Přeskočit na hlavní obsah

Istanbulem obchází děs jménem "tak příště my"

Istanbul se již od katastrofického zemětřesení 17. srpna 1999 připravuje na to, že příště to bude právě v největším tureckém městě. Obavy ale byly poměrně mírné, jak odpovědné osoby všech možných orgánů jednaly velmi vlažně. Ostatně ani veřejnost nebyla nijak přehnaně aktivní a chování mocipánů byli ochotni i přehlížet. Tomuto podceňování je, zdá se, konec.

Lidé chodí po ulicích, na první pohled se nic neděje. Ale když se potkají známí, je vidět v jejich očích strach, i když se jej snaží maskovat. V hovorech také přijde řeč na zemětřesení.

"Náš barák támhle zemětřesení nemá šanci přečkat," říká paní Aslı, která má na předměstí Istanbulu krejčovský salon pro ženy a děti. "A tenhle, kde pracuju, ten taky nevypadá, že by zemětřesení přečkal." A takových jsou po Istanbulu tisíce a tisíce.


Sociální média: fakta z jihovýchodu děsí

Média hrají silnou roli. Tentokrát se poprvé tak masivně zapojila také sociální média, kde lidé sdílejí minulé i současné zkušenosti z místa tragédie. Na povrch se dostávají neuvěřitelné příběhy ignorantství odpovědných osob i úřadů, nelidské chování některých lidí atd. Například v provincii Antalya brutálně stouply v posledních dnech nájmy, reagující na prostou prudce zvýšenou poptávku. Že novými nájemníky jsou uprchlíci ze zemětřesné zóny, kteří přišli o střechu nad hlavou, to některé vlastníky nezajímá.

Vedle toho se dozvídáme neuvěřitelné (ale reálné) příběhy nezištné pomoci ze stran jak bezejmenných jednotlivců, tak organizací a celebrit, příběhy záchranářských psů, zachráněných lidí, psů či koček, příběhy o tom, jak od záchranářů nechtějí peníze ani hoteliéři, taxikáři ani při nákupu v obchodech, podobná vlna solidarity je také s lidmi, kteří se odtamtud dostanou jinam.

MIMOCHODEM: Někteří prodejci či kartové řetězce odmítají přijímat bezkontaktní čipové karty (přesněji řečeno bezkontaktní platby s nimi). Má to prý předejít zneužívání karet, které byly a jsou nacházeny v místě zemětřesení. Vyžadují tedy použití čipu či magnetického proužku a zadání PINu.

Lidem mimo zemětřesnou oblast sdílené příběhy i fotografie pomáhají k tomu, aby se probudili ze sladkého nevědomí a konečně začali jednat (a aby začali sami od sebe). A řada snímků hlavně o stavu budov nejsou jen z místa zemětřesení, ale také odjinud (například samotný Istanbul, Izmir, Bodrum apod.). Právě v Bodrumu varovali před jistým hotelem, jehož nový majitel ignoroval tristní stav nosné konstrukce a bez její nápravy se rozhodl ještě tři patra přistavět. Budoucí dovolenkáři nebudou tušit, že jsou v časované bombě.

Články na Žít Istanbul na téma zemětřesení:

[2023-02-21] Třetí silné nezávislé zemětřesení přepisuje dějiny
[2023-02-20] Speciální sušenky po zemětřesení
[2023-02-17] Turecký prezident navržen na Nobelovu cenu míru
[2023-02-16] Rychlé platby v Turecku zvyšují limit na čtyřnásobek
[2023-02-15] Turecko připravuje vlastní SoC procesor Kırmık
[2023-02-14] Turecká realita: Jak předejít obětem při zemětřesení?
[2022-11-23] Zemětřesení 6,0 poblíž Istanbulu, desítky zraněných a 1 mrtvý
[2022-11-02] POZOR! 12. listopadu Turecko uspořádá cvičení, simulaci zemětřesení
[2022-10-04] Je silné zemětřesení v Istanbulu na spadnutí?
[2022-01-11] Zemětřesení u tureckého Mersinu o síle 6,4
[2021-12-29] Zemětřesení v 8 hodin 8 minut 8 sekund
[2021-08-19] Turecko: Povinné pojištění proti zemětřesení
[2021-08-17] 22 let od zničujícího zemětřesení u Istanbulu
[2021-04-13] Zemětřesení u Bodrumu o síle 5,1
[2020-11-06] Jak by dopadl Istanbul při zemětřesení o síle 7,5?
[2020-11-03] Zemětřesení 4 dny poté: víc než 1000 otřesů
[2020-11-02] Zemětřesení u Izmiru vyvolala tajná loď!
[2020-10-31] Zemětřesení mezi Řeckem a Tureckem: 7 stupňů


Není to jen panika?

