Přeskočit na hlavní obsah

Japonský expert: Istanbul čeká zemětřesení 7,6 až 7,9. A nejen Istanbul

Jošinori Moriwaki jako expert na zemětřesení s hlubokými znalostmi severní větve zlomu (tedy pod Istanbulem) opakovaně upozorňuje na blížící se zemětřesení a vybízí k razantnějším akcím. Vyjmenoval také nejkritičtější části Istanbulu, ale nejen tam.


Průzkumy po zemětřesení z 6. února 2023

Jošinori Moriwaki provedl vyšetřování v oblasti zemětřesení v provinciích Kahramanmaraş a Gaziantep a v polovině března 2023 přednesl své závěry:

"Musíme najít skalnatou půdu s dobrým podložím. Pokud se dobré budovy postaví na místech s kvalitním podložím, samozřejmě nebude žádný problém. Je nutno se připravit hned. Musíme udělat dobré plány."


Jošinori Moriwaki (zdroj: istanbulgundemi.com.tr)


Moriwaki poukázal na to, že zemětřesení v Japonsku bylo vzdáleno 30 kilometrů od povrchu země, zatímco nedávná zemětřesení v Turecku se odehrála nedaleko povrchu země, a řekl:

"(Zemětřesení se středem v Kahramanmaraş) Myslím, že to bylo zemětřesení v Turecku o síle 12 stupňů, pokud jde o otřesy, ve fázích. Můžeme říci, že zemětřesení v Turecku je jedním z největších zemětřesení na Zemi."

Moriwaki zdůraznil, že budovy by se nikdy neměly stavět na měkkých a zasypaných plochách, a vysvětlil, že průzkum terénu by měl být proveden velmi dobře a že stavebníci by rozhodně měli být architekti nebo inženýři:

"Bez ohledu na to, jak dobře stavíme budovu, pokud je špatné podloží, budova se samozřejmě zřítí. Důvodem zřícení budov v Kahramanmaraşi je právě špatné podloží. Hornaté oblasti města jsou z hlediska podloží dobré. V tomto případě se však jedná o velmi špatné podloží."


Realita zemětřesení: Rozdíly mezi Tureckem a Japonskem

Japonský odborník na zemětřesení, vedoucí stavební inženýr Jošinori Moriwaki hovořil na sympoziu na téma "Realita zemětřesení: Rozdíly mezi Tureckem a Japonskem", které uspořádala betonářská společnost v okrese Burhaniye v Balıkesiru.

Moriwaki prohlásil, že aby se Turecko zotavilo z případných zemětřesení s co nejmenšími škodami, měli by všichni jednat společně a stávající budovy by měly být zpevněny prostřednictvím transformace měst:

"Při transformaci měst je třeba začít od měkkého podloží. Pokud je půda tvrdá, není velký problém, i když je budova špatná."

Moriwaki připomněl, že Istanbul se nachází na větvi severoanatolské zlomové linie:

"Tam je severní větev Severoanatolské zlomové linie. Myslím, že tento bod této severní větve je nebezpečný. Nikdo nedokáže říct, kdy k tomu dojde, ale jednoho dne musíme být připraveni překonat toto zemětřesení s minimálními škodami. Pokud bude stát, vláda, obce, školy a každá rodina jednat společně, mohou se škody snížit o 70 procent."

Moriwaki uvedl, že se zlomové linie v Turecku pohybují od východu na západ, a dodal, že je ohrožena i Marmarská oblast.


Mapa rizikových podloží

Existuje také zjednodušená mapa rizikových podloží. Proč zjednodušená? Protože situace je mnohem složitější.



Červeně šrafovaně je označená oblast, které turecké ministerstvo vyhlásilo za rizikovou oblast. Oranžově jsou vyznačeny oblasti, které za rizikové označila Japonská agentura pro mezinárodní spolupráci. Oranžová plocha se v určitém souladu s Moriwakiho názory.


Časování dalších zemětřesení v oblasti Marmarského moře

Na semináři v polovině března komentoval situaci právě v Marmarském regionu:

"V Marmarské oblasti jsou nebezpečná místa na 4 místech. Prvním z nich je Bursa, která linii zlomu neprolomila. Druhé je v místě, kde Marmarská úžina pokračuje 20 kilometrů na jih. Obě mohou dosáhnout až stupně 7,5. Třetí je na straně Silivri. Poté na jih od ostrovů v provincii Çanakkale (tedy od ostrovů Gökčeada a Bozcaada v Egejském moři, směrem na řecký ostrov Lesbos, pozn. red.). I zde může přijít na 6,8 až 7,5. Nelze uvést datum, ale podle mého názoru přijde nejdříve východní anatolská zlomová linie, pak druhá strana."

Minulý týden uvedl bližší detaily o blížícím se zemětřesení.

"Může k němu dojít za rok nebo za deset let... Ale měli bychom na něj být připraveni už teď."


