Přeskočit na hlavní obsah

Turecký ministr vnitra: Chytili jsme statisíce lidí, další statisíce jsme do Turecka nepustili

Turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya vzal hned po svém zvolení před půl rokem svou pozici pevně do rukou. Výsledkem je čtvrt milionu zadržených cizinců uvnitř Turecka a dalších čtvrt milionu, kterým bylo zabráněno do Turecka vstoupit. Další čísla následují.

Ministr vnitra zveřejnil, že od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023:

  • 371.433 cizinců, kterým vypršela víza / ochranná víza nebo doba pobytu (nelegální migranti), opustilo Turecko "spontánně v důsledku našeho rozhodného boje proti nelegální migraci"
  • 82 tisíc Syřanů se dobrovolně vrátilo zpět do Sýrie v rámci programu RETURN.
  • 254 tisícům nelegálních migrantů bylo dopadeno
  • 223.856 nelegálním migrantům bylo zabráněno ve vstupu do Turecka "díky systémům fyzické ochrany hranic, které jsme na našich hranicích zřídili, a díky odhodlané a citlivé práci našeho ministerstva národní obrany". Turecko vybudovalo podél jihovýchodní a východní hranice stovky kilometrů speciální ochranné zdi.


turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya


V operacích organizovaných pro organizátory převaděčů bylo 10.482 podezřelých osob zadrženo, 3744 osob bylo zatčeno a pro 1479 osob bylo vydáno rozhodnutí o soudní kontrole.

Nikdy nedáme příležitost převaděčům migrantů, kteří klamou lidi prostřednictvím obchodu s nadějí, vláčejí tisíce lidí po migračních trasách na smrt a snaží se z naší země udělat cíl nelegální migrace a tranzitní trasu.


Uprchlíci směřující do Evropské unie

Ze strany řady zemí Evropské unie znějí nelichotivá slova směrem k uprchlíkům mířícím do EU. Co se týče tranzitních zemí, tak je spíláno především Turecku, ačkoli dalšími tranzitními zeměmi směrem do EU jsou Tunisko, Alžírsko a Maroko, potažmo Srbsko (chvilkové extempore Běloruska dovážející migranty do své země a směřující je do Polska nepočítejme).

Situace migrantů vyhrocovala často řecko-turecké vztahy, a jak při nelegálním překračování hranic do Řecka, tak chování řecké pohraniční stráže k migrantům na souši i na moři, tak situace migrantů v řeckých uprchlických táborech.

MIMOCHODEM: Turecko má speciální zákon, který neumožňuje kromě jiného aby v daném okrese bydlelo více než 10 procent cizinců (tedy legálně). Nelegální přistěhovalci v některých čtvrtích překročili desetiprocentní hranici natolik, že někde je skoro více cizinců než tureckých občanů (psali jsme v článku Kde v Istanbulu nesmějí bydlet další cizinci?).

Relativně nově vznikl problém s převaděči na turecko-bulharské hranici. Uprchlíci mířili z Turecka do EU typicky přes Řecko, ale nově začaly převaděčské bandy využívat směr do Bulharska, psali jsme článek Velké problémy s převaděči na turecko-bulharské hranici, ohrožen je vstup do Schengenu.


Uprchlíci žijící v Turecku

Přímo v samotném Turecku ale situace již několik let graduje. Již několik let se ozývalo z úst vládních činitelů skryté až velmi viditelné výroky obsahující náznaky xenofobie. Opozice tehdy nabádala k umírněnosti a k ignoraci provokatérů. V létě roku 2021 se spojila frustrace z COVID-19 a zvyšujícímu se počtu migrantů, což vyvrcholilo v útoky na cizince, viz článek Turkům dochází trpělivost s uprchlíky, začal místní pogrom.

Někteří Syřané se po letech stali tureckými občany (psali jsme roku 2022 v článku Ze statisíců Syřanů jsou nyní Turci), což rodilé občany Turecka rozzlobilo. Dokonce se rozmohla fáma, že občanství získali za příslib volebního hlasu konkrétní politické straně.