Odborníci z více zemí upozorňují na to, že se pravděpodobnost zemětřesení se v oblasti Istanbulu zvýšila. Ředitel Výzkumného ústavu zemětřesení Prof. Dr. Dogal Kalafat v posledních dnech uvedl, že do 7 let se může očekávat zemětřesení o síle vyšší nežř 7 s pravděpodobností 64 %.

Že jednou bude silné zemětřesení v oblasti Istanbulu, to považují odborníci za jisté. Nejisté je jen kdy to přijde a jak silné to bude (hovoří se o jednom velmi silném otřesu, případně o dvou menších). Istanbul leží velmi blízko Severoanatolského zlomu, po kterém se silná zemětřesení posouvají v posledním století směrem k Istanbulu.

Jiné zdroje uvádějí, že statisticky je v Istanbulu silné zemětřesení jednou za 250 let. Poslední silné bylo 22. května 1766, kdy dosáhlo Mw 7,1 a zemřelo při něm 4 tisíce lidí. Zemětřesení 10. července 1894 se sice jmenuje po Istanbulu, ale ve skutečnosti bylo východně od něj (v Izmitském zálivu), podobně jako zemětřesení ze 17. srpna 1999. Podle historických pramenů mělo zemětřesení z roku 1894 vyvolat tsunami výšky 1,5 metru.


Nastane exodus z Istanbulu?

Začínají se objevovat informace, že údajně někteří obyvatelé Istanbulu jej plánují opustit. Na druhou stranu je stále plno takových, co míří naopak do Istanbulu. Jsou to jednak ti, kteří o místní situaci tolik neví (či si její dopad neuvědomují), nebo ti, kteří prchají z místa aktuálního zemětřesení do Istanbulu (za příbuznými či známými, za vidinou práce a peněz atd.). Doposud počet obyvatel Istanbulu spíš hrozivě narůstal.


Jak otestovat již stojící dům?

Již vnější pohled dovede napovědět, že s domem nemusí být vše zcela v pořádku. Odborník pak může vyjádřit podezření, že opravdu může být zle. Mírný test je odhalení části železné armatury v betonu a zjištění stavu. Důkazem stavu betonu jako takového i hlouběji je vzorek, který se z budovy vyřízne a předá laboratoři na otestování.


vzorek betonu z konstrukce domu (zdroj: turkiyegazetesi.com.tr)


Řada současných staveb právě použitý beton také odlijí do nádoby, kde ztvrdne a slouží jako vzorek pro následné testy. To napoví nejen kvalitu betonu, ale také časování stavby (délky technologických přestávek), jako kdy odbednit, kdy je možné již beton zatížit atd.


Guvernér Istanbulu: 93 škol nevyhovuje

Děs v očích se ale netýká jen lidí "dole". Vyděsil se například úřad guvernéra Istanbulu (kromě jiného). Nechali udělat expertízu ve svých školách a zjistili, že 93 (!) z nich nevyhovuje do té míry, že musejí být opuštěny (76 bude zbouráno, 17 bude rekonstruováno), což se děje ode dnešního dne:

Od pondělí 20. února 2023 budou naši žáci v těchto 93 rizikových školách a školských zařízeních za koordinace našich okresních hejtmanství, zemského a okresního ředitelství národního školství přeřazeni do škol bezpečných pro zemětřesení a budou se i nadále vzdělávat.

MIMOCHODEM: Je 93 škol moc, málo, akorát? Jak se to vezme. I kdyby se jediná při zemětřesení zřítila, stane se hrobem pro stovky žáků, studentů, učitelů, i to je příliš. Stejná zpráva uvádí, že se průzkumy týkaly kromě jiného 1418 škol, které byly postaveny před rokem 1999. Při porovnání, přehled všech státních, veřejných, církevních a soukromých základních škol v Brně zmiňuje 97 škol (v celém Brně).

Zde je plné znění vyjádření:



A proč právě ode dneška? Protože po dvou týdnech pololetních prázdnin měli žáci, studenti i učitelé další dva týdny "zemětřesných prázdnin". Do škol se vracejí právě dnes (žáci a zaměstnanci oněch 93 škol se nevracejí do své školy, ale do jiné, přidělené).

MIMOCHODEM: Laická veřejnost si někdy není zcela jistá stupnicí pro hodnocení zemětřesení. Protože je logaritmická, každé zvýšení magnituda o jeden stupeň znamená množství uvolněné energie vyšší o odmocnina z tisíce neboli 31,6x. Takže rozdíl například mezi zemětřesením 4 a 5 je, že pátý stupeň znamená oproti čtvrtému uvolnění 31,6x většího množství energie. Svůj vliv také hraje hloubka epicentra, což zase závisí na typu zemětřesného zlomu (ale zemětřesení jsou nejen tektonická, ale vulkanická nebo řítivá).