Problémem jsou budovy starší než 6 let

Jošinori Moriwaki dále po průzkumech v oblasti zemětřesení z 6. února před týdnem prohlásil před týdnem:

"Problém v Turecku je do roku 2018. Současné předpisy týkající se zemětřesení jsou na stejné úrovni jako v Japonsku. Provedl jsem vyšetřování po zemětřesení v Kahramanmaraş. Proč nebyly domy TOKİ v regionu zbourány? Protože byly provedeny průzkumy terénu, byly postaveny na dobrém podloží. Domy TOKİ by měly být brány jako příklad."

"Nikdo nedokáže říct, kdy k tomu dojde, ale jednoho dne to přijde a my musíme být připraveni toto zemětřesení přežít s minimálními škodami. Postupně by měla být evakuováno Atatürkovo letiště, Ataköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Avcılar a Büyükçekmece, která nemají v Istanbulu dobré podloží. Nemělo by se jednat o obytné oblasti. Velmi správné a vhodné jsou také práce na transformaci měst. Přichází nová japonská společnost na výrobu seismických izolátorů. Ty mohou být instalovány ve starých budovách, budovy je třeba zpevnit."


Továrna na sesmické izolátory v Turecku se teprve plánuje

Moriwaki uvedl, že japonská společnost s ročním obratem 4,2 milionu dolarů přišla do Turecka kvůli výrobě pryžových seismických izolátorů a hledá 10 tisíc metrů čtverečních pozemků pro zřízení továrny, a řekl: "Jejich cílem je vyrábět v Turecku. Vybrali si Turecko. Hledáme pozemek v Marmarské oblasti."

Seismické izolátory, známé také jako seismické izolační systémy, se používají ke snížení dopadu zemětřesení na budovy tím, že je izolují od země, na níž se nacházejí. Hiroshi Shinmyo, manažer společnosti Kawakin Core-Tech, uvedl, že hledají pozemky a v září 2023 otevřou kancelář v Istanbulu.

POZNÁMKA: Zmíněná společnost rozhodně není jediná, která se daným tématem zajímá. Seismickou izolací se zabývají například Teknolojik İzolatör Sistemleri (turecká firma z Ankary), Bridgestone a řada dalších.


Zanedbaná příprava včetně výchovy dětí

Jošinori Moriwaki  dále podotkl:

"Stále se mě ptají, kdy a jak velké bude istanbulské zemětřesení. To ale nikdo nemůže vědět na sto procent. Neexistuje totiž žádná metoda výpočtu. Když řeknu, že istanbulské zemětřesení je velmi blízko, může k němu dojít už zítra. Může k němu dojít za rok, může k němu dojít za deset let. Ale lidé by měli být připraveni. Člověk by měl být připraven hned. V tomto smyslu by se příprava měla provést okamžitě. Turecko není na zemětřesení vůbec připraveno. O zemětřesení se ve škole moc neučí. Nestačí dělat cvičení ve škole jednou za rok. Mějte cvičení dvakrát týdně. A hlavně by se o zemětřesení mělo učit už od mateřské školy. Je nutné tuto výchovu poskytovat již od dětství."


Pro CNN Türk: V Istanbulu 7,6 až 7,9 a očekávané velké škody v Hatayi

Jošinori Moriwaki v rozhovoru pro CNN TÜRK řekl: "Říkám, že to může být až 7,6 až 7,9. Zemětřesení se blíží. Může k němu dojít o rok později, o měsíc později nebo dokonce o týden později. Nejrizikovějšími oblastmi jsou Atatürkovo letiště, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece a Fatih, kde jsou měkká podloží. Na anatolské straně pak Tuzla, Pendik a přímořské oblasti."


rozhovor pro CNN Türk (zdroj: cumhuriyet.com.tr)


"Viděli jsme to při zemětřesení v roce 99. Byly zde velké otřesy. Pokud je podloží měkké, je to problém. Hatay je špatný, proč? Protože podloží je měkké. Tyto budovy jsou propojené a všechny byly postaveny před rokem 2000. Na těchto budovách vzniknou velké škody."

POZNÁMKA: Jako rizikový faktor pro Hatay zmínil propojení budov. Istanbul je stavěn typicky právě tak, že se budovy dotýkají, resp. jsou od sebe izolovány pouze několikacentimetrovou vrstvou polystyrenu.


...a ještě k tomu tsunami

Japonský odborník na zemětřesení Moriwaki uvedl: "Protože po zemětřesení lze pozorovat tsunami, zejména v oblasti Středozemního moře, budovy by měly být umístěny v nadmořské výšce alespoň 3 metry nad hladinou moře."


Kdo že to je Jošinori Moriwaki?

Je to aktuálně člen pracovního výboru Národního modelu rizikového štítu Turecka a vedoucí architekt a vedoucí stavební inženýr. V Turecku žije již 32 let. Že zná místní podmínky velmi dobře již opakovaně prokázal.

Dva měsíce před zemětřesením Kahramanmaraşi varoval, že právě tam zemětřesení může přijít. Ve svém projevu na sympoziu v prosinci 2022 uvedl, že se východoanatolská zlomová linie začala lámat a že by mohla zasáhnout i tuto provincii (což se také 6. února 2023 stalo).

