Přeskočit na hlavní obsah

Istanbulská válka o vodu začíná, nádrže jsou pod 20 procent

Nepřetržité dodávky čisté pitné vody jsou ve střední Evropě samozřejmostí již od 20. století. To platí také pro Istanbul, ale poslední týdny začínají naznačovat, že ještě letos mohou začít zlé časy.

Pokles objemu vody v nádržích pod 20 procent se typický spíš pro prosinec než říjen. Období dešťů, které nádrže dovede plnit, přichází typicky až s počátkem ledna, do kterého chybí téměř čtvrt roku.


Stále častější výpadky dodávek vody

Nejde o plánovanou údržbu, ale o výpadky, které nejsou dopředu hlášené, jsou veřejnosti vykázané jako nehody. Část z nich může jít na vrub stále častějšímu bourání starých domů a stavbě nových domů (tedy odpojení a opětovné zapojení do vodovodního řadu). Současně je problém se stárnoucím vodovodním řadem, který je stejně jako Istanbul sám vystaven zemětřesením, které mají neblahý vliv a zkracují životnost. Navíc s čekávaným silným zemětřesením mohou nastat případy, že po odkrytí řadu se přijde na doposud skrytý problém, který se preventivně rovnou opraví (tedy neplánovaně). Istanbul musí právě vzhledem ke stále hrozivějšímu nedostatku vody hlídat i sebemenší únik vody.


Vody pod 20 procent

Už od léta se objevují fotografie, jak v některých nádržích je tak málo vody, že se na jejich dně pase dobytek.


dno jedné nádrže pro vodu zásobující Istanbul


Následující graf znázorňuje souhrn procenta objemu vody v istanbulských nádržích. Červeně vyznačené dny znamenají mezidenní pokles, modré mezidenní vzestup.



MIMOCHODEM: Přívalové srážky znamenaly nejen povodně i se ztrátami na životech od Bulharska přes Turecko až po Řecko, ale také zvýšení objemu vody v nádržích pro Istanbul (psali jsme článek Lokální záplavy od Bulharska přes Turecko po Řecko, několik mrtvých).

Níže uvedený graf znázorňuje mezidenní rozdíly. Nárůst objemu vody je modře, pokles rychlejší než 0,3 % červeně.



Níže je denní spotřeba Istanbulu. Hodnoty pod 3 miliony kubíků jsou modře, nad 3,5 milionu červeně.



xxx


Hrozí návrat do středověku

Bez dodávky vody se domácnosti vracejí do dob před průmyslovou revolucí. Vysloveně pitnou vodu pro přímou konzumaci (nejen) v Istanbulu lidé řeší nákupem balené vody, nejčastěji ve vratných nádobách objemu 19 litrů. Z toho lze pokrýt i vodu pro vaření, při nejhorším také vodu pro doprovodné kuchyňské činnosti (mytí zeleniny a ovoce, propláchnutí těstovin, rýže apod.), i když už to je hraniční. Řada domácností si pro takové případy dopředu chystají nádoby s vodou natočenou z vodovodu.

MIMOCHODEM: Mnozí na zprávách o nedostatku vody v Istanbulu cynicky a hloupě reagují stylem "nemají chleba, tak ať jedí koláč", přesněji řečeno když jim nepoteče voda z vodovodu, ať si ji objednají v oněch 19litrových barelech. Kde se ale vezme voda v nich, to už neřeší, natož, že člověk nepotřebuje vodu jen pít, ale také s ní mýt a také se s ní mýt.

Další je ohřev vody. Také běžné kombinované ohřívače potřebují mít minimální průtok vody, jinak se ohřev nespustí. Řešením je ohřev vody v hrnci a příslušné aplikování. Protože prádelní hrnec již domácnosti neznají, je ohřev vody tímto způsobem poněkud obtížný. V některých domácnostech si to ještě zpestří ohřevem v rychlovarných konvicích (pokud možno alespoň dvou a na stejném jističi), takže mohou připravit o elektřinu zásuvky ve svém bytě, komplet byt, případně i celý dům.

Jakmile dojde na provoz strojů jako je myčka nádobí nebo pračka, to nelze nahradit nijak, protože běžná bílá technika nepodporuje alternativní způsob dodávky vody. Cestou tedy je vrátit se k ručnímu mytí nádobí, případně valše a neckám (oboje k dostání ve Fatihu na evropské straně Istanbulu směrem od Egyptského bazaru na konci uličky Hasırcılar Cd.).


"Je třeba"

Luděk Nekuda kritizoval v 80. letech ve svém pořadu Sešlost úředníky a politiky, kteří byť vlastní práci kritizují slovy "je třeba učinit to či ono". Bohužel totéž lze vidět také ohledně spotřeby vody v Istanbulu. Přestože situace je kritická, oni stále pokračují v "jetřebování" na svých sociálních sítích. Jenže nyní není čas na politizování, ale na razantní akce a varování veřejnosti, aby ta razantně omezila svou spotřebu vody, která nejenže neklesá, ale naopak stále stoupá. Lidé totiž neustále myjí svá auta, balkony nebo venkovní podlahy proudem vody a další okázalé plýtvání vodou, která je neustále vzácnější.

Ano, odborníci i vedoucí pracovníci jsou zváni do televizních pořadů, kde vysvětlují kritickou situaci a vybízejí k úsporám vody. Přesto to není účinná metoda jak donutit obyvatele Istanbulu změnit své chování.