Odborníci: Kompaktní budovy s poctivou konstrukcí i materiály

Tím se naráží na mnoho aspektů, nastiňme jen některé:

Odborný dohled. To není pouze ze strany budoucího vlastníka a provozovatele (včetně budoucích obyvatel), ale také ze strany kontrolních orgánů města, provincie, státu. Potom příliš často se problém viditelný od začátku přehlédne (někdy s pomocí "krabice od vína" neboli kapříků, jak se přesvědčil svého času David Rath).

Podloží. To se často ignoruje, takže se nezohledňuje například měkké podloží a nezpevňuje se. Takový dům si při zemětřesení prostě "může lehnout" (jako bylo vidět u některých velmi nových plochých "paneláků").

Poctivé materiály. Stavební boom v Istanbulu ze 70. let při divokém rozšiřování směrem na západ způsobil, že se používal naprosto nevhodný mořský písek. Výsledný železobeton sice chvíli držel, sůl z písku ale začala dělat své. Vedle korodující železné konstrukce se z pevného betonu stává vysoce drolivý perník. Takových domů jsou v Istanbulu stále desetitisíce (každý obvykle se čtyřmi až pěti patry, obvykle co patro, to jeden byt). Týká se to ale také novějších staveb včetně výškových, kde se ignorovaly všechny možné předpisy včetně použitých materiálů. V Istanbulu třeba se hovoří o tom, že se někde údajně používá železo dovezené z Číny, které se má údajně drolit.

Testování a kontrola. Již postavený dům je dobré kontrolovat. Za prvních 6 dnů po zemětřesení na jihovýchodě Turecka požádalo jen Istanbul přijal více než 40 tisíc žádostí o kontrolu budov. To nelze udělat přes noc, nějakou dobu to trvá. Ale u již zkontrolovaných budov se zjistilo, že 318 z nich se zhroutí rovnou a 1125 dalších je vysoce ohroženo.

Poctivá přiměřeně vhodná konstrukce. Některé domy jsou dokonce tak nevhodné konstrukce, že by spadly i bez zemětřesení. Odolnost navíc výrazně zlepšuje izolace budovy od pohybů v okolí (izolátory ve spodní části budovy). Výškové budovy mohou mít navíc i tlumič ve výšce, což je obvykle zavěšené obří závaží (a řada dalších opatření). Staří architekti Osmanské říše věděli dobře jak navrhnout a postavit budovu tak, aby i tehdejšími technologiemi a materiály odolá zemětřesení. Jsou to ony typické domy s převisy (laicky řečeno od prvního patra výš je dům do šířky větší, viz osmanské domy v Safranbolu i jinde, osmanské dřevěné domy, tzv. turecký dům apod.), samozřejmě důvodů je či bylo víc než jen zemětřesení.


dřevěné domy v ulici Kızıl Mescit, čtvrť Nişancı, městský obvod Eyüpsultan, Istanbul


Šetrné používání. Ignorace všeho vykazují některé stavby, kde se pro přídavné položení vody, elektřiny, plynu či internetu klidně naruší nosné konstrukce, někdy zásadně. Pak jde zhroucení stavby na vrub jak oněm "odborníkům", kteří takto narušili konstrukci domu, tak vlastníkům, kteří si nezajistili přiměřené odborníky a ani jejich kontrolu.

Šetření na správném místě. Něžně řečeno nedostatečný cit pro techniku a fyzikální zákony je (nejen) v Turecku poměrně problematický například pro ušetření nákladů. Konstruktér a stavbyvedoucí raději do koupelny nového bytu osadí kýčovité rádoby pozlacené zrcadlo (rádoby vypadající jako z Osmanského paláce), než aby přidal tam, kde je to pro provoz i konstrukci domu lepší. Tím se snadno zalepí oči příznivcům "pořádků Osmanské říše" (ačkoli tam leccos vypadalo o dost jinak). V koupelnách například chybějí větráky, takže následně místnosti obvykle uprostřed bytů rády a často plesniví. Tzv. husí krky pro elektrický rozvod je také příliš často neznámým pojmem.

Přísná a důsledná kontrola nájemníků. To se týká všech, ale víc obchodů. Ti mohou v rámci boje o zákazníka klidně zbourat nosnou příčku, protože jim v obchodě překáží. To se stalo v Antakyi v Rende Estate, stížnosti obyvatel a návštěvníků nebyly vyslyšeny (dokonce ani konstruktér, který poslal stížnost přímo starostovi města, bezúspěšně), takže z velké budovy stala nejen hromada sutin, ale také masový hrob všech, kteří tam v tu dobu byli.


Otřes psychikou pomáhá překonávat bariéry

Mnohé staré nevyhovující budovy již jsou strhávány, ovšem majitelé jednotlivých bytů vedou žabomyší války o všem možném (zda vůbec stavět nový dům, za kolik, kým, kdo si kolik ukousne navíc atd.). Ovšem vidina smrtky nad vlastní postelí otřásla mnohými natolik, že se na stavbu začali dívat pragmaticky s tím, že stavět se musí a pokud možno hned, včera bylo pozdě.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,