Na téma zemětřesení jsme psali:

[2023-08-22] Velké zemětřesení v Istanbulu s městem laškuje. Nervozita stoupá
[2023-08-10] [UPDATE-2Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5
[2023-07-25] Turecko si losuje jestli zemětřesení, sucho, horko, povodeň nebo požár
[2023-04-24] Turecké volby 2023: Jak budou volit lidé postižení zemětřesením?
[2023-04-17] Ortodoxní Velikonoce po zemětřesení
[2023-04-16] Turecko opět shromažďuje hračky a knihy dětem po zemětřesení
[2023-03-01] 
Turecké zemětřesení hýbe fotbalem, ten hýbe politikou, ta fotbalem
[2023-02-22] Charitativní diplomatický lyžařský závod na pomoc obětem tragického zemětřesení
[2023-02-22] 
Istanbulem obchází děs jménem "tak příště my"
[2023-02-21] Třetí silné nezávislé zemětřesení přepisuje dějiny
[2023-02-20] Speciální sušenky po zemětřesení
[2022-11-23] Zemětřesení 6,0 poblíž Istanbulu, desítky zraněných a 1 mrtvý
[2022-11-02] POZOR! 12. listopadu Turecko uspořádá cvičení, simulaci zemětřesení
[2022-10-04] Je silné zemětřesení v Istanbulu na spadnutí?

A tak je to v Istanbulu se vším.

Patrik Veselík

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dvě zemětřesení v Turecku o síle nad 5

[ AKTUALIZACE V 23:24 ] Dnes zažilo Turecko dvě nezávislá zemětřesení, která ovlivnila různá místa země. Vyděsily jak místní, tak turisty. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca při prvotní informaci neuvedl žádné případy zranění či úmrtí. Následně byla informace aktualizována. Zemětřesení v 16:16 tureckého času První zemětřesení se odehrálo sice mimo území Turecka, ale ovlivnilo široké území celého Antalyjského zálivu včetně turistických regionů Antalya, Side či Alanya, stejně tak jako Kypru. Toto zemětřesení mělo epicentrum mimo velké zlomy. Podle serveru EMSC zemětřesení mělo pocítit 34 milionu lidí. Později byla síla zemětřesení snížena na 4,7. Také vzdálenost asi 100 kilometrů od tureckých břehů snížila vliv na úroveň jen pocitovou, někdy ani to ne. 177 osob nahlásilo svůj pohled na zemětřesení Zemětřesení ve 20:48 tureckého času Druhé zemětřesení s magnitudem 5,2 se odehrálo na východě Turecka. Epicentrum se nacházelo 11 km od města Malatya (v okrese Yešilyurt), poblíž zlomu, na

Jaká je aktuální kvalita vody na tureckých plážích?

Dovolenkáře bažící po čisté vodě i pláži nejvíc zajímají právě tyto informace. Ale jak se k nim dostat? Ptát se po různých skupinách na sociálních sítích je jedna možnost, ale ještě lepší je mít jeden zdroj pro všechny pláže v celém Turecku. Zde velmi pomáhá turecké Ministerstvo zdravotnictví. To nejenže nechává pravidelně na všech veřejných plážích testovat kvalitu, ale také informace shromažďuje a zveřejňuje ve veřejně dostupné mapě. zdroj:  https://yuzme.saglik.gov.tr/ Čísla na mapě značí počet pláží v daném místě, které jsou pod kontrolou ministerstva. Po přiblížení je možné pro přiblížení kliknout na modře orámovanou oblast daného regionu, případně rolovat kolečkem na myši do té míry, až nebude k dispozici žádné číslo ( tedy budou vidět všechny pláže jednotlivě ). Mapa má problém s vykreslováním ikon u konkrétních pláží ( testováno na Windows i Androidu, Google Chrome, Mozilla Firefox, MS Edge či Samsung Internet, všude stejný výsledek ), což kazí záměr rychle se zorientovat ve de

Jak vidí USA bezpečnost v Evropě? Doporučují jezdit do Turecka?

[ AKTUALIZACE 4. 8. 2023 ] Snad každý stát na světě sleduje bezpečnostní situaci v ostatních zemích a doporučuje svým občanům kam jezdit, kde si dávat větší pozor a kam nejezdit vůbec. Spojené státy americké to samozřejmě dělají také. Jaký je jejich úhel pohledu na bezpečnost napříč Evropou a okolím? Ano, je to překvapení. Typicky od 4. či 5. října 2022 platí aktuální situace, zveřejněná na stránce https://travelmaps.state.gov/TSGMap/ . Písková barva (či chcete-li světle žlutá) znamená nejlepší hodnocení, tedy normální situaci. Je to překvapivě nejen Irsko, Portugalsko nebo Uzbekistán, ale celý pás podél bojujících stran, tedy od Skandinávie přes pobaltské státy, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Žlutá barva znamená zvýšenou opatrnost. Sem spadá celá západní Evropa včetně Česka, dále západní Balkán, Turecko, Kazachstán, Turkmenistán, dále Maroko, Tunisko a další. Co je na Česku špatně? To lze zjistit po rozkliknutí Česka na dané mapě. Ale překvapení poté trvá,