Co drží odborníky, úředníky a politiky zkrátka, že jsou i v kritické situaci klidní? Protože je drží strach jménem volby. Za zhruba půl roku se totiž budou konat volby do místních samospráv, tedy i na istanbulskou radnici. Jestliže bude nyní současná radnice tlačit na občany k drastickým úsporám vody, může se to ve volbách obrátit proti nim (tedy proti CHP a současnému starostovi Ekremu İmamoğluovi). Občané jsou totiž vlivem letitého státního populismu zvyklí, že oni nemusí nic (tedy kromě volení těch správných politických stran a politiků), protože vše zařídí někdo shora.


Recyklace vody

Jestliže se opět vrátíme k dodávkám vody, tak městská společnost ISKI již provedla velmi razantní kroky, aby katastrofu odvrátila. Ještě v minulém roce bylo zvykem, že se voda i po vyčištění odváděla pryč jako voda sice vyčištěná, ale přesto odpadní. Tekla tedy do vodních toků nebo přímo do moře (podle lokality Istanbulu).

Letos se přibližně polovina vody po důkladném vyčištění vrací opět do vodovodního řadu, čímž se snížil odběr vody z vodních nádrží přibližně na polovinu.


Aplikace İSKİ

Moderní program pro chytré telefony je samozřejmou součástí také istanbulské společnosti vodovody a kanalizace, İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi). Ale po prvotním nadšení je nutné konstatovat, že multikulturní město s velkým množstvím cizinců opravdu potřebuje i zde podporu více jazyků, jen turečtina nestačí.

Letošní rok se ale při používání aplikace začaly objevovat chyby:

ORA-31011: XML ayrıştırılamadı

ORA-31011: XML parsing failed

První verze programu byla zveřejněna 11. října 2016, poslední aktualizace na verzi 2.0.3 proběhla 23. března 2021, od té doby nic.

MIMOCHODEM: Istanbulská radnice má s mobilními aplikacemi a systémy problém. Například služba a zároveň mobilní aplikace iTaksi provozovaná istanbulskou radnicí a poměrně chválená zákazníky byla potichu zrušena (psali jsme Istanbul potichu ruší službu iTaksi nebo článek Co se stalo s istanbulskou službou iTaksi?).

Aplikace tedy začíná být obtížně použitelná. Navíc o svém náhradníkovi cudně mlčí.


Aplikace Istanbul Senin

Radnice velkoměsta Istanbulu se rozhodla, že namísto velkého množství samostatných aplikací bude mít jediný systém, který bude zastřešovat všechny společnosti, které pod ni spadají. Jmenuje se Tvůj Istanbul (Istanbul Senin) a slouží jako komplexní městský informační systém.

První verze programu byla zveřejněna 24. května 2021, poslední aktualizace na verzi 2.0.3 proběhla 7. června 2023, tedy před čtvrt rokem.

Istanbul Senin ale obtížně slouží jako náhrada jednotlivých aplikací, takže řada uživatelů raději nepoužívá nic. Také povinné přihlašování uživatele odrazuje.


Fámy: Pochodem vchod!

Kde chybí silnější tlak istanbulských vodovodů nebo istanbulské radnice, tam vesele bují fámy. Jedna z nich je, že výpadky jsou připravené dopředu (jen maskované za poruchy) a mají za cíl snížit spotřebu vody ve městě tím, že občas nějakou oblast "vypnou".


Zdraží živelně i balená voda? Úvahy o politických následcích

Turecko má poměrně divokou formu kapitalismu, ovšem s občasnými a důkladnými zásahy státu. Istanbulská radnice sice vnitřně jedná (výstavba řady čističek vody, výstavba dálkových přívodů vody, vracení vyčištěné odpadní vody zpět do řadu atd.), ale na spotřebitele vody neboli občany Istanbulu prakticky netlačí. Hrozí tedy, že se po výpadku dodávky vody vodovodním řadem se může balená voda drasticky zdražit. Tomu stát může zabránit, ale hraje tu roli ještě politika a politikaření.

Již jsme naznačili, že se za půl roku budou konat lokální volby, tedy včetně volby istanbulského starosty (tedy osoby spravující ekvivalent Československa). Současný starosta Ekrem İmamoğlu patří k protivládní opozici, takže si lze představit následující scénář:

  • dojde voda ve vodovodním řadu, resp. výpadky budou stále častější, až vodu začnou rozvážet cisterny
  • začnou dodávky v cisternách, ke kterým začnou lidé chodit (je otázkou zda má Istanbul tisíce cisteren pro tento účel)
  • stát bude hrát nějakou dobu mrtvého brouka, aby se lidé dostatečně naštvali, a to na toho, kdo Istanbulu vládne a kdo nezajistil dodávky vody (což ale znamená poručit větru dešti, aby napršelo, případně zrušit třetí letiště, které zabralo část plochy generující vodu)
  • až bude situace opravdu neúnosná, stát okamžitě zasáhne tak, že nejdřív hlasitě označí viníka a poté hned nařídí snížení cen balené vody a zahájí kontroly v určitých řetězcích jako Šok, A101, Bim nebo Migros (tak, jak se to již stalo v minulosti).
  • lid bude velebit stát, státní aparát, vládu a prezidenta, potažmo politickou stranu AKP, které prezident vládne
  • lid bude volit ve volbách za půl roku představitele AKP


Na téma jsme psali:

[2020-04-28] Začíná v Istanbulu vodní krize?

[2020-12-01] Istanbul má pod 25 % pitné vody

[2023-02-24] Istanbul a široké okolí nebude mít co pít

[2023-07-18] Rekordní spotřeba vody v Istanbulu, město vybízí k šetření

[2023-09-04] Evropská strana Istanbulu má málo vody. Sice prší, ale právě tam tam ne

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,