohla zasáhnout případná vlna tsunami. Přestože se snaha od zemětřesení v únoru rapidně zvýšila, stále ještě není učiněno dost na to, aby to stačilo.

Na téma jsme psali:

[2023-08-10] [UPDATE-2Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5
[2023-07-25] Turecko si losuje jestli zemětřesení, sucho, horko, povodeň nebo požár
[2023-04-24] Turecké volby 2023: Jak budou volit lidé postižení zemětřesením?
[2023-04-17] Ortodoxní Velikonoce po zemětřesení
[2023-04-16] Turecko opět shromažďuje hračky a knihy dětem po zemětřesení
[2023-03-01] 
Turecké zemětřesení hýbe fotbalem, ten hýbe politikou, ta fotbalem
[2023-02-22] Charitativní diplomatický lyžařský závod na pomoc obětem tragického zemětřesení
[2023-02-22] 
Istanbulem obchází děs jménem "tak příště my"
[2023-02-21] Třetí silné nezávislé zemětřesení přepisuje dějiny
[2023-02-20] Speciální sušenky po zemětřesení
[2022-11-23] Zemětřesení 6,0 poblíž Istanbulu, desítky zraněných a 1 mrtvý
[2022-11-02] POZOR! 12. listopadu Turecko uspořádá cvičení, simulaci zemětřesení
[2022-10-04] Je silné zemětřesení v Istanbulu na spadnutí?

A tak je to ohledně Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,