Uprchlíci byli také tématem prezidentských voleb na jaře 2023. Objevovaly se názory někdy hraničící s xenofobií. P5edvolební kampaň v parlamentních volbách vedla opozice s konstruktivními tématy. Ale v druhém kole prezidentských voleb se rozhodli, že musejí získat hlasy ještě dalších voličů, takže se opoziční kandidát a jeho tým obrátil směrem k pravici až extrémní pravici. Jejich tématem se stali uprchlíci. Vládní představitelé měli toto téma jako jedno z mnoha v přechozích letech, nyní se stali právě oni tím, kdo umírněně nabádá k pokoji.

Situaci musel ještě v létě 2023 uklidňoval ministr zdravotnictví (viz článek Ministr zdravotnictví vyvrací nedostatečnost pozornosti tureckým občanům na úkor Syřanů). To se po volbách přetavilo k nenávisti k určitým skupinám lidí (především sexuálním menšinám).

MIMOCHODEM: Syrští uprchlíci v utečeneckých táborech nemohou opustit danou tureckou provincii. Turecko tlačí na samotnou Sýrii i na Evropskou unii, aby se mohla zřídit uprchlická centra pro Syřany přímo na bezpečném území Sýrie. To se ale nesetkává s pochopením ani Evropské unie, ani vedení Sýrie, dokonce ani s občany Sýrie v Sýrii, kteří své bývalé spoluobčany již mezi sebou nechtějí. To pomáhá patové situaci jak syrských uprchlíků v Turecku, tak Turků v Turecku i samotnému Turecku coby státu.


Pryč z Istanbulu!

Typickým cílem ilegálních imigrantů bývá hlavní či největší město, v Turecku je to Istanbul. Ve vlnách stoupá počet žebráků poblíž stanicemi dopravy, u mešit či na chodnících hlavních ulic (typ matka se spícími dětmi), případně v metru (typ starší dítě předstírá hru na hudební nástroj, mladší šťouchá do lidí a vybírá peníze). Situace v metru je již natolik vážná, že lidé již přestali mít s oněmi dětmi soucit (děti jsou typicky součástí místní mafie), společnost Metro Istanbul již vydalo nařízení, takže na stanicích by měla být zostřený dohled a lidé na situaci mohou upozornit ostrahu.

Mnohé suterénní byty či skladové prostory (často v dezolátním stavu) jsou nelegálními migranty obývány, především v oblastech se starými činžovními domy, v oblastech, kde právě v suterénních prostorách domů jsou manufaktury (typicky vyrábějící oblečení), které je také často zaměstnávají.

Již v minulosti byly pokusy o vystěhování Syřanů nelegálně pobývajících na území Istanbulu, například v zimě 2022, kdy bylo vystěhováno asi 150 osob (a nejen z Istanbulu).

Dle rozhodnutí istanbulského guvernéra se začali nelegální syrští migranti násilně stěhovat z Istanbulu pryč. Syřané se ale tomu brání a protestují. Poté, co guvernér İstanbulu oznámil, že Syřané žijící ve městě, aniž by tam byli registrováni, se musí do 20. srpna 2022 vrátit do měst, kde jsou registrováni, se Syřané rozhodli uspořádat 27. července protestní demonstraci.


Uprchlíci z Ruska

Průběh ruské agrese vůči Ukrajině se pro Rusko začalo vyvíjet jinak, než si vedení myslelo. Proto se řada především mladých Rusů rozhodlo narychlo opustit zemi, aby unikli povolávacímu rozkazu. Také řada dalších opustilo zemi. Proto se v některých částech Turecka začaly objevovat reklamy v ruštině a začaly se přijímat ruské platební karty MIR, protože se v daných oblastech začalo vyskytovat velké množství Rusů (některé čtvrti Istanbulu a především Alanya). Na dané téma jsme psali články Turecké vztahy s Ruskem jsou těsnější a kritičtější, než si lze představit nebo Turecko zaplavují Rusové, ze země se stává Uprchlíkostán.


"Nové koště dobře mete"

Na téma ale nezapomněl nový ministr vnitra, který dal nelegálním migrantům či migrantům porušujícím pravidla pobytu v Turecku. Od podzimu začal prakticky denně pořádat hony na všechny možné skupiny na nejrůznější témata od terorismu a drog přes nelegální sázky až po migranty. Výsledky jednotlivých bezpečnostních akcí zveřejňuje prakticky denně, dnes představil účet za předchozí rok.

A tak je to v Turecku se vším.

Patrik Veselík

ZDROJ: twitter.com/AliYerlikaya